Mestinnovatie "Bioraffinage van veevoergrondstoffen; een verkenning van opties om de verteerbaarheid van veevoergrondstoffen te vergroten en fosfaat te verwijderen"

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Door het fractioneren van mengvoedercomponenten kan fosfor uit het veevoer verwijderd worden voordat het de koe of het varken ingaat. Hierdoor zal de mest minder fosfaat bevatten en dus gemakkelijker afzet kunnen vinden op het land van de omliggende boeren. De gewonnen fosfaat kan gebruikt worden als kunstmestvervanger. Dezelfde voorbehandeling kan ook leiden tot een betere verteerbaarheid van het voer. Omdat niet alle eiwitten in het voer door de dieren opgenomen kunnen worden, eten de dieren op dit moment meer eiwit dan strikt noodzakelijk. In deze studie is aangetoond dat de bovengenoemde strategie een bijdrage kan leveren aan de oplossing van de mestproblematiek. Verschillende lignocellulosehoudende mengvoeder grondstoffen zijn beter beschikbaar gemaakt m.b.v. organische zuren bij hoge temperatuur. Het voordeel van deze methode is dat de suikers uit de lignocellulosefractie bij gaan dragen aan de energiewaarde van het voer.
Original languageDutch
Place of PublicationWageningen
PublisherAgrotechnology & Food Sciences Group
Number of pages36
Publication statusPublished - 2010

Publication series

NameVPP
PublisherAgrotechnology & Food Sciences Group
No.2009/004

Keywords

  • livestock feeding
  • feed formulation
  • feed processing
  • phosphate
  • animal manures
  • digestibility
  • nutritive value

Cite this

@book{3df459535ef3499a954bedf9b2732b30,
title = "Mestinnovatie {"}Bioraffinage van veevoergrondstoffen; een verkenning van opties om de verteerbaarheid van veevoergrondstoffen te vergroten en fosfaat te verwijderen{"}",
abstract = "Door het fractioneren van mengvoedercomponenten kan fosfor uit het veevoer verwijderd worden voordat het de koe of het varken ingaat. Hierdoor zal de mest minder fosfaat bevatten en dus gemakkelijker afzet kunnen vinden op het land van de omliggende boeren. De gewonnen fosfaat kan gebruikt worden als kunstmestvervanger. Dezelfde voorbehandeling kan ook leiden tot een betere verteerbaarheid van het voer. Omdat niet alle eiwitten in het voer door de dieren opgenomen kunnen worden, eten de dieren op dit moment meer eiwit dan strikt noodzakelijk. In deze studie is aangetoond dat de bovengenoemde strategie een bijdrage kan leveren aan de oplossing van de mestproblematiek. Verschillende lignocellulosehoudende mengvoeder grondstoffen zijn beter beschikbaar gemaakt m.b.v. organische zuren bij hoge temperatuur. Het voordeel van deze methode is dat de suikers uit de lignocellulosefractie bij gaan dragen aan de energiewaarde van het voer.",
keywords = "veevoeding, voersamenstelling, voedermiddelbewerking, fosfaat, dierlijke meststoffen, verteerbaarheid, voedingswaarde, livestock feeding, feed formulation, feed processing, phosphate, animal manures, digestibility, nutritive value",
author = "K.P.H. Meesters and {van den Broek}, L.A.M. and J.P.M. Sanders",
year = "2010",
language = "Dutch",
series = "VPP",
publisher = "Agrotechnology & Food Sciences Group",
number = "2009/004",

}

Mestinnovatie "Bioraffinage van veevoergrondstoffen; een verkenning van opties om de verteerbaarheid van veevoergrondstoffen te vergroten en fosfaat te verwijderen". / Meesters, K.P.H.; van den Broek, L.A.M.; Sanders, J.P.M.

Wageningen : Agrotechnology & Food Sciences Group, 2010. 36 p. (VPP; No. 2009/004).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Mestinnovatie "Bioraffinage van veevoergrondstoffen; een verkenning van opties om de verteerbaarheid van veevoergrondstoffen te vergroten en fosfaat te verwijderen"

AU - Meesters, K.P.H.

AU - van den Broek, L.A.M.

AU - Sanders, J.P.M.

PY - 2010

Y1 - 2010

N2 - Door het fractioneren van mengvoedercomponenten kan fosfor uit het veevoer verwijderd worden voordat het de koe of het varken ingaat. Hierdoor zal de mest minder fosfaat bevatten en dus gemakkelijker afzet kunnen vinden op het land van de omliggende boeren. De gewonnen fosfaat kan gebruikt worden als kunstmestvervanger. Dezelfde voorbehandeling kan ook leiden tot een betere verteerbaarheid van het voer. Omdat niet alle eiwitten in het voer door de dieren opgenomen kunnen worden, eten de dieren op dit moment meer eiwit dan strikt noodzakelijk. In deze studie is aangetoond dat de bovengenoemde strategie een bijdrage kan leveren aan de oplossing van de mestproblematiek. Verschillende lignocellulosehoudende mengvoeder grondstoffen zijn beter beschikbaar gemaakt m.b.v. organische zuren bij hoge temperatuur. Het voordeel van deze methode is dat de suikers uit de lignocellulosefractie bij gaan dragen aan de energiewaarde van het voer.

AB - Door het fractioneren van mengvoedercomponenten kan fosfor uit het veevoer verwijderd worden voordat het de koe of het varken ingaat. Hierdoor zal de mest minder fosfaat bevatten en dus gemakkelijker afzet kunnen vinden op het land van de omliggende boeren. De gewonnen fosfaat kan gebruikt worden als kunstmestvervanger. Dezelfde voorbehandeling kan ook leiden tot een betere verteerbaarheid van het voer. Omdat niet alle eiwitten in het voer door de dieren opgenomen kunnen worden, eten de dieren op dit moment meer eiwit dan strikt noodzakelijk. In deze studie is aangetoond dat de bovengenoemde strategie een bijdrage kan leveren aan de oplossing van de mestproblematiek. Verschillende lignocellulosehoudende mengvoeder grondstoffen zijn beter beschikbaar gemaakt m.b.v. organische zuren bij hoge temperatuur. Het voordeel van deze methode is dat de suikers uit de lignocellulosefractie bij gaan dragen aan de energiewaarde van het voer.

KW - veevoeding

KW - voersamenstelling

KW - voedermiddelbewerking

KW - fosfaat

KW - dierlijke meststoffen

KW - verteerbaarheid

KW - voedingswaarde

KW - livestock feeding

KW - feed formulation

KW - feed processing

KW - phosphate

KW - animal manures

KW - digestibility

KW - nutritive value

M3 - Report

T3 - VPP

BT - Mestinnovatie "Bioraffinage van veevoergrondstoffen; een verkenning van opties om de verteerbaarheid van veevoergrondstoffen te vergroten en fosfaat te verwijderen"

PB - Agrotechnology & Food Sciences Group

CY - Wageningen

ER -