Melkveehouderij op schaal; nieuwe concepten voor grootschalige melkveehouderij

W.A. Rienks, W. van Eck, B.S. Elbersen, K. Hulsteijn, W.J.H. Meulenkamp, K.R. de Poel

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

De schaalvergroting van de melkveehouderij in Nederland is een belangrijke trend die zich naar verwachting zal voortzetten. Dit onderzoek laat zien hoe grootschalige melkveebedrijven georganiseerd zijn. Daarbij is inspiratie opgedaan bij de praktijk van grote melkveebedrijven in het buitenland. De aspecten landschap en ruimte, arbeid en dierenwelzijn hebben hierbij specifiek aandacht gekregen. In het rapport zijn drie prototypes van grootschalige melkveebedrijven uitgewerkt. Dit zijn ten eerste een grootschalig extensief melkveebedrijf dat mede gericht is op natuur en land-schapsbeheer, ten tweede een intensief rationeel bedrijf met vergaande arbeids-specialisatie en een scheiding van grond en veehouderij en ten derde een bedrijf dat een netwerk is van meerdere melkveebedrijven.
Original languageDutch
Place of PublicationWageningen
PublisherAlterra
Number of pages38
Publication statusPublished - 2003

Publication series

NameInnovatieNetwerk-rapport
PublisherAlterra
No.03.2.051

Keywords

  • dairy cattle
  • cattle farming
  • animal housing
  • intensive livestock farming
  • large scale husbandry
  • innovations
  • europe
  • netherlands
  • dairy farming

Cite this

Rienks, W. A., van Eck, W., Elbersen, B. S., Hulsteijn, K., Meulenkamp, W. J. H., & de Poel, K. R. (2003). Melkveehouderij op schaal; nieuwe concepten voor grootschalige melkveehouderij. (InnovatieNetwerk-rapport; No. 03.2.051). Wageningen: Alterra.
Rienks, W.A. ; van Eck, W. ; Elbersen, B.S. ; Hulsteijn, K. ; Meulenkamp, W.J.H. ; de Poel, K.R. / Melkveehouderij op schaal; nieuwe concepten voor grootschalige melkveehouderij. Wageningen : Alterra, 2003. 38 p. (InnovatieNetwerk-rapport; 03.2.051).
@book{2f1fa9de01834cbab7a9063d9ba78d91,
title = "Melkveehouderij op schaal; nieuwe concepten voor grootschalige melkveehouderij",
abstract = "De schaalvergroting van de melkveehouderij in Nederland is een belangrijke trend die zich naar verwachting zal voortzetten. Dit onderzoek laat zien hoe grootschalige melkveebedrijven georganiseerd zijn. Daarbij is inspiratie opgedaan bij de praktijk van grote melkveebedrijven in het buitenland. De aspecten landschap en ruimte, arbeid en dierenwelzijn hebben hierbij specifiek aandacht gekregen. In het rapport zijn drie prototypes van grootschalige melkveebedrijven uitgewerkt. Dit zijn ten eerste een grootschalig extensief melkveebedrijf dat mede gericht is op natuur en land-schapsbeheer, ten tweede een intensief rationeel bedrijf met vergaande arbeids-specialisatie en een scheiding van grond en veehouderij en ten derde een bedrijf dat een netwerk is van meerdere melkveebedrijven.",
keywords = "melkvee, rundveeteelt, huisvesting, dieren, intensieve veehouderij, veehouderij op grote schaal, innovaties, europa, nederland, melkveehouderij, dairy cattle, cattle farming, animal housing, intensive livestock farming, large scale husbandry, innovations, europe, netherlands, dairy farming",
author = "W.A. Rienks and {van Eck}, W. and B.S. Elbersen and K. Hulsteijn and W.J.H. Meulenkamp and {de Poel}, K.R.",
note = "SEO; Innovatienetwerk-rapport 03.2.051",
year = "2003",
language = "Dutch",
series = "InnovatieNetwerk-rapport",
publisher = "Alterra",
number = "03.2.051",

}

Rienks, WA, van Eck, W, Elbersen, BS, Hulsteijn, K, Meulenkamp, WJH & de Poel, KR 2003, Melkveehouderij op schaal; nieuwe concepten voor grootschalige melkveehouderij. InnovatieNetwerk-rapport, no. 03.2.051, Alterra, Wageningen.

Melkveehouderij op schaal; nieuwe concepten voor grootschalige melkveehouderij. / Rienks, W.A.; van Eck, W.; Elbersen, B.S.; Hulsteijn, K.; Meulenkamp, W.J.H.; de Poel, K.R.

Wageningen : Alterra, 2003. 38 p. (InnovatieNetwerk-rapport; No. 03.2.051).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Melkveehouderij op schaal; nieuwe concepten voor grootschalige melkveehouderij

AU - Rienks, W.A.

AU - van Eck, W.

AU - Elbersen, B.S.

AU - Hulsteijn, K.

AU - Meulenkamp, W.J.H.

AU - de Poel, K.R.

N1 - SEO; Innovatienetwerk-rapport 03.2.051

PY - 2003

Y1 - 2003

N2 - De schaalvergroting van de melkveehouderij in Nederland is een belangrijke trend die zich naar verwachting zal voortzetten. Dit onderzoek laat zien hoe grootschalige melkveebedrijven georganiseerd zijn. Daarbij is inspiratie opgedaan bij de praktijk van grote melkveebedrijven in het buitenland. De aspecten landschap en ruimte, arbeid en dierenwelzijn hebben hierbij specifiek aandacht gekregen. In het rapport zijn drie prototypes van grootschalige melkveebedrijven uitgewerkt. Dit zijn ten eerste een grootschalig extensief melkveebedrijf dat mede gericht is op natuur en land-schapsbeheer, ten tweede een intensief rationeel bedrijf met vergaande arbeids-specialisatie en een scheiding van grond en veehouderij en ten derde een bedrijf dat een netwerk is van meerdere melkveebedrijven.

AB - De schaalvergroting van de melkveehouderij in Nederland is een belangrijke trend die zich naar verwachting zal voortzetten. Dit onderzoek laat zien hoe grootschalige melkveebedrijven georganiseerd zijn. Daarbij is inspiratie opgedaan bij de praktijk van grote melkveebedrijven in het buitenland. De aspecten landschap en ruimte, arbeid en dierenwelzijn hebben hierbij specifiek aandacht gekregen. In het rapport zijn drie prototypes van grootschalige melkveebedrijven uitgewerkt. Dit zijn ten eerste een grootschalig extensief melkveebedrijf dat mede gericht is op natuur en land-schapsbeheer, ten tweede een intensief rationeel bedrijf met vergaande arbeids-specialisatie en een scheiding van grond en veehouderij en ten derde een bedrijf dat een netwerk is van meerdere melkveebedrijven.

KW - melkvee

KW - rundveeteelt

KW - huisvesting, dieren

KW - intensieve veehouderij

KW - veehouderij op grote schaal

KW - innovaties

KW - europa

KW - nederland

KW - melkveehouderij

KW - dairy cattle

KW - cattle farming

KW - animal housing

KW - intensive livestock farming

KW - large scale husbandry

KW - innovations

KW - europe

KW - netherlands

KW - dairy farming

M3 - Report

T3 - InnovatieNetwerk-rapport

BT - Melkveehouderij op schaal; nieuwe concepten voor grootschalige melkveehouderij

PB - Alterra

CY - Wageningen

ER -

Rienks WA, van Eck W, Elbersen BS, Hulsteijn K, Meulenkamp WJH, de Poel KR. Melkveehouderij op schaal; nieuwe concepten voor grootschalige melkveehouderij. Wageningen: Alterra, 2003. 38 p. (InnovatieNetwerk-rapport; 03.2.051).