Meerstad Groningen met of zonder landbouw? Perspectieven voor het plangebied en de bedrijven

P.H. Vereijken, C.M.L. Hermans, H.S.D. Naeff

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Als een stad wil uitbreiden, moet de landbouw doorgaans wijken, zeker als het gaat om compacte nieuwbouw. Maar in uitbreidingsplannen als Meerstad Groningen gaat het om een combinatie van wonen, werken en recreëren. Dit vergt een ruime en groene omgeving. Gaat het dan alleen om natuur- en recreatiegroen, of biedt ook agrarisch groen perspectief? Zo ja, wat voor eisen stelt dat aan de agrarische ondernemers en hun activiteiten en wat voor perspectief biedt dit aan hun bedrijven? In dit rapport beantwoorden we deze vragen voor Meerstad Groningen, maar we hopen dat de verkregen kennis en inzichten ook bruikbaar zijn in multifunctionele stadsuitbreidingen elders.
LanguageDutch
Place of PublicationWageningen
PublisherAlterra
Number of pages33
Publication statusPublished - 2002

Publication series

NameAlterra-rapport
No.506

Keywords

 • physical planning
 • urban planning
 • urban development
 • agriculture
 • suburban agriculture
 • farm accounts
 • farm management
 • recreation
 • multiple land use
 • rural urban relations
 • netherlands
 • groningen

Cite this

Vereijken, P. H., Hermans, C. M. L., & Naeff, H. S. D. (2002). Meerstad Groningen met of zonder landbouw? Perspectieven voor het plangebied en de bedrijven. (Alterra-rapport; No. 506). Wageningen: Alterra.
Vereijken, P.H. ; Hermans, C.M.L. ; Naeff, H.S.D. / Meerstad Groningen met of zonder landbouw? Perspectieven voor het plangebied en de bedrijven. Wageningen : Alterra, 2002. 33 p. (Alterra-rapport; 506).
@book{33b0fda7495d4efcbb74c36f27cc8dac,
title = "Meerstad Groningen met of zonder landbouw? Perspectieven voor het plangebied en de bedrijven",
abstract = "Als een stad wil uitbreiden, moet de landbouw doorgaans wijken, zeker als het gaat om compacte nieuwbouw. Maar in uitbreidingsplannen als Meerstad Groningen gaat het om een combinatie van wonen, werken en recre{\"e}ren. Dit vergt een ruime en groene omgeving. Gaat het dan alleen om natuur- en recreatiegroen, of biedt ook agrarisch groen perspectief? Zo ja, wat voor eisen stelt dat aan de agrarische ondernemers en hun activiteiten en wat voor perspectief biedt dit aan hun bedrijven? In dit rapport beantwoorden we deze vragen voor Meerstad Groningen, maar we hopen dat de verkregen kennis en inzichten ook bruikbaar zijn in multifunctionele stadsuitbreidingen elders.",
keywords = "ruimtelijke ordening, stedelijke planning, stadsontwikkeling, landbouw, landbouw in voorsteden, rekeningen van landbouwbedrijf, agrarische bedrijfsvoering, recreatie, meervoudig landgebruik, relaties tussen stad en platteland, nederland, groningen, economie, multifunctioneel landgebruik, stadsuitbreiding, physical planning, urban planning, urban development, agriculture, suburban agriculture, farm accounts, farm management, recreation, multiple land use, rural urban relations, netherlands, groningen",
author = "P.H. Vereijken and C.M.L. Hermans and H.S.D. Naeff",
year = "2002",
language = "Dutch",
series = "Alterra-rapport",
publisher = "Alterra",
number = "506",

}

Vereijken, PH, Hermans, CML & Naeff, HSD 2002, Meerstad Groningen met of zonder landbouw? Perspectieven voor het plangebied en de bedrijven. Alterra-rapport, no. 506, Alterra, Wageningen.

Meerstad Groningen met of zonder landbouw? Perspectieven voor het plangebied en de bedrijven. / Vereijken, P.H.; Hermans, C.M.L.; Naeff, H.S.D.

Wageningen : Alterra, 2002. 33 p. (Alterra-rapport; No. 506).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Meerstad Groningen met of zonder landbouw? Perspectieven voor het plangebied en de bedrijven

AU - Vereijken, P.H.

AU - Hermans, C.M.L.

AU - Naeff, H.S.D.

PY - 2002

Y1 - 2002

N2 - Als een stad wil uitbreiden, moet de landbouw doorgaans wijken, zeker als het gaat om compacte nieuwbouw. Maar in uitbreidingsplannen als Meerstad Groningen gaat het om een combinatie van wonen, werken en recreëren. Dit vergt een ruime en groene omgeving. Gaat het dan alleen om natuur- en recreatiegroen, of biedt ook agrarisch groen perspectief? Zo ja, wat voor eisen stelt dat aan de agrarische ondernemers en hun activiteiten en wat voor perspectief biedt dit aan hun bedrijven? In dit rapport beantwoorden we deze vragen voor Meerstad Groningen, maar we hopen dat de verkregen kennis en inzichten ook bruikbaar zijn in multifunctionele stadsuitbreidingen elders.

AB - Als een stad wil uitbreiden, moet de landbouw doorgaans wijken, zeker als het gaat om compacte nieuwbouw. Maar in uitbreidingsplannen als Meerstad Groningen gaat het om een combinatie van wonen, werken en recreëren. Dit vergt een ruime en groene omgeving. Gaat het dan alleen om natuur- en recreatiegroen, of biedt ook agrarisch groen perspectief? Zo ja, wat voor eisen stelt dat aan de agrarische ondernemers en hun activiteiten en wat voor perspectief biedt dit aan hun bedrijven? In dit rapport beantwoorden we deze vragen voor Meerstad Groningen, maar we hopen dat de verkregen kennis en inzichten ook bruikbaar zijn in multifunctionele stadsuitbreidingen elders.

KW - ruimtelijke ordening

KW - stedelijke planning

KW - stadsontwikkeling

KW - landbouw

KW - landbouw in voorsteden

KW - rekeningen van landbouwbedrijf

KW - agrarische bedrijfsvoering

KW - recreatie

KW - meervoudig landgebruik

KW - relaties tussen stad en platteland

KW - nederland

KW - groningen

KW - economie

KW - multifunctioneel landgebruik

KW - stadsuitbreiding

KW - physical planning

KW - urban planning

KW - urban development

KW - agriculture

KW - suburban agriculture

KW - farm accounts

KW - farm management

KW - recreation

KW - multiple land use

KW - rural urban relations

KW - netherlands

KW - groningen

M3 - Report

T3 - Alterra-rapport

BT - Meerstad Groningen met of zonder landbouw? Perspectieven voor het plangebied en de bedrijven

PB - Alterra

CY - Wageningen

ER -

Vereijken PH, Hermans CML, Naeff HSD. Meerstad Groningen met of zonder landbouw? Perspectieven voor het plangebied en de bedrijven. Wageningen: Alterra, 2002. 33 p. (Alterra-rapport; 506).