Maatschappelijke waardering van ecosysteemdiensten: een handreiking voor publieke besluitvorming : achtergronddocument bij Natuurverkenning 2011

C.M. van der Heide, F.J. Sijtsma

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Dit document gaat in op de methoden waarmee ecosysteemdiensten kunnen worden gewaardeerd alsmede de manier waarmee ze volwaardig in beleidsevaluaties kunnen worden meegenomen. In het bijzonder richt het document zich op de vraag hoe de maatschappelijke waarde van ecosysteemdiensten tot uitdrukking gebracht kan worden op een dusdanige wijze dat beleidsmakers en beleidsanalisten ermee uit de voeten kunnen. Het document, dat meer conceptueel dan empirisch van aard is, dient als theoretische basis voor de Natuurverkenning 2011, waarbinnen ecosysteemdiensten een belangrijk thema vormen. Naast een verhandeling over monetarisering van ecosysteemdiensten, wordt ingegaan op een geschikte evaluatiemethode (Maatschappelijke kosten-batenanalyse (MKBA), Multicriteria-analyse (MCA), of een gecombineerde multicriteria kosten-batenanalyse (MCKBA)) waarmee veranderingen in omvang en hoeveelheid ecosysteemdiensten geëvalueerd kunnen worden. De onderzoekers pleiten voor het gebruik van de MCKBA, een mengvorm van de MKBA en MCA, die de specifieke kracht van beide onderliggende evaluatie-instrumenten benut.
Original languageDutch
Place of PublicationWageningen
PublisherWettelijke Onderzoekstaken Natuur & Milieu
Publication statusPublished - 2011

Publication series

NameWOt-werkdocument
PublisherWettelijke Onderzoekstaken Natuur & Milieu
No.273

Keywords

  • ecosystem services
  • policy evaluation
  • evaluation
  • cost benefit analysis
  • decision making

Cite this

van der Heide, C. M., & Sijtsma, F. J. (2011). Maatschappelijke waardering van ecosysteemdiensten: een handreiking voor publieke besluitvorming : achtergronddocument bij Natuurverkenning 2011. (WOt-werkdocument; No. 273). Wageningen: Wettelijke Onderzoekstaken Natuur & Milieu.