Maatregelen tegen Pear Decline Phytoplasma infectie via enten

R.H.L. Dees, M.J.D. de Kock

  Research output: Book/ReportReportProfessional

  Abstract

  Pear Decline is een ziekte bij perenbomen en wordt veroorzaakt door een fytoplasma. Zieke perenbomen worden gekenmerkt door een vervroegde en veelal intensieve roodverkleuring van de bladeren. Bij een ernstige aantasting sterft de boom af. Bomen gaan echter niet altijd dood. Sommige bomen groeien door de ziekte heen en verliezen het fytoplasma in de loop van de tijd. Het fytoplasma wordt overgedragen door de perenbladvlo (Cacopsylla pyri), maar kan ook tijdens het handmatig vermeerderen van perenbomen worden verspreid. De ziekte vormt op dit moment nog met name een probleem in de zuidelijke Europese landen rond het middellandse zeegebied. Ook in Nederland is de ziekte aanwezig, maar de verspreiding is beperkt. Dit neemt niet weg dat PDP een potentieel gevaar vormt voor de exportpositie van Nederlandse vruchtboomtelers en kwekers.
  Original languageDutch
  Place of PublicationLisse
  PublisherPraktijkonderzoek Plant & Omgeving, Business Unit Bloembollen, Boomkwekerij en Fruit
  Number of pages25
  Publication statusPublished - 2014

  Keywords

  • plant diseases
  • pyrus
  • phytoplasma pyri
  • cacopsylla pyri
  • plant pests
  • propagation materials
  • emerging infectious diseases
  • disease control
  • measures
  • scions

  Cite this

  Dees, R. H. L., & de Kock, M. J. D. (2014). Maatregelen tegen Pear Decline Phytoplasma infectie via enten. Lisse: Praktijkonderzoek Plant & Omgeving, Business Unit Bloembollen, Boomkwekerij en Fruit.
  Dees, R.H.L. ; de Kock, M.J.D. / Maatregelen tegen Pear Decline Phytoplasma infectie via enten. Lisse : Praktijkonderzoek Plant & Omgeving, Business Unit Bloembollen, Boomkwekerij en Fruit, 2014. 25 p.
  @book{a1e86f7072d24423b731eef7a95d8f82,
  title = "Maatregelen tegen Pear Decline Phytoplasma infectie via enten",
  abstract = "Pear Decline is een ziekte bij perenbomen en wordt veroorzaakt door een fytoplasma. Zieke perenbomen worden gekenmerkt door een vervroegde en veelal intensieve roodverkleuring van de bladeren. Bij een ernstige aantasting sterft de boom af. Bomen gaan echter niet altijd dood. Sommige bomen groeien door de ziekte heen en verliezen het fytoplasma in de loop van de tijd. Het fytoplasma wordt overgedragen door de perenbladvlo (Cacopsylla pyri), maar kan ook tijdens het handmatig vermeerderen van perenbomen worden verspreid. De ziekte vormt op dit moment nog met name een probleem in de zuidelijke Europese landen rond het middellandse zeegebied. Ook in Nederland is de ziekte aanwezig, maar de verspreiding is beperkt. Dit neemt niet weg dat PDP een potentieel gevaar vormt voor de exportpositie van Nederlandse vruchtboomtelers en kwekers.",
  keywords = "plantenziekten, pyrus, phytoplasma pyri, cacopsylla pyri, plantenplagen, vermeerderingsmateriaal, opduikende infectieziekten, ziektebestrijding, maatregelen, enten, plant diseases, pyrus, phytoplasma pyri, cacopsylla pyri, plant pests, propagation materials, emerging infectious diseases, disease control, measures, scions",
  author = "R.H.L. Dees and {de Kock}, M.J.D.",
  note = "Projectnummer: 3236138300",
  year = "2014",
  language = "Dutch",
  publisher = "Praktijkonderzoek Plant & Omgeving, Business Unit Bloembollen, Boomkwekerij en Fruit",

  }

  Dees, RHL & de Kock, MJD 2014, Maatregelen tegen Pear Decline Phytoplasma infectie via enten. Praktijkonderzoek Plant & Omgeving, Business Unit Bloembollen, Boomkwekerij en Fruit, Lisse.

  Maatregelen tegen Pear Decline Phytoplasma infectie via enten. / Dees, R.H.L.; de Kock, M.J.D.

  Lisse : Praktijkonderzoek Plant & Omgeving, Business Unit Bloembollen, Boomkwekerij en Fruit, 2014. 25 p.

  Research output: Book/ReportReportProfessional

  TY - BOOK

  T1 - Maatregelen tegen Pear Decline Phytoplasma infectie via enten

  AU - Dees, R.H.L.

  AU - de Kock, M.J.D.

  N1 - Projectnummer: 3236138300

  PY - 2014

  Y1 - 2014

  N2 - Pear Decline is een ziekte bij perenbomen en wordt veroorzaakt door een fytoplasma. Zieke perenbomen worden gekenmerkt door een vervroegde en veelal intensieve roodverkleuring van de bladeren. Bij een ernstige aantasting sterft de boom af. Bomen gaan echter niet altijd dood. Sommige bomen groeien door de ziekte heen en verliezen het fytoplasma in de loop van de tijd. Het fytoplasma wordt overgedragen door de perenbladvlo (Cacopsylla pyri), maar kan ook tijdens het handmatig vermeerderen van perenbomen worden verspreid. De ziekte vormt op dit moment nog met name een probleem in de zuidelijke Europese landen rond het middellandse zeegebied. Ook in Nederland is de ziekte aanwezig, maar de verspreiding is beperkt. Dit neemt niet weg dat PDP een potentieel gevaar vormt voor de exportpositie van Nederlandse vruchtboomtelers en kwekers.

  AB - Pear Decline is een ziekte bij perenbomen en wordt veroorzaakt door een fytoplasma. Zieke perenbomen worden gekenmerkt door een vervroegde en veelal intensieve roodverkleuring van de bladeren. Bij een ernstige aantasting sterft de boom af. Bomen gaan echter niet altijd dood. Sommige bomen groeien door de ziekte heen en verliezen het fytoplasma in de loop van de tijd. Het fytoplasma wordt overgedragen door de perenbladvlo (Cacopsylla pyri), maar kan ook tijdens het handmatig vermeerderen van perenbomen worden verspreid. De ziekte vormt op dit moment nog met name een probleem in de zuidelijke Europese landen rond het middellandse zeegebied. Ook in Nederland is de ziekte aanwezig, maar de verspreiding is beperkt. Dit neemt niet weg dat PDP een potentieel gevaar vormt voor de exportpositie van Nederlandse vruchtboomtelers en kwekers.

  KW - plantenziekten

  KW - pyrus

  KW - phytoplasma pyri

  KW - cacopsylla pyri

  KW - plantenplagen

  KW - vermeerderingsmateriaal

  KW - opduikende infectieziekten

  KW - ziektebestrijding

  KW - maatregelen

  KW - enten

  KW - plant diseases

  KW - pyrus

  KW - phytoplasma pyri

  KW - cacopsylla pyri

  KW - plant pests

  KW - propagation materials

  KW - emerging infectious diseases

  KW - disease control

  KW - measures

  KW - scions

  M3 - Report

  BT - Maatregelen tegen Pear Decline Phytoplasma infectie via enten

  PB - Praktijkonderzoek Plant & Omgeving, Business Unit Bloembollen, Boomkwekerij en Fruit

  CY - Lisse

  ER -

  Dees RHL, de Kock MJD. Maatregelen tegen Pear Decline Phytoplasma infectie via enten. Lisse: Praktijkonderzoek Plant & Omgeving, Business Unit Bloembollen, Boomkwekerij en Fruit, 2014. 25 p.