Maatlat Government-Governance

J. Vreke, A.L. Gerritsen, R.P. Kranendonk, M. Pleijte, P.H. Kersten, F.J.P. van den Bosch

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

In diverse publicaties wordt aangegeven dat er de laatste decennia in de relatie tussen de centrale overheid en de overige publieke en private actoren een verschuiving is opgetreden van government naar governance. Bij government bepaalt één dominante actor, de rijksoverheid, het beleid, terwijl de inbreng van andere actoren nihil is. Bij governance is sprake van een veelheid van actoren en verbindingen tussen actoren, waarbij alle actoren de mogelijkheid hebben tot inbreng. Om te kunnen bepalen of een beleidsproces een government- of een governance-karakter heeft, is een maatlat ontwikkeld, waarbij het ene uiteinde zuiver government is en het andere zuiver governance. Met de maatlat kan een beleidsproces op vijf aspecten worden beoordeeld: • Actoren: welke actoren participeren in het proces en in welke setting; • Spelregels: de formele en informele regels in het besluitvormingsproces; • Inhoud: de inhoudelijke verschillende ideeën over probleem- en oplossingsrichtingen; • Sturing: de procesmatige verschillende ideeën over interventies; • Invloed: beschikbaarheid en gebruik van materiële en immateriële machtsmiddelen.
Original languageDutch
Place of PublicationWageningen
PublisherWettelijke Onderzoekstaken Natuur & Milieu
Number of pages44
Publication statusPublished - 2009

Publication series

NameWOt-werkdocument
PublisherWettelijke Onderzoekstaken Natuur & Milieu
No.142

Keywords

  • government policy
  • participation
  • rural areas
  • desiccation
  • netherlands
  • governance

Cite this

Vreke, J., Gerritsen, A. L., Kranendonk, R. P., Pleijte, M., Kersten, P. H., & van den Bosch, F. J. P. (2009). Maatlat Government-Governance. (WOt-werkdocument; No. 142). Wageningen: Wettelijke Onderzoekstaken Natuur & Milieu.
Vreke, J. ; Gerritsen, A.L. ; Kranendonk, R.P. ; Pleijte, M. ; Kersten, P.H. ; van den Bosch, F.J.P. / Maatlat Government-Governance. Wageningen : Wettelijke Onderzoekstaken Natuur & Milieu, 2009. 44 p. (WOt-werkdocument; 142).
@book{651e031a57a5403f934cb2ee7502b58c,
title = "Maatlat Government-Governance",
abstract = "In diverse publicaties wordt aangegeven dat er de laatste decennia in de relatie tussen de centrale overheid en de overige publieke en private actoren een verschuiving is opgetreden van government naar governance. Bij government bepaalt {\'e}{\'e}n dominante actor, de rijksoverheid, het beleid, terwijl de inbreng van andere actoren nihil is. Bij governance is sprake van een veelheid van actoren en verbindingen tussen actoren, waarbij alle actoren de mogelijkheid hebben tot inbreng. Om te kunnen bepalen of een beleidsproces een government- of een governance-karakter heeft, is een maatlat ontwikkeld, waarbij het ene uiteinde zuiver government is en het andere zuiver governance. Met de maatlat kan een beleidsproces op vijf aspecten worden beoordeeld: • Actoren: welke actoren participeren in het proces en in welke setting; • Spelregels: de formele en informele regels in het besluitvormingsproces; • Inhoud: de inhoudelijke verschillende idee{\"e}n over probleem- en oplossingsrichtingen; • Sturing: de procesmatige verschillende idee{\"e}n over interventies; • Invloed: beschikbaarheid en gebruik van materi{\"e}le en immateri{\"e}le machtsmiddelen.",
keywords = "overheidsbeleid, participatie, platteland, verdroging, nederland, governance, government policy, participation, rural areas, desiccation, netherlands, governance",
author = "J. Vreke and A.L. Gerritsen and R.P. Kranendonk and M. Pleijte and P.H. Kersten and {van den Bosch}, F.J.P.",
year = "2009",
language = "Dutch",
series = "WOt-werkdocument",
publisher = "Wettelijke Onderzoekstaken Natuur & Milieu",
number = "142",

}

Vreke, J, Gerritsen, AL, Kranendonk, RP, Pleijte, M, Kersten, PH & van den Bosch, FJP 2009, Maatlat Government-Governance. WOt-werkdocument, no. 142, Wettelijke Onderzoekstaken Natuur & Milieu, Wageningen.

Maatlat Government-Governance. / Vreke, J.; Gerritsen, A.L.; Kranendonk, R.P.; Pleijte, M.; Kersten, P.H.; van den Bosch, F.J.P.

Wageningen : Wettelijke Onderzoekstaken Natuur & Milieu, 2009. 44 p. (WOt-werkdocument; No. 142).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Maatlat Government-Governance

AU - Vreke, J.

AU - Gerritsen, A.L.

AU - Kranendonk, R.P.

AU - Pleijte, M.

AU - Kersten, P.H.

AU - van den Bosch, F.J.P.

PY - 2009

Y1 - 2009

N2 - In diverse publicaties wordt aangegeven dat er de laatste decennia in de relatie tussen de centrale overheid en de overige publieke en private actoren een verschuiving is opgetreden van government naar governance. Bij government bepaalt één dominante actor, de rijksoverheid, het beleid, terwijl de inbreng van andere actoren nihil is. Bij governance is sprake van een veelheid van actoren en verbindingen tussen actoren, waarbij alle actoren de mogelijkheid hebben tot inbreng. Om te kunnen bepalen of een beleidsproces een government- of een governance-karakter heeft, is een maatlat ontwikkeld, waarbij het ene uiteinde zuiver government is en het andere zuiver governance. Met de maatlat kan een beleidsproces op vijf aspecten worden beoordeeld: • Actoren: welke actoren participeren in het proces en in welke setting; • Spelregels: de formele en informele regels in het besluitvormingsproces; • Inhoud: de inhoudelijke verschillende ideeën over probleem- en oplossingsrichtingen; • Sturing: de procesmatige verschillende ideeën over interventies; • Invloed: beschikbaarheid en gebruik van materiële en immateriële machtsmiddelen.

AB - In diverse publicaties wordt aangegeven dat er de laatste decennia in de relatie tussen de centrale overheid en de overige publieke en private actoren een verschuiving is opgetreden van government naar governance. Bij government bepaalt één dominante actor, de rijksoverheid, het beleid, terwijl de inbreng van andere actoren nihil is. Bij governance is sprake van een veelheid van actoren en verbindingen tussen actoren, waarbij alle actoren de mogelijkheid hebben tot inbreng. Om te kunnen bepalen of een beleidsproces een government- of een governance-karakter heeft, is een maatlat ontwikkeld, waarbij het ene uiteinde zuiver government is en het andere zuiver governance. Met de maatlat kan een beleidsproces op vijf aspecten worden beoordeeld: • Actoren: welke actoren participeren in het proces en in welke setting; • Spelregels: de formele en informele regels in het besluitvormingsproces; • Inhoud: de inhoudelijke verschillende ideeën over probleem- en oplossingsrichtingen; • Sturing: de procesmatige verschillende ideeën over interventies; • Invloed: beschikbaarheid en gebruik van materiële en immateriële machtsmiddelen.

KW - overheidsbeleid

KW - participatie

KW - platteland

KW - verdroging

KW - nederland

KW - governance

KW - government policy

KW - participation

KW - rural areas

KW - desiccation

KW - netherlands

KW - governance

M3 - Report

T3 - WOt-werkdocument

BT - Maatlat Government-Governance

PB - Wettelijke Onderzoekstaken Natuur & Milieu

CY - Wageningen

ER -

Vreke J, Gerritsen AL, Kranendonk RP, Pleijte M, Kersten PH, van den Bosch FJP. Maatlat Government-Governance. Wageningen: Wettelijke Onderzoekstaken Natuur & Milieu, 2009. 44 p. (WOt-werkdocument; 142).