Leve(n) de bodem! : de basis onder ons bestaan

L. Brussaard (Editor), F.P.M. Govers (Editor), R.M. Buiter (Editor)

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

De bodem is niet alleen letterlijk de grond onder ons bestaan, ze is dat ook figuurlijk. Vruchtbare bodems leveren ons bijvoorbeeld voedsel, water en grondstoffen, maar ook een heel scala aan andere ecosysteemdiensten. In één theelepel zwarte grond leven meer organismen dan er mensen zijn op de hele aarde. Ze zorgen ervoor dat planten gebruik kunnen maken van de voedingsstoffen in de bodem en in een gezonde bodem krijgen ziekteverwekkers ook minder kans. Nu we steeds beter begrijpen hóe ze dat doen, kunnen wij zelfs nieuwe antibiotica vinden in de bodem! In dit cahier laten wetenschappers van naam op het gebied van het bodemonderzoek niet alleen zien welke diensten een gezonde bodem al vele eeuwen levert. Ze vertellen ook hoe de figuurlijke bodem onder ons bestaan tegelijk grond voor inspiratie is voor voedsel en technologie voor de toekomst.
Original languageDutch
Place of PublicationDen Haag
PublisherStichting Bio-Wetenschappen en Maatschappij
Number of pages88
ISBN (Print)9789073196834
Publication statusPublished - 2016

Publication series

NameCahier / Biowetenschappen en Maatschappij
No.35e jaargang (2016) kwartaal 3

Keywords

  • soil science
  • soil biology
  • soil quality
  • agricultural soils
  • soil fertility
  • soil management
  • soil suppressiveness
  • soil microbiology
  • sustainable land use
  • teaching materials

Cite this

Brussaard, L., Govers, F. P. M., & Buiter, R. M. (Eds.) (2016). Leve(n) de bodem! : de basis onder ons bestaan. (Cahier / Biowetenschappen en Maatschappij; No. 35e jaargang (2016) kwartaal 3). Den Haag: Stichting Bio-Wetenschappen en Maatschappij.
Brussaard, L. (Editor) ; Govers, F.P.M. (Editor) ; Buiter, R.M. (Editor). / Leve(n) de bodem! : de basis onder ons bestaan. Den Haag : Stichting Bio-Wetenschappen en Maatschappij, 2016. 88 p. (Cahier / Biowetenschappen en Maatschappij; 35e jaargang (2016) kwartaal 3).
@book{16744007a335403e86e499fc0551b64e,
title = "Leve(n) de bodem! : de basis onder ons bestaan",
abstract = "De bodem is niet alleen letterlijk de grond onder ons bestaan, ze is dat ook figuurlijk. Vruchtbare bodems leveren ons bijvoorbeeld voedsel, water en grondstoffen, maar ook een heel scala aan andere ecosysteemdiensten. In {\'e}{\'e}n theelepel zwarte grond leven meer organismen dan er mensen zijn op de hele aarde. Ze zorgen ervoor dat planten gebruik kunnen maken van de voedingsstoffen in de bodem en in een gezonde bodem krijgen ziekteverwekkers ook minder kans. Nu we steeds beter begrijpen h{\'o}e ze dat doen, kunnen wij zelfs nieuwe antibiotica vinden in de bodem! In dit cahier laten wetenschappers van naam op het gebied van het bodemonderzoek niet alleen zien welke diensten een gezonde bodem al vele eeuwen levert. Ze vertellen ook hoe de figuurlijke bodem onder ons bestaan tegelijk grond voor inspiratie is voor voedsel en technologie voor de toekomst.",
keywords = "bodemkunde, bodembiologie, bodemkwaliteit, landbouwgronden, bodemvruchtbaarheid, bodembeheer, bodemweerbaarheid, bodemmicrobiologie, duurzaam bodemgebruik, lesmaterialen, soil science, soil biology, soil quality, agricultural soils, soil fertility, soil management, soil suppressiveness, soil microbiology, sustainable land use, teaching materials",
editor = "L. Brussaard and F.P.M. Govers and R.M. Buiter",
year = "2016",
language = "Dutch",
isbn = "9789073196834",
series = "Cahier / Biowetenschappen en Maatschappij",
publisher = "Stichting Bio-Wetenschappen en Maatschappij",
number = "35e jaargang (2016) kwartaal 3",

}

Brussaard, L, Govers, FPM & Buiter, RM (eds) 2016, Leve(n) de bodem! : de basis onder ons bestaan. Cahier / Biowetenschappen en Maatschappij, no. 35e jaargang (2016) kwartaal 3, Stichting Bio-Wetenschappen en Maatschappij, Den Haag.

Leve(n) de bodem! : de basis onder ons bestaan. / Brussaard, L. (Editor); Govers, F.P.M. (Editor); Buiter, R.M. (Editor).

Den Haag : Stichting Bio-Wetenschappen en Maatschappij, 2016. 88 p. (Cahier / Biowetenschappen en Maatschappij; No. 35e jaargang (2016) kwartaal 3).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Leve(n) de bodem! : de basis onder ons bestaan

A2 - Brussaard, L.

A2 - Govers, F.P.M.

A2 - Buiter, R.M.

PY - 2016

Y1 - 2016

N2 - De bodem is niet alleen letterlijk de grond onder ons bestaan, ze is dat ook figuurlijk. Vruchtbare bodems leveren ons bijvoorbeeld voedsel, water en grondstoffen, maar ook een heel scala aan andere ecosysteemdiensten. In één theelepel zwarte grond leven meer organismen dan er mensen zijn op de hele aarde. Ze zorgen ervoor dat planten gebruik kunnen maken van de voedingsstoffen in de bodem en in een gezonde bodem krijgen ziekteverwekkers ook minder kans. Nu we steeds beter begrijpen hóe ze dat doen, kunnen wij zelfs nieuwe antibiotica vinden in de bodem! In dit cahier laten wetenschappers van naam op het gebied van het bodemonderzoek niet alleen zien welke diensten een gezonde bodem al vele eeuwen levert. Ze vertellen ook hoe de figuurlijke bodem onder ons bestaan tegelijk grond voor inspiratie is voor voedsel en technologie voor de toekomst.

AB - De bodem is niet alleen letterlijk de grond onder ons bestaan, ze is dat ook figuurlijk. Vruchtbare bodems leveren ons bijvoorbeeld voedsel, water en grondstoffen, maar ook een heel scala aan andere ecosysteemdiensten. In één theelepel zwarte grond leven meer organismen dan er mensen zijn op de hele aarde. Ze zorgen ervoor dat planten gebruik kunnen maken van de voedingsstoffen in de bodem en in een gezonde bodem krijgen ziekteverwekkers ook minder kans. Nu we steeds beter begrijpen hóe ze dat doen, kunnen wij zelfs nieuwe antibiotica vinden in de bodem! In dit cahier laten wetenschappers van naam op het gebied van het bodemonderzoek niet alleen zien welke diensten een gezonde bodem al vele eeuwen levert. Ze vertellen ook hoe de figuurlijke bodem onder ons bestaan tegelijk grond voor inspiratie is voor voedsel en technologie voor de toekomst.

KW - bodemkunde

KW - bodembiologie

KW - bodemkwaliteit

KW - landbouwgronden

KW - bodemvruchtbaarheid

KW - bodembeheer

KW - bodemweerbaarheid

KW - bodemmicrobiologie

KW - duurzaam bodemgebruik

KW - lesmaterialen

KW - soil science

KW - soil biology

KW - soil quality

KW - agricultural soils

KW - soil fertility

KW - soil management

KW - soil suppressiveness

KW - soil microbiology

KW - sustainable land use

KW - teaching materials

M3 - Report

SN - 9789073196834

T3 - Cahier / Biowetenschappen en Maatschappij

BT - Leve(n) de bodem! : de basis onder ons bestaan

PB - Stichting Bio-Wetenschappen en Maatschappij

CY - Den Haag

ER -

Brussaard L, (ed.), Govers FPM, (ed.), Buiter RM, (ed.). Leve(n) de bodem! : de basis onder ons bestaan. Den Haag: Stichting Bio-Wetenschappen en Maatschappij, 2016. 88 p. (Cahier / Biowetenschappen en Maatschappij; 35e jaargang (2016) kwartaal 3).