Landkaart monitoring diervoeders NL

J. de Jong, J.G. van der Roest, Ilona Meurs

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Dit rapport beschrijft de resultaten van een inventarisatie van de monitoring die door de diervoedersector wordt uitgevoerd wat betreft de veiligheid van diervoedergrondstoffen en diervoeders. De inventarisatie betreft de aard en omvang van de monitoring en heeft zich gericht op ongewenste stoffen (Richtlijn 2002/32/EG), GGO’s (Verordening (EG) 1829/2003) en residuen van gewasbeschermingsmiddelen (Verordening (EG) 396/2005). Het onderzoek is afgebakend tot grondstoffen behorend tot de hoofdgroepen maïs en maïsbijproducten, soja en sojabijproducten en oliën en vetten. Het onderzoek is uitgevoerd in twee fases. In fase 1 zijn interviews uitgevoerd bij de volgende bedrijven en organisaties in de diervoedersector: SecureFeed (tot 2015 TrustFeed), het Comité van Graanhandelaren, MVO en drie importeurs van diervoedergrondstoffen, waarvan één importeur ook crusher is van oliehoudende zaden. Hierbij is ook informatie verzameld over de representativiteit van de bemonstering en over de accreditatie- en validatie-status van het uitgevoerde laboratoriumonderzoek. Vervolgens zijn in fase 2 drie aanbevelingen uit fase 1 uitgewerkt, namelijk (i) terugtracering van een aantal partijen diervoedergrondstoffen om beter inzicht te verkrijgen in de frequentie en de aard van de uitgevoerde analyses in de keten van import of productie tot inmenging in mengvoeders, (ii) nagaan welke analyseresultaten aanwezig zijn in de databank van GMP+ International en of deze data beschikbaar gemaakt kunnen worden voor het doel van dit project en (iii) nagaan of de in België gehanteerde werkwijze waarbij het monitoringsplan van BEMEFA door de FAVV wordt gevalideerd voor de Nederlandse situatie bruikbaar is.
Original languageDutch
Place of PublicationWageningen
PublisherRIKILT Wageningen UR
Number of pages67
Publication statusPublished - 2016

Publication series

NameRIKILT-rapport
No.2016.004

Keywords

  • monitoring
  • animal feeding
  • resources
  • feed safety

Cite this

de Jong, J., van der Roest, J. G., & Meurs, I. (2016). Landkaart monitoring diervoeders NL. (RIKILT-rapport; No. 2016.004). Wageningen: RIKILT Wageningen UR.
de Jong, J. ; van der Roest, J.G. ; Meurs, Ilona. / Landkaart monitoring diervoeders NL. Wageningen : RIKILT Wageningen UR, 2016. 67 p. (RIKILT-rapport; 2016.004).
@book{d6ebe16a9dae49ea8d66fe239ff2641a,
title = "Landkaart monitoring diervoeders NL",
abstract = "Dit rapport beschrijft de resultaten van een inventarisatie van de monitoring die door de diervoedersector wordt uitgevoerd wat betreft de veiligheid van diervoedergrondstoffen en diervoeders. De inventarisatie betreft de aard en omvang van de monitoring en heeft zich gericht op ongewenste stoffen (Richtlijn 2002/32/EG), GGO’s (Verordening (EG) 1829/2003) en residuen van gewasbeschermingsmiddelen (Verordening (EG) 396/2005). Het onderzoek is afgebakend tot grondstoffen behorend tot de hoofdgroepen ma{\"i}s en ma{\"i}sbijproducten, soja en sojabijproducten en oli{\"e}n en vetten. Het onderzoek is uitgevoerd in twee fases. In fase 1 zijn interviews uitgevoerd bij de volgende bedrijven en organisaties in de diervoedersector: SecureFeed (tot 2015 TrustFeed), het Comit{\'e} van Graanhandelaren, MVO en drie importeurs van diervoedergrondstoffen, waarvan {\'e}{\'e}n importeur ook crusher is van oliehoudende zaden. Hierbij is ook informatie verzameld over de representativiteit van de bemonstering en over de accreditatie- en validatie-status van het uitgevoerde laboratoriumonderzoek. Vervolgens zijn in fase 2 drie aanbevelingen uit fase 1 uitgewerkt, namelijk (i) terugtracering van een aantal partijen diervoedergrondstoffen om beter inzicht te verkrijgen in de frequentie en de aard van de uitgevoerde analyses in de keten van import of productie tot inmenging in mengvoeders, (ii) nagaan welke analyseresultaten aanwezig zijn in de databank van GMP+ International en of deze data beschikbaar gemaakt kunnen worden voor het doel van dit project en (iii) nagaan of de in Belgi{\"e} gehanteerde werkwijze waarbij het monitoringsplan van BEMEFA door de FAVV wordt gevalideerd voor de Nederlandse situatie bruikbaar is.",
keywords = "monitoring, diervoedering, hulpbronnen, voederveiligheid, monitoring, animal feeding, resources, feed safety",
author = "{de Jong}, J. and {van der Roest}, J.G. and Ilona Meurs",
year = "2016",
language = "Dutch",
series = "RIKILT-rapport",
publisher = "RIKILT Wageningen UR",
number = "2016.004",

}

de Jong, J, van der Roest, JG & Meurs, I 2016, Landkaart monitoring diervoeders NL. RIKILT-rapport, no. 2016.004, RIKILT Wageningen UR, Wageningen.

Landkaart monitoring diervoeders NL. / de Jong, J.; van der Roest, J.G.; Meurs, Ilona.

Wageningen : RIKILT Wageningen UR, 2016. 67 p. (RIKILT-rapport; No. 2016.004).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Landkaart monitoring diervoeders NL

AU - de Jong, J.

AU - van der Roest, J.G.

AU - Meurs, Ilona

PY - 2016

Y1 - 2016

N2 - Dit rapport beschrijft de resultaten van een inventarisatie van de monitoring die door de diervoedersector wordt uitgevoerd wat betreft de veiligheid van diervoedergrondstoffen en diervoeders. De inventarisatie betreft de aard en omvang van de monitoring en heeft zich gericht op ongewenste stoffen (Richtlijn 2002/32/EG), GGO’s (Verordening (EG) 1829/2003) en residuen van gewasbeschermingsmiddelen (Verordening (EG) 396/2005). Het onderzoek is afgebakend tot grondstoffen behorend tot de hoofdgroepen maïs en maïsbijproducten, soja en sojabijproducten en oliën en vetten. Het onderzoek is uitgevoerd in twee fases. In fase 1 zijn interviews uitgevoerd bij de volgende bedrijven en organisaties in de diervoedersector: SecureFeed (tot 2015 TrustFeed), het Comité van Graanhandelaren, MVO en drie importeurs van diervoedergrondstoffen, waarvan één importeur ook crusher is van oliehoudende zaden. Hierbij is ook informatie verzameld over de representativiteit van de bemonstering en over de accreditatie- en validatie-status van het uitgevoerde laboratoriumonderzoek. Vervolgens zijn in fase 2 drie aanbevelingen uit fase 1 uitgewerkt, namelijk (i) terugtracering van een aantal partijen diervoedergrondstoffen om beter inzicht te verkrijgen in de frequentie en de aard van de uitgevoerde analyses in de keten van import of productie tot inmenging in mengvoeders, (ii) nagaan welke analyseresultaten aanwezig zijn in de databank van GMP+ International en of deze data beschikbaar gemaakt kunnen worden voor het doel van dit project en (iii) nagaan of de in België gehanteerde werkwijze waarbij het monitoringsplan van BEMEFA door de FAVV wordt gevalideerd voor de Nederlandse situatie bruikbaar is.

AB - Dit rapport beschrijft de resultaten van een inventarisatie van de monitoring die door de diervoedersector wordt uitgevoerd wat betreft de veiligheid van diervoedergrondstoffen en diervoeders. De inventarisatie betreft de aard en omvang van de monitoring en heeft zich gericht op ongewenste stoffen (Richtlijn 2002/32/EG), GGO’s (Verordening (EG) 1829/2003) en residuen van gewasbeschermingsmiddelen (Verordening (EG) 396/2005). Het onderzoek is afgebakend tot grondstoffen behorend tot de hoofdgroepen maïs en maïsbijproducten, soja en sojabijproducten en oliën en vetten. Het onderzoek is uitgevoerd in twee fases. In fase 1 zijn interviews uitgevoerd bij de volgende bedrijven en organisaties in de diervoedersector: SecureFeed (tot 2015 TrustFeed), het Comité van Graanhandelaren, MVO en drie importeurs van diervoedergrondstoffen, waarvan één importeur ook crusher is van oliehoudende zaden. Hierbij is ook informatie verzameld over de representativiteit van de bemonstering en over de accreditatie- en validatie-status van het uitgevoerde laboratoriumonderzoek. Vervolgens zijn in fase 2 drie aanbevelingen uit fase 1 uitgewerkt, namelijk (i) terugtracering van een aantal partijen diervoedergrondstoffen om beter inzicht te verkrijgen in de frequentie en de aard van de uitgevoerde analyses in de keten van import of productie tot inmenging in mengvoeders, (ii) nagaan welke analyseresultaten aanwezig zijn in de databank van GMP+ International en of deze data beschikbaar gemaakt kunnen worden voor het doel van dit project en (iii) nagaan of de in België gehanteerde werkwijze waarbij het monitoringsplan van BEMEFA door de FAVV wordt gevalideerd voor de Nederlandse situatie bruikbaar is.

KW - monitoring

KW - diervoedering

KW - hulpbronnen

KW - voederveiligheid

KW - monitoring

KW - animal feeding

KW - resources

KW - feed safety

M3 - Report

T3 - RIKILT-rapport

BT - Landkaart monitoring diervoeders NL

PB - RIKILT Wageningen UR

CY - Wageningen

ER -

de Jong J, van der Roest JG, Meurs I. Landkaart monitoring diervoeders NL. Wageningen: RIKILT Wageningen UR, 2016. 67 p. (RIKILT-rapport; 2016.004).