Landelijk meetnet effecten mestbeleid; resultaten van monitoring op de natte gronden in de Zandregio in de periode 2004–2009 : landbouwpraktijk en waterkwaliteit (hoofdrapport en bijlagenrapport)

E. Buis, A. van den Ham, C.H.G. Daatselaar, B. Fraters

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Binnen het reguliere programma in de Zandregio, wordt de waterkwaliteit in de bovenste meter van het grondwater gemeten door bemonstering in de zomer. In de natte (gedraineerde) delen van de Zandregio spoelt een deel van het neerslagoverschot af naar het oppervlaktewater. Om de invloed van de landbouw op de kwaliteit van het klein oppervlaktewater (slootwater) in beeld te brengen, is een apart winterprogramma in het leven geroepen. Hierin worden, naast het ondiepe grondwater, ook het drain- en slootwater bemonsterd. In de natte delen van de Zandregio is nitraat, net als in andere regio’s, een belangrijke parameter voor de waterkwaliteit.
Original languageEnglish
Place of PublicationBilthoven
PublisherRIVM
Number of pages100
Publication statusPublished - 2015

Publication series

NameRIVM rapport
PublisherRIVM
No.2015-0055

Keywords

  • sandy soils
  • drainage
  • water quality
  • agricultural soils
  • manure policy
  • surface water
  • ditches
  • nitrates

Cite this

@book{037de10becca426184b4842caeee5acb,
title = "Landelijk meetnet effecten mestbeleid; resultaten van monitoring op de natte gronden in de Zandregio in de periode 2004–2009 : landbouwpraktijk en waterkwaliteit (hoofdrapport en bijlagenrapport)",
abstract = "Binnen het reguliere programma in de Zandregio, wordt de waterkwaliteit in de bovenste meter van het grondwater gemeten door bemonstering in de zomer. In de natte (gedraineerde) delen van de Zandregio spoelt een deel van het neerslagoverschot af naar het oppervlaktewater. Om de invloed van de landbouw op de kwaliteit van het klein oppervlaktewater (slootwater) in beeld te brengen, is een apart winterprogramma in het leven geroepen. Hierin worden, naast het ondiepe grondwater, ook het drain- en slootwater bemonsterd. In de natte delen van de Zandregio is nitraat, net als in andere regio’s, een belangrijke parameter voor de waterkwaliteit.",
keywords = "zandgronden, drainage, waterkwaliteit, landbouwgronden, mestbeleid, oppervlaktewater, sloten, nitraten, sandy soils, drainage, water quality, agricultural soils, manure policy, surface water, ditches, nitrates",
author = "E. Buis and {van den Ham}, A. and C.H.G. Daatselaar and B. Fraters",
year = "2015",
language = "English",
series = "RIVM rapport",
publisher = "RIVM",
number = "2015-0055",

}

Landelijk meetnet effecten mestbeleid; resultaten van monitoring op de natte gronden in de Zandregio in de periode 2004–2009 : landbouwpraktijk en waterkwaliteit (hoofdrapport en bijlagenrapport). / Buis, E.; van den Ham, A.; Daatselaar, C.H.G.; Fraters, B.

Bilthoven : RIVM, 2015. 100 p. (RIVM rapport; No. 2015-0055).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Landelijk meetnet effecten mestbeleid; resultaten van monitoring op de natte gronden in de Zandregio in de periode 2004–2009 : landbouwpraktijk en waterkwaliteit (hoofdrapport en bijlagenrapport)

AU - Buis, E.

AU - van den Ham, A.

AU - Daatselaar, C.H.G.

AU - Fraters, B.

PY - 2015

Y1 - 2015

N2 - Binnen het reguliere programma in de Zandregio, wordt de waterkwaliteit in de bovenste meter van het grondwater gemeten door bemonstering in de zomer. In de natte (gedraineerde) delen van de Zandregio spoelt een deel van het neerslagoverschot af naar het oppervlaktewater. Om de invloed van de landbouw op de kwaliteit van het klein oppervlaktewater (slootwater) in beeld te brengen, is een apart winterprogramma in het leven geroepen. Hierin worden, naast het ondiepe grondwater, ook het drain- en slootwater bemonsterd. In de natte delen van de Zandregio is nitraat, net als in andere regio’s, een belangrijke parameter voor de waterkwaliteit.

AB - Binnen het reguliere programma in de Zandregio, wordt de waterkwaliteit in de bovenste meter van het grondwater gemeten door bemonstering in de zomer. In de natte (gedraineerde) delen van de Zandregio spoelt een deel van het neerslagoverschot af naar het oppervlaktewater. Om de invloed van de landbouw op de kwaliteit van het klein oppervlaktewater (slootwater) in beeld te brengen, is een apart winterprogramma in het leven geroepen. Hierin worden, naast het ondiepe grondwater, ook het drain- en slootwater bemonsterd. In de natte delen van de Zandregio is nitraat, net als in andere regio’s, een belangrijke parameter voor de waterkwaliteit.

KW - zandgronden

KW - drainage

KW - waterkwaliteit

KW - landbouwgronden

KW - mestbeleid

KW - oppervlaktewater

KW - sloten

KW - nitraten

KW - sandy soils

KW - drainage

KW - water quality

KW - agricultural soils

KW - manure policy

KW - surface water

KW - ditches

KW - nitrates

M3 - Report

T3 - RIVM rapport

BT - Landelijk meetnet effecten mestbeleid; resultaten van monitoring op de natte gronden in de Zandregio in de periode 2004–2009 : landbouwpraktijk en waterkwaliteit (hoofdrapport en bijlagenrapport)

PB - RIVM

CY - Bilthoven

ER -