Landbouwgrond met hoge natuurwaarden in Nederland op de kaart

B.S. Elbersen, M. van Eupen, R. Foppen, J. Hoogeboom, L. Fliervoet

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

In dit onderzoek is bepaald hoe landbouwgrond met hoge natuurwaarden, ofwel High Nature Value (HNV) landbouwgebieden, in Nederland precies begrensd kan worden, wat de omvang is en wat de belangrijkste kenmerken zijn. In EU-verband is het voorts mogelijk cofinanciering te verkrijgen voor HNV-gebieden binnen POP verband. Gebleken is dat HNV gebieden in Nederland ongeveer tussen de 15% en 20% van het landbouwareaal kunnen beslaan. HNV gebieden liggen vooral in de provincies Drenthe, Friesland en Noord- en Zuid-Holland. Ze overlappen vooral met de nattige maar kleinschalige veenweidegebieden die belangrijk zijn voor broedvogels en overwinteraars, maar ook met de meer open nattere graslanden en akkerbouwgebieden die een belangrijke functie hebben voor overwinterende ganzen en smienten en de meer kleinschalige agrarische landschappen waar specifieke zeldzamere vogel- en vegetatiesoorten voorkomen.
Original languageDutch
Place of PublicationWageningen
PublisherAlterra
Number of pages125
Publication statusPublished - 2008

Publication series

NameAlterra-rapport
PublisherAlterra
No.1542
ISSN (Print)1566-7197

Keywords

  • agricultural land
  • cap
  • quality
  • agri-environment schemes
  • nature
  • peat grasslands

Cite this

Elbersen, B. S., van Eupen, M., Foppen, R., Hoogeboom, J., & Fliervoet, L. (2008). Landbouwgrond met hoge natuurwaarden in Nederland op de kaart. (Alterra-rapport; No. 1542). Wageningen: Alterra.
Elbersen, B.S. ; van Eupen, M. ; Foppen, R. ; Hoogeboom, J. ; Fliervoet, L. / Landbouwgrond met hoge natuurwaarden in Nederland op de kaart. Wageningen : Alterra, 2008. 125 p. (Alterra-rapport; 1542).
@book{6496f33e5b694972b0fc279a8a1251e3,
title = "Landbouwgrond met hoge natuurwaarden in Nederland op de kaart",
abstract = "In dit onderzoek is bepaald hoe landbouwgrond met hoge natuurwaarden, ofwel High Nature Value (HNV) landbouwgebieden, in Nederland precies begrensd kan worden, wat de omvang is en wat de belangrijkste kenmerken zijn. In EU-verband is het voorts mogelijk cofinanciering te verkrijgen voor HNV-gebieden binnen POP verband. Gebleken is dat HNV gebieden in Nederland ongeveer tussen de 15{\%} en 20{\%} van het landbouwareaal kunnen beslaan. HNV gebieden liggen vooral in de provincies Drenthe, Friesland en Noord- en Zuid-Holland. Ze overlappen vooral met de nattige maar kleinschalige veenweidegebieden die belangrijk zijn voor broedvogels en overwinteraars, maar ook met de meer open nattere graslanden en akkerbouwgebieden die een belangrijke functie hebben voor overwinterende ganzen en smienten en de meer kleinschalige agrarische landschappen waar specifieke zeldzamere vogel- en vegetatiesoorten voorkomen.",
keywords = "landbouwgrond, gemeenschappelijk landbouwbeleid, kwaliteit, agrarisch natuurbeheer, natuur, veenweiden, agricultural land, cap, quality, agri-environment schemes, nature, peat grasslands",
author = "B.S. Elbersen and {van Eupen}, M. and R. Foppen and J. Hoogeboom and L. Fliervoet",
year = "2008",
language = "Dutch",
series = "Alterra-rapport",
publisher = "Alterra",
number = "1542",

}

Elbersen, BS, van Eupen, M, Foppen, R, Hoogeboom, J & Fliervoet, L 2008, Landbouwgrond met hoge natuurwaarden in Nederland op de kaart. Alterra-rapport, no. 1542, Alterra, Wageningen.

Landbouwgrond met hoge natuurwaarden in Nederland op de kaart. / Elbersen, B.S.; van Eupen, M.; Foppen, R.; Hoogeboom, J.; Fliervoet, L.

Wageningen : Alterra, 2008. 125 p. (Alterra-rapport; No. 1542).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Landbouwgrond met hoge natuurwaarden in Nederland op de kaart

AU - Elbersen, B.S.

AU - van Eupen, M.

AU - Foppen, R.

AU - Hoogeboom, J.

AU - Fliervoet, L.

PY - 2008

Y1 - 2008

N2 - In dit onderzoek is bepaald hoe landbouwgrond met hoge natuurwaarden, ofwel High Nature Value (HNV) landbouwgebieden, in Nederland precies begrensd kan worden, wat de omvang is en wat de belangrijkste kenmerken zijn. In EU-verband is het voorts mogelijk cofinanciering te verkrijgen voor HNV-gebieden binnen POP verband. Gebleken is dat HNV gebieden in Nederland ongeveer tussen de 15% en 20% van het landbouwareaal kunnen beslaan. HNV gebieden liggen vooral in de provincies Drenthe, Friesland en Noord- en Zuid-Holland. Ze overlappen vooral met de nattige maar kleinschalige veenweidegebieden die belangrijk zijn voor broedvogels en overwinteraars, maar ook met de meer open nattere graslanden en akkerbouwgebieden die een belangrijke functie hebben voor overwinterende ganzen en smienten en de meer kleinschalige agrarische landschappen waar specifieke zeldzamere vogel- en vegetatiesoorten voorkomen.

AB - In dit onderzoek is bepaald hoe landbouwgrond met hoge natuurwaarden, ofwel High Nature Value (HNV) landbouwgebieden, in Nederland precies begrensd kan worden, wat de omvang is en wat de belangrijkste kenmerken zijn. In EU-verband is het voorts mogelijk cofinanciering te verkrijgen voor HNV-gebieden binnen POP verband. Gebleken is dat HNV gebieden in Nederland ongeveer tussen de 15% en 20% van het landbouwareaal kunnen beslaan. HNV gebieden liggen vooral in de provincies Drenthe, Friesland en Noord- en Zuid-Holland. Ze overlappen vooral met de nattige maar kleinschalige veenweidegebieden die belangrijk zijn voor broedvogels en overwinteraars, maar ook met de meer open nattere graslanden en akkerbouwgebieden die een belangrijke functie hebben voor overwinterende ganzen en smienten en de meer kleinschalige agrarische landschappen waar specifieke zeldzamere vogel- en vegetatiesoorten voorkomen.

KW - landbouwgrond

KW - gemeenschappelijk landbouwbeleid

KW - kwaliteit

KW - agrarisch natuurbeheer

KW - natuur

KW - veenweiden

KW - agricultural land

KW - cap

KW - quality

KW - agri-environment schemes

KW - nature

KW - peat grasslands

M3 - Report

T3 - Alterra-rapport

BT - Landbouwgrond met hoge natuurwaarden in Nederland op de kaart

PB - Alterra

CY - Wageningen

ER -

Elbersen BS, van Eupen M, Foppen R, Hoogeboom J, Fliervoet L. Landbouwgrond met hoge natuurwaarden in Nederland op de kaart. Wageningen: Alterra, 2008. 125 p. (Alterra-rapport; 1542).