Land use and climate change

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Klimaat en landgebruik zijn sterk aan elkaar gerelateerd. Landgebruik beïnvloedt het klimaat, bijvoorbeeld doordat vegetatie kooldioxide opneemt, landbouw stikstof vastlegt en industrie diverse broeikasgassen uitstoot. Omgekeerd betekent een veranderend klimaat dat aanpassingen nodig kunnen zijn in bijvoorbeeld: landbouw (overstap op andere gewassen), natuur (veranderingen binnen ecosystemen), de kustzone (door zeespiegelrijzing) en het rivierengebied (meer ruimte voor water). Deze en andere adaptatie- en mitigatie-maatregelen staan centraal in diverse andere projecten van het ‘Klimaat voor Ruimte’ programma. Centraal in het LANDS project staan de effecten van klimaatverandering op de inrichting en het gebruik van de ruimte.
Original languageDutch
Place of PublicationNieuwegein
PublisherProgramme Office Climate changes Spatial Planning
Publication statusPublished - 2012

Keywords

  • climatic change
  • land use
  • agriculture
  • natural areas
  • models

Cite this

Koomen, E., de Moel, H., Steingröver, E. G., van Rooij, S. A. M., & van Eupen, M. (2012). Land use and climate change. Nieuwegein: Programme Office Climate changes Spatial Planning.
Koomen, E. ; de Moel, H. ; Steingröver, E.G. ; van Rooij, S.A.M. ; van Eupen, M. / Land use and climate change. Nieuwegein : Programme Office Climate changes Spatial Planning, 2012.
@book{aa0ed226c8374f61aae3ce7b6adb2353,
title = "Land use and climate change",
abstract = "Klimaat en landgebruik zijn sterk aan elkaar gerelateerd. Landgebruik be{\"i}nvloedt het klimaat, bijvoorbeeld doordat vegetatie kooldioxide opneemt, landbouw stikstof vastlegt en industrie diverse broeikasgassen uitstoot. Omgekeerd betekent een veranderend klimaat dat aanpassingen nodig kunnen zijn in bijvoorbeeld: landbouw (overstap op andere gewassen), natuur (veranderingen binnen ecosystemen), de kustzone (door zeespiegelrijzing) en het rivierengebied (meer ruimte voor water). Deze en andere adaptatie- en mitigatie-maatregelen staan centraal in diverse andere projecten van het ‘Klimaat voor Ruimte’ programma. Centraal in het LANDS project staan de effecten van klimaatverandering op de inrichting en het gebruik van de ruimte.",
keywords = "klimaatverandering, landgebruik, landbouw, natuurgebieden, modellen, climatic change, land use, agriculture, natural areas, models",
author = "E. Koomen and {de Moel}, H. and E.G. Steingr{\"o}ver and {van Rooij}, S.A.M. and {van Eupen}, M.",
year = "2012",
language = "Dutch",
publisher = "Programme Office Climate changes Spatial Planning",

}

Koomen, E, de Moel, H, Steingröver, EG, van Rooij, SAM & van Eupen, M 2012, Land use and climate change. Programme Office Climate changes Spatial Planning, Nieuwegein.

Land use and climate change. / Koomen, E.; de Moel, H.; Steingröver, E.G.; van Rooij, S.A.M.; van Eupen, M.

Nieuwegein : Programme Office Climate changes Spatial Planning, 2012.

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Land use and climate change

AU - Koomen, E.

AU - de Moel, H.

AU - Steingröver, E.G.

AU - van Rooij, S.A.M.

AU - van Eupen, M.

PY - 2012

Y1 - 2012

N2 - Klimaat en landgebruik zijn sterk aan elkaar gerelateerd. Landgebruik beïnvloedt het klimaat, bijvoorbeeld doordat vegetatie kooldioxide opneemt, landbouw stikstof vastlegt en industrie diverse broeikasgassen uitstoot. Omgekeerd betekent een veranderend klimaat dat aanpassingen nodig kunnen zijn in bijvoorbeeld: landbouw (overstap op andere gewassen), natuur (veranderingen binnen ecosystemen), de kustzone (door zeespiegelrijzing) en het rivierengebied (meer ruimte voor water). Deze en andere adaptatie- en mitigatie-maatregelen staan centraal in diverse andere projecten van het ‘Klimaat voor Ruimte’ programma. Centraal in het LANDS project staan de effecten van klimaatverandering op de inrichting en het gebruik van de ruimte.

AB - Klimaat en landgebruik zijn sterk aan elkaar gerelateerd. Landgebruik beïnvloedt het klimaat, bijvoorbeeld doordat vegetatie kooldioxide opneemt, landbouw stikstof vastlegt en industrie diverse broeikasgassen uitstoot. Omgekeerd betekent een veranderend klimaat dat aanpassingen nodig kunnen zijn in bijvoorbeeld: landbouw (overstap op andere gewassen), natuur (veranderingen binnen ecosystemen), de kustzone (door zeespiegelrijzing) en het rivierengebied (meer ruimte voor water). Deze en andere adaptatie- en mitigatie-maatregelen staan centraal in diverse andere projecten van het ‘Klimaat voor Ruimte’ programma. Centraal in het LANDS project staan de effecten van klimaatverandering op de inrichting en het gebruik van de ruimte.

KW - klimaatverandering

KW - landgebruik

KW - landbouw

KW - natuurgebieden

KW - modellen

KW - climatic change

KW - land use

KW - agriculture

KW - natural areas

KW - models

M3 - Report

BT - Land use and climate change

PB - Programme Office Climate changes Spatial Planning

CY - Nieuwegein

ER -

Koomen E, de Moel H, Steingröver EG, van Rooij SAM, van Eupen M. Land use and climate change. Nieuwegein: Programme Office Climate changes Spatial Planning, 2012.