Kostprijsberekening biologische geitenmelk 2008

W. Govaerts, N.J.M. van Eekeren

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Voor het bepalen van de kostprijs van biologische geitenmelk zijn van acht biologische geitenbedrijven de boekhoudcijfers van 2008 verzameld. Deze zijn, om de vergelijking goed te kunnen maken, omgerekend per 100 liter geleverde melk gecorrigeerd voor 7% vet en eiwit. De geselecteerde bedrijven hadden een bedrijfsomvang van 388 tot 1150 melkgeiten en varieerden in grondsoort en regio. Daarnaast is een simulatie gemaakt van de consequentie voor de kostprijs 2009 wanneer de prijsevolutie van de productie middelen in 2009 worden meegerekend. Hierbij is van dezelfde technische resultaten per geit uitgegaan. Geconcludeerd wordt dat de kostprijs voor biologisch geproduceerde geitenmelk nog boven de melkprijs ligt en dat voor een duurzame ontwikkeling in de biologische geitenhouderij het verschil tussen kostprijs en melkprijs verkleind moet worden.
Original languageDutch
Place of PublicationDriebergen
PublisherLouis Bolk Instituut
Number of pages21
Publication statusPublished - 2009

Publication series

NameRapport biogeit / Louis Bolk Instituut
PublisherLouis Bolk Instituut
No.nr. 19

Keywords

  • organic farming
  • goat keeping
  • goat milk
  • production costs
  • milk production costs
  • goats

Cite this

Govaerts, W., & van Eekeren, N. J. M. (2009). Kostprijsberekening biologische geitenmelk 2008. (Rapport biogeit / Louis Bolk Instituut; No. nr. 19). Driebergen: Louis Bolk Instituut.
Govaerts, W. ; van Eekeren, N.J.M. / Kostprijsberekening biologische geitenmelk 2008. Driebergen : Louis Bolk Instituut, 2009. 21 p. (Rapport biogeit / Louis Bolk Instituut; nr. 19).
@book{50afd64f4c4a4bc9a82e015c1ca71001,
title = "Kostprijsberekening biologische geitenmelk 2008",
abstract = "Voor het bepalen van de kostprijs van biologische geitenmelk zijn van acht biologische geitenbedrijven de boekhoudcijfers van 2008 verzameld. Deze zijn, om de vergelijking goed te kunnen maken, omgerekend per 100 liter geleverde melk gecorrigeerd voor 7{\%} vet en eiwit. De geselecteerde bedrijven hadden een bedrijfsomvang van 388 tot 1150 melkgeiten en varieerden in grondsoort en regio. Daarnaast is een simulatie gemaakt van de consequentie voor de kostprijs 2009 wanneer de prijsevolutie van de productie middelen in 2009 worden meegerekend. Hierbij is van dezelfde technische resultaten per geit uitgegaan. Geconcludeerd wordt dat de kostprijs voor biologisch geproduceerde geitenmelk nog boven de melkprijs ligt en dat voor een duurzame ontwikkeling in de biologische geitenhouderij het verschil tussen kostprijs en melkprijs verkleind moet worden.",
keywords = "biologische landbouw, geitenhouderij, geitenmelk, productiekosten, melkproductiekosten, geiten, organic farming, goat keeping, goat milk, production costs, milk production costs, goats",
author = "W. Govaerts and {van Eekeren}, N.J.M.",
year = "2009",
language = "Dutch",
series = "Rapport biogeit / Louis Bolk Instituut",
publisher = "Louis Bolk Instituut",
number = "nr. 19",

}

Govaerts, W & van Eekeren, NJM 2009, Kostprijsberekening biologische geitenmelk 2008. Rapport biogeit / Louis Bolk Instituut, no. nr. 19, Louis Bolk Instituut, Driebergen.

Kostprijsberekening biologische geitenmelk 2008. / Govaerts, W.; van Eekeren, N.J.M.

Driebergen : Louis Bolk Instituut, 2009. 21 p. (Rapport biogeit / Louis Bolk Instituut; No. nr. 19).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Kostprijsberekening biologische geitenmelk 2008

AU - Govaerts, W.

AU - van Eekeren, N.J.M.

PY - 2009

Y1 - 2009

N2 - Voor het bepalen van de kostprijs van biologische geitenmelk zijn van acht biologische geitenbedrijven de boekhoudcijfers van 2008 verzameld. Deze zijn, om de vergelijking goed te kunnen maken, omgerekend per 100 liter geleverde melk gecorrigeerd voor 7% vet en eiwit. De geselecteerde bedrijven hadden een bedrijfsomvang van 388 tot 1150 melkgeiten en varieerden in grondsoort en regio. Daarnaast is een simulatie gemaakt van de consequentie voor de kostprijs 2009 wanneer de prijsevolutie van de productie middelen in 2009 worden meegerekend. Hierbij is van dezelfde technische resultaten per geit uitgegaan. Geconcludeerd wordt dat de kostprijs voor biologisch geproduceerde geitenmelk nog boven de melkprijs ligt en dat voor een duurzame ontwikkeling in de biologische geitenhouderij het verschil tussen kostprijs en melkprijs verkleind moet worden.

AB - Voor het bepalen van de kostprijs van biologische geitenmelk zijn van acht biologische geitenbedrijven de boekhoudcijfers van 2008 verzameld. Deze zijn, om de vergelijking goed te kunnen maken, omgerekend per 100 liter geleverde melk gecorrigeerd voor 7% vet en eiwit. De geselecteerde bedrijven hadden een bedrijfsomvang van 388 tot 1150 melkgeiten en varieerden in grondsoort en regio. Daarnaast is een simulatie gemaakt van de consequentie voor de kostprijs 2009 wanneer de prijsevolutie van de productie middelen in 2009 worden meegerekend. Hierbij is van dezelfde technische resultaten per geit uitgegaan. Geconcludeerd wordt dat de kostprijs voor biologisch geproduceerde geitenmelk nog boven de melkprijs ligt en dat voor een duurzame ontwikkeling in de biologische geitenhouderij het verschil tussen kostprijs en melkprijs verkleind moet worden.

KW - biologische landbouw

KW - geitenhouderij

KW - geitenmelk

KW - productiekosten

KW - melkproductiekosten

KW - geiten

KW - organic farming

KW - goat keeping

KW - goat milk

KW - production costs

KW - milk production costs

KW - goats

M3 - Report

T3 - Rapport biogeit / Louis Bolk Instituut

BT - Kostprijsberekening biologische geitenmelk 2008

PB - Louis Bolk Instituut

CY - Driebergen

ER -

Govaerts W, van Eekeren NJM. Kostprijsberekening biologische geitenmelk 2008. Driebergen: Louis Bolk Instituut, 2009. 21 p. (Rapport biogeit / Louis Bolk Instituut; nr. 19).