Kosten en baten van sanering van wortelknobbelaaltjes (M. chitwoodi en M. hapla)

H. Hoek

  Research output: Contribution to journalArticleProfessional

  Abstract

  Het maïswortelknobbelaaltje (Meloidogyne chitwoodi) is een quarantaineorganisme en mag daarom niet voorkomen in vermeerderingsmateriaal, zoals bijvoorbeeld aardappelpootgoed. Komt M. chitwoodi toch in pootgoed voor, dan wordt de partij afgekeurd. Op percelen waar het Noordelijk wortelknobbelaaltje (Meloidogyne hapla) voorkomt, kan geen vermeerdering van aardbeiplanten plaatsvinden vanwege het hoge risico op afkeuring. Vanuit het Actieplan Aaltjesbeheersing is het project “Bestrijding Meloidogyne” opgezet. Dit project wordt gefinancierd door het Productschap Akkerbouw en het Productschap Tuinbouw. In het project worden bestrijdingsmethoden van M. chitwoodi onderzocht. Doel is sanering (volledige bestrijding) van M. chitwoodi. De meest effectieve methoden kunnen vervolgens in het onderzoek voor de bestrijding van M. hapla worden opgenomen. In deze samenvatting worden de kosten en baten weergegeven van de bestrijdingsmethoden die momenteel het meest effectief lijken te zijn.
  Original languageDutch
  JournalKennisakker.nl
  Volume2008
  Issue number20 juni
  Publication statusPublished - 2008

  Keywords

  • plant protection
  • potatoes
  • solanum tuberosum
  • seed potatoes
  • strawberries
  • propagation materials
  • nematoda
  • meloidogyne chitwoodi
  • meloidogyne hapla
  • nematode control
  • control methods
  • cost benefit analysis
  • arable farming

  Cite this

  @article{d0134ce00d1d44298084e2fd2ef97e97,
  title = "Kosten en baten van sanering van wortelknobbelaaltjes (M. chitwoodi en M. hapla)",
  abstract = "Het ma{\"i}swortelknobbelaaltje (Meloidogyne chitwoodi) is een quarantaineorganisme en mag daarom niet voorkomen in vermeerderingsmateriaal, zoals bijvoorbeeld aardappelpootgoed. Komt M. chitwoodi toch in pootgoed voor, dan wordt de partij afgekeurd. Op percelen waar het Noordelijk wortelknobbelaaltje (Meloidogyne hapla) voorkomt, kan geen vermeerdering van aardbeiplanten plaatsvinden vanwege het hoge risico op afkeuring. Vanuit het Actieplan Aaltjesbeheersing is het project “Bestrijding Meloidogyne” opgezet. Dit project wordt gefinancierd door het Productschap Akkerbouw en het Productschap Tuinbouw. In het project worden bestrijdingsmethoden van M. chitwoodi onderzocht. Doel is sanering (volledige bestrijding) van M. chitwoodi. De meest effectieve methoden kunnen vervolgens in het onderzoek voor de bestrijding van M. hapla worden opgenomen. In deze samenvatting worden de kosten en baten weergegeven van de bestrijdingsmethoden die momenteel het meest effectief lijken te zijn.",
  keywords = "gewasbescherming, aardappelen, solanum tuberosum, pootaardappelen, aardbeien, vermeerderingsmateriaal, nematoda, meloidogyne chitwoodi, meloidogyne hapla, nematodenbestrijding, bestrijdingsmethoden, kosten-batenanalyse, akkerbouw, plant protection, potatoes, solanum tuberosum, seed potatoes, strawberries, propagation materials, nematoda, meloidogyne chitwoodi, meloidogyne hapla, nematode control, control methods, cost benefit analysis, arable farming",
  author = "H. Hoek",
  year = "2008",
  language = "Dutch",
  volume = "2008",
  journal = "Kennisakker.nl",
  number = "20 juni",

  }

  Kosten en baten van sanering van wortelknobbelaaltjes (M. chitwoodi en M. hapla). / Hoek, H.

  In: Kennisakker.nl, Vol. 2008, No. 20 juni, 2008.

  Research output: Contribution to journalArticleProfessional

  TY - JOUR

  T1 - Kosten en baten van sanering van wortelknobbelaaltjes (M. chitwoodi en M. hapla)

  AU - Hoek, H.

  PY - 2008

  Y1 - 2008

  N2 - Het maïswortelknobbelaaltje (Meloidogyne chitwoodi) is een quarantaineorganisme en mag daarom niet voorkomen in vermeerderingsmateriaal, zoals bijvoorbeeld aardappelpootgoed. Komt M. chitwoodi toch in pootgoed voor, dan wordt de partij afgekeurd. Op percelen waar het Noordelijk wortelknobbelaaltje (Meloidogyne hapla) voorkomt, kan geen vermeerdering van aardbeiplanten plaatsvinden vanwege het hoge risico op afkeuring. Vanuit het Actieplan Aaltjesbeheersing is het project “Bestrijding Meloidogyne” opgezet. Dit project wordt gefinancierd door het Productschap Akkerbouw en het Productschap Tuinbouw. In het project worden bestrijdingsmethoden van M. chitwoodi onderzocht. Doel is sanering (volledige bestrijding) van M. chitwoodi. De meest effectieve methoden kunnen vervolgens in het onderzoek voor de bestrijding van M. hapla worden opgenomen. In deze samenvatting worden de kosten en baten weergegeven van de bestrijdingsmethoden die momenteel het meest effectief lijken te zijn.

  AB - Het maïswortelknobbelaaltje (Meloidogyne chitwoodi) is een quarantaineorganisme en mag daarom niet voorkomen in vermeerderingsmateriaal, zoals bijvoorbeeld aardappelpootgoed. Komt M. chitwoodi toch in pootgoed voor, dan wordt de partij afgekeurd. Op percelen waar het Noordelijk wortelknobbelaaltje (Meloidogyne hapla) voorkomt, kan geen vermeerdering van aardbeiplanten plaatsvinden vanwege het hoge risico op afkeuring. Vanuit het Actieplan Aaltjesbeheersing is het project “Bestrijding Meloidogyne” opgezet. Dit project wordt gefinancierd door het Productschap Akkerbouw en het Productschap Tuinbouw. In het project worden bestrijdingsmethoden van M. chitwoodi onderzocht. Doel is sanering (volledige bestrijding) van M. chitwoodi. De meest effectieve methoden kunnen vervolgens in het onderzoek voor de bestrijding van M. hapla worden opgenomen. In deze samenvatting worden de kosten en baten weergegeven van de bestrijdingsmethoden die momenteel het meest effectief lijken te zijn.

  KW - gewasbescherming

  KW - aardappelen

  KW - solanum tuberosum

  KW - pootaardappelen

  KW - aardbeien

  KW - vermeerderingsmateriaal

  KW - nematoda

  KW - meloidogyne chitwoodi

  KW - meloidogyne hapla

  KW - nematodenbestrijding

  KW - bestrijdingsmethoden

  KW - kosten-batenanalyse

  KW - akkerbouw

  KW - plant protection

  KW - potatoes

  KW - solanum tuberosum

  KW - seed potatoes

  KW - strawberries

  KW - propagation materials

  KW - nematoda

  KW - meloidogyne chitwoodi

  KW - meloidogyne hapla

  KW - nematode control

  KW - control methods

  KW - cost benefit analysis

  KW - arable farming

  M3 - Article

  VL - 2008

  JO - Kennisakker.nl

  JF - Kennisakker.nl

  IS - 20 juni

  ER -