Kort literatuuronderzoek stand van zaken Lure&Kill

P. van Deventer, F.C. Griepink

  Research output: Book/ReportReportProfessional

  Abstract

  Sinds 1967 wordt in Nederland onderzoek gedaan naar de mogelijke rol van het gebruik van seksferomonen in de geïntegreerde bestrijding van schadelijke insecten in de land- en tuinbouw. Seksferomoonvallen worden al vele jaren op grote schaal in de praktijk toegepast als een gemakkelijke en betrouwbare techniek om de aanwezigheid van deze insecten vast te stellen. Naast de mogelijkheid om insecten waar te nemen zijn in de loop der tijd diverse methoden ontwikkeld waarbij seksferomonen worden toegepast als een directe bestrijdingstechniek. De meest voor de hand liggende methode is het wegvangen van grote aantallen insecten m.b.v. grote aantallen feromoonvallen. Een andere methode, de zogenaamde verstoringstechniek is gebaseerd op het principe dat mannetjesinsecten de vrouwtjes niet meer kunnen opsporen wanneer het kunstmatige seksferomoon in hoge concentraties in de leefatmosfeer aanwezig is. Een tweede vorm van verstoring is om veel puntbronnen met een lage dosering kunstmatig seksferomoon aan te brengen zodat de mannetjes op de verkeerde poot worden gezet. Een techniek waarbij de lokkende werking van het seksferomoon gecombineerd wordt met de dodende werking van een insecticide is de zgn. 'Lure&Kill' (NL: Lokken en doden) techniek. Het grote voordeel van deze techniek is dat de insecten naar het insecticide worden gebracht i.p.v. het insecticide naar het insect zoals bij een gangbare bespuiting. Daardoor kan van veel minder insecticide gebruik gemaakt worden en worden zowel de toepasser als het gewas niet blootgesteld aan drift. Bovendien wordt nevenwerking op nuttige organismen geminimaliseerd omdat seksferomonen dermate soortspecifiek zijn dat buiten het doelinsect geen andere insectensoorten worden beïnvloed.
  Original languageDutch
  Place of PublicationWageningen
  PublisherPlant Research International
  Number of pages22
  Publication statusPublished - 2006

  Publication series

  NameNota / Plant Research International
  PublisherPlant Research International
  No.407

  Keywords

  • pheromone traps
  • aggregation pheromones
  • sex pheromones
  • chemical control
  • insecticides

  Cite this

  van Deventer, P., & Griepink, F. C. (2006). Kort literatuuronderzoek stand van zaken Lure&Kill. (Nota / Plant Research International; No. 407). Wageningen: Plant Research International.
  van Deventer, P. ; Griepink, F.C. / Kort literatuuronderzoek stand van zaken Lure&Kill. Wageningen : Plant Research International, 2006. 22 p. (Nota / Plant Research International; 407).
  @book{8704c59ba2d14279ad4be074955d2618,
  title = "Kort literatuuronderzoek stand van zaken Lure&Kill",
  abstract = "Sinds 1967 wordt in Nederland onderzoek gedaan naar de mogelijke rol van het gebruik van seksferomonen in de ge{\"i}ntegreerde bestrijding van schadelijke insecten in de land- en tuinbouw. Seksferomoonvallen worden al vele jaren op grote schaal in de praktijk toegepast als een gemakkelijke en betrouwbare techniek om de aanwezigheid van deze insecten vast te stellen. Naast de mogelijkheid om insecten waar te nemen zijn in de loop der tijd diverse methoden ontwikkeld waarbij seksferomonen worden toegepast als een directe bestrijdingstechniek. De meest voor de hand liggende methode is het wegvangen van grote aantallen insecten m.b.v. grote aantallen feromoonvallen. Een andere methode, de zogenaamde verstoringstechniek is gebaseerd op het principe dat mannetjesinsecten de vrouwtjes niet meer kunnen opsporen wanneer het kunstmatige seksferomoon in hoge concentraties in de leefatmosfeer aanwezig is. Een tweede vorm van verstoring is om veel puntbronnen met een lage dosering kunstmatig seksferomoon aan te brengen zodat de mannetjes op de verkeerde poot worden gezet. Een techniek waarbij de lokkende werking van het seksferomoon gecombineerd wordt met de dodende werking van een insecticide is de zgn. 'Lure&Kill' (NL: Lokken en doden) techniek. Het grote voordeel van deze techniek is dat de insecten naar het insecticide worden gebracht i.p.v. het insecticide naar het insect zoals bij een gangbare bespuiting. Daardoor kan van veel minder insecticide gebruik gemaakt worden en worden zowel de toepasser als het gewas niet blootgesteld aan drift. Bovendien wordt nevenwerking op nuttige organismen geminimaliseerd omdat seksferomonen dermate soortspecifiek zijn dat buiten het doelinsect geen andere insectensoorten worden be{\"i}nvloed.",
  keywords = "feromoonvallen, aggregatieferomonen, sexferomonen, chemische bestrijding, insecticiden, pheromone traps, aggregation pheromones, sex pheromones, chemical control, insecticides",
  author = "{van Deventer}, P. and F.C. Griepink",
  year = "2006",
  language = "Dutch",
  series = "Nota / Plant Research International",
  publisher = "Plant Research International",
  number = "407",

  }

  van Deventer, P & Griepink, FC 2006, Kort literatuuronderzoek stand van zaken Lure&Kill. Nota / Plant Research International, no. 407, Plant Research International, Wageningen.

  Kort literatuuronderzoek stand van zaken Lure&Kill. / van Deventer, P.; Griepink, F.C.

  Wageningen : Plant Research International, 2006. 22 p. (Nota / Plant Research International; No. 407).

  Research output: Book/ReportReportProfessional

  TY - BOOK

  T1 - Kort literatuuronderzoek stand van zaken Lure&Kill

  AU - van Deventer, P.

  AU - Griepink, F.C.

  PY - 2006

  Y1 - 2006

  N2 - Sinds 1967 wordt in Nederland onderzoek gedaan naar de mogelijke rol van het gebruik van seksferomonen in de geïntegreerde bestrijding van schadelijke insecten in de land- en tuinbouw. Seksferomoonvallen worden al vele jaren op grote schaal in de praktijk toegepast als een gemakkelijke en betrouwbare techniek om de aanwezigheid van deze insecten vast te stellen. Naast de mogelijkheid om insecten waar te nemen zijn in de loop der tijd diverse methoden ontwikkeld waarbij seksferomonen worden toegepast als een directe bestrijdingstechniek. De meest voor de hand liggende methode is het wegvangen van grote aantallen insecten m.b.v. grote aantallen feromoonvallen. Een andere methode, de zogenaamde verstoringstechniek is gebaseerd op het principe dat mannetjesinsecten de vrouwtjes niet meer kunnen opsporen wanneer het kunstmatige seksferomoon in hoge concentraties in de leefatmosfeer aanwezig is. Een tweede vorm van verstoring is om veel puntbronnen met een lage dosering kunstmatig seksferomoon aan te brengen zodat de mannetjes op de verkeerde poot worden gezet. Een techniek waarbij de lokkende werking van het seksferomoon gecombineerd wordt met de dodende werking van een insecticide is de zgn. 'Lure&Kill' (NL: Lokken en doden) techniek. Het grote voordeel van deze techniek is dat de insecten naar het insecticide worden gebracht i.p.v. het insecticide naar het insect zoals bij een gangbare bespuiting. Daardoor kan van veel minder insecticide gebruik gemaakt worden en worden zowel de toepasser als het gewas niet blootgesteld aan drift. Bovendien wordt nevenwerking op nuttige organismen geminimaliseerd omdat seksferomonen dermate soortspecifiek zijn dat buiten het doelinsect geen andere insectensoorten worden beïnvloed.

  AB - Sinds 1967 wordt in Nederland onderzoek gedaan naar de mogelijke rol van het gebruik van seksferomonen in de geïntegreerde bestrijding van schadelijke insecten in de land- en tuinbouw. Seksferomoonvallen worden al vele jaren op grote schaal in de praktijk toegepast als een gemakkelijke en betrouwbare techniek om de aanwezigheid van deze insecten vast te stellen. Naast de mogelijkheid om insecten waar te nemen zijn in de loop der tijd diverse methoden ontwikkeld waarbij seksferomonen worden toegepast als een directe bestrijdingstechniek. De meest voor de hand liggende methode is het wegvangen van grote aantallen insecten m.b.v. grote aantallen feromoonvallen. Een andere methode, de zogenaamde verstoringstechniek is gebaseerd op het principe dat mannetjesinsecten de vrouwtjes niet meer kunnen opsporen wanneer het kunstmatige seksferomoon in hoge concentraties in de leefatmosfeer aanwezig is. Een tweede vorm van verstoring is om veel puntbronnen met een lage dosering kunstmatig seksferomoon aan te brengen zodat de mannetjes op de verkeerde poot worden gezet. Een techniek waarbij de lokkende werking van het seksferomoon gecombineerd wordt met de dodende werking van een insecticide is de zgn. 'Lure&Kill' (NL: Lokken en doden) techniek. Het grote voordeel van deze techniek is dat de insecten naar het insecticide worden gebracht i.p.v. het insecticide naar het insect zoals bij een gangbare bespuiting. Daardoor kan van veel minder insecticide gebruik gemaakt worden en worden zowel de toepasser als het gewas niet blootgesteld aan drift. Bovendien wordt nevenwerking op nuttige organismen geminimaliseerd omdat seksferomonen dermate soortspecifiek zijn dat buiten het doelinsect geen andere insectensoorten worden beïnvloed.

  KW - feromoonvallen

  KW - aggregatieferomonen

  KW - sexferomonen

  KW - chemische bestrijding

  KW - insecticiden

  KW - pheromone traps

  KW - aggregation pheromones

  KW - sex pheromones

  KW - chemical control

  KW - insecticides

  M3 - Report

  T3 - Nota / Plant Research International

  BT - Kort literatuuronderzoek stand van zaken Lure&Kill

  PB - Plant Research International

  CY - Wageningen

  ER -

  van Deventer P, Griepink FC. Kort literatuuronderzoek stand van zaken Lure&Kill. Wageningen: Plant Research International, 2006. 22 p. (Nota / Plant Research International; 407).