Klimaatbestendige dijken: het concept wisselpolders

I.G. de Mesel, T. Ysebaert, P. Kamermans

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Het concept wisselpolder gaat uit van een cyclisch opslibben van laaggelegen, ingeklonken binnendijkse gebieden en tegelijkertijd indijken van hooggelegen buitendijkse gebieden en deze zo beschikbaar te stellen voor traditionele landbouw. Het verwachte resultaat is een brede relatief hoog gelegen bufferrand langs estuaria, dat het achterliggende land beter helpt beschermen tegen calamiteiten dan de huidige strategie van steeds verder verhogen van de dijken. Het ontstaan van schorren in de wisselpolder is cruciaal voor het proces van opslibben. Randvoorwaarden die mee helpen te bepalen of een wisselpolder succesvol wordt, zijn geformuleerd op basis van studies aan natuurlijke dijkdoorbraken en doelbewuste ontpoldering. Hoe natuurlijker de regeneratie van schorren in termen van sedimentatie en kolonisatie gebeurt, hoe groter de kans op opslibbing in het gebied. Na kolonisatie door schorplanten zorgt de vegetatie voor sediment invang, dempen ze de golfenergie en vormen een zeer waardevolle habitat.
Original languageEnglish
Place of PublicationYerseke
PublisherIMARES
Number of pages48
Publication statusPublished - 2013

Publication series

NameRapport / IMARES Wageningen UR
PublisherIMARES
No.C072/13

Keywords

  • geological sedimentation
  • delta soils
  • nature development
  • land use
  • agriculture
  • coastal management
  • protection
  • coastal areas
  • western scheldt
  • south-west netherlands

Cite this

de Mesel, I. G., Ysebaert, T., & Kamermans, P. (2013). Klimaatbestendige dijken: het concept wisselpolders. (Rapport / IMARES Wageningen UR; No. C072/13). Yerseke: IMARES.
de Mesel, I.G. ; Ysebaert, T. ; Kamermans, P. / Klimaatbestendige dijken: het concept wisselpolders. Yerseke : IMARES, 2013. 48 p. (Rapport / IMARES Wageningen UR; C072/13).
@book{28f66c42c6244646843aa0a1505bc8bf,
title = "Klimaatbestendige dijken: het concept wisselpolders",
abstract = "Het concept wisselpolder gaat uit van een cyclisch opslibben van laaggelegen, ingeklonken binnendijkse gebieden en tegelijkertijd indijken van hooggelegen buitendijkse gebieden en deze zo beschikbaar te stellen voor traditionele landbouw. Het verwachte resultaat is een brede relatief hoog gelegen bufferrand langs estuaria, dat het achterliggende land beter helpt beschermen tegen calamiteiten dan de huidige strategie van steeds verder verhogen van de dijken. Het ontstaan van schorren in de wisselpolder is cruciaal voor het proces van opslibben. Randvoorwaarden die mee helpen te bepalen of een wisselpolder succesvol wordt, zijn geformuleerd op basis van studies aan natuurlijke dijkdoorbraken en doelbewuste ontpoldering. Hoe natuurlijker de regeneratie van schorren in termen van sedimentatie en kolonisatie gebeurt, hoe groter de kans op opslibbing in het gebied. Na kolonisatie door schorplanten zorgt de vegetatie voor sediment invang, dempen ze de golfenergie en vormen een zeer waardevolle habitat.",
keywords = "geologische sedimentatie, deltagronden, natuurontwikkeling, landgebruik, landbouw, kustbeheer, bescherming, kustgebieden, westerschelde, zuidwest-nederland, geological sedimentation, delta soils, nature development, land use, agriculture, coastal management, protection, coastal areas, western scheldt, south-west netherlands",
author = "{de Mesel}, I.G. and T. Ysebaert and P. Kamermans",
year = "2013",
language = "English",
series = "Rapport / IMARES Wageningen UR",
publisher = "IMARES",
number = "C072/13",

}

de Mesel, IG, Ysebaert, T & Kamermans, P 2013, Klimaatbestendige dijken: het concept wisselpolders. Rapport / IMARES Wageningen UR, no. C072/13, IMARES, Yerseke.

Klimaatbestendige dijken: het concept wisselpolders. / de Mesel, I.G.; Ysebaert, T.; Kamermans, P.

Yerseke : IMARES, 2013. 48 p. (Rapport / IMARES Wageningen UR; No. C072/13).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Klimaatbestendige dijken: het concept wisselpolders

AU - de Mesel, I.G.

AU - Ysebaert, T.

AU - Kamermans, P.

PY - 2013

Y1 - 2013

N2 - Het concept wisselpolder gaat uit van een cyclisch opslibben van laaggelegen, ingeklonken binnendijkse gebieden en tegelijkertijd indijken van hooggelegen buitendijkse gebieden en deze zo beschikbaar te stellen voor traditionele landbouw. Het verwachte resultaat is een brede relatief hoog gelegen bufferrand langs estuaria, dat het achterliggende land beter helpt beschermen tegen calamiteiten dan de huidige strategie van steeds verder verhogen van de dijken. Het ontstaan van schorren in de wisselpolder is cruciaal voor het proces van opslibben. Randvoorwaarden die mee helpen te bepalen of een wisselpolder succesvol wordt, zijn geformuleerd op basis van studies aan natuurlijke dijkdoorbraken en doelbewuste ontpoldering. Hoe natuurlijker de regeneratie van schorren in termen van sedimentatie en kolonisatie gebeurt, hoe groter de kans op opslibbing in het gebied. Na kolonisatie door schorplanten zorgt de vegetatie voor sediment invang, dempen ze de golfenergie en vormen een zeer waardevolle habitat.

AB - Het concept wisselpolder gaat uit van een cyclisch opslibben van laaggelegen, ingeklonken binnendijkse gebieden en tegelijkertijd indijken van hooggelegen buitendijkse gebieden en deze zo beschikbaar te stellen voor traditionele landbouw. Het verwachte resultaat is een brede relatief hoog gelegen bufferrand langs estuaria, dat het achterliggende land beter helpt beschermen tegen calamiteiten dan de huidige strategie van steeds verder verhogen van de dijken. Het ontstaan van schorren in de wisselpolder is cruciaal voor het proces van opslibben. Randvoorwaarden die mee helpen te bepalen of een wisselpolder succesvol wordt, zijn geformuleerd op basis van studies aan natuurlijke dijkdoorbraken en doelbewuste ontpoldering. Hoe natuurlijker de regeneratie van schorren in termen van sedimentatie en kolonisatie gebeurt, hoe groter de kans op opslibbing in het gebied. Na kolonisatie door schorplanten zorgt de vegetatie voor sediment invang, dempen ze de golfenergie en vormen een zeer waardevolle habitat.

KW - geologische sedimentatie

KW - deltagronden

KW - natuurontwikkeling

KW - landgebruik

KW - landbouw

KW - kustbeheer

KW - bescherming

KW - kustgebieden

KW - westerschelde

KW - zuidwest-nederland

KW - geological sedimentation

KW - delta soils

KW - nature development

KW - land use

KW - agriculture

KW - coastal management

KW - protection

KW - coastal areas

KW - western scheldt

KW - south-west netherlands

M3 - Report

T3 - Rapport / IMARES Wageningen UR

BT - Klimaatbestendige dijken: het concept wisselpolders

PB - IMARES

CY - Yerseke

ER -

de Mesel IG, Ysebaert T, Kamermans P. Klimaatbestendige dijken: het concept wisselpolders. Yerseke: IMARES, 2013. 48 p. (Rapport / IMARES Wageningen UR; C072/13).