Klimaatadaptatie: Koraalkweek Bonaire beschermt de kust

H.W.G. Meesters, D.M. de Bakker, Francesca Viride

Research output: Other contributionPamphlet

Abstract

Het kweken van koralen draagt bij aan de bescherming van de bewoonde en vaak laaggelegen delen van Bonaire tegen de gevolgen van klimaatverandering. Grote delen van het eiland dreigen in de toekomst vaker onder te lopen, maar rifherstel met gekweekte koralen kan bescherming bieden omdat de koralen de bodemruwheid verhogen en daardoor de golven dempen. Het ondiepe rif is thans in een slechte conditie en speelt daardoor vrijwel geen rol meer bij de kustbescherming van het eiland. Door gericht gekweekte koralen uit te zetten kan de koraalgroei en de kustbeschermende functie van het koraalrif toenemen. Bijkomende voordeel is een stijging van de biodiversiteit doordat de snelgroeiende koralen binnen enkele jaren nieuw habitat vormen voor koraalvissen en andere dieren. Ook wordt het rif aantrekkelijker voor toeristen. Succesvol koraalherstel en de positieve gevolgen hiervan hangen echter sterk af van de waterkwaliteit. Koraalherstel dient daarom hand in hand te gaan met het verbeteren en beheren van de waterkwaliteit.
Original languageDutch
PublisherWageningen Marine Research
Number of pages2
Publication statusPublished - 2019

Cite this

Meesters, H. W. G., de Bakker, D. M., & Viride, F. (2019). Klimaatadaptatie: Koraalkweek Bonaire beschermt de kust. Wageningen Marine Research.
Meesters, H.W.G. ; de Bakker, D.M. ; Viride, Francesca. / Klimaatadaptatie: Koraalkweek Bonaire beschermt de kust. 2019. Wageningen Marine Research. 2 p.
@misc{67dc0f195eb24138a325d5395f48485b,
title = "Klimaatadaptatie: Koraalkweek Bonaire beschermt de kust",
abstract = "Het kweken van koralen draagt bij aan de bescherming van de bewoonde en vaak laaggelegen delen van Bonaire tegen de gevolgen van klimaatverandering. Grote delen van het eiland dreigen in de toekomst vaker onder te lopen, maar rifherstel met gekweekte koralen kan bescherming bieden omdat de koralen de bodemruwheid verhogen en daardoor de golven dempen. Het ondiepe rif is thans in een slechte conditie en speelt daardoor vrijwel geen rol meer bij de kustbescherming van het eiland. Door gericht gekweekte koralen uit te zetten kan de koraalgroei en de kustbeschermende functie van het koraalrif toenemen. Bijkomende voordeel is een stijging van de biodiversiteit doordat de snelgroeiende koralen binnen enkele jaren nieuw habitat vormen voor koraalvissen en andere dieren. Ook wordt het rif aantrekkelijker voor toeristen. Succesvol koraalherstel en de positieve gevolgen hiervan hangen echter sterk af van de waterkwaliteit. Koraalherstel dient daarom hand in hand te gaan met het verbeteren en beheren van de waterkwaliteit.",
author = "H.W.G. Meesters and {de Bakker}, D.M. and Francesca Viride",
year = "2019",
language = "Dutch",
publisher = "Wageningen Marine Research",
type = "Other",

}

Meesters, HWG, de Bakker, DM & Viride, F 2019, Klimaatadaptatie: Koraalkweek Bonaire beschermt de kust. Wageningen Marine Research.

Klimaatadaptatie: Koraalkweek Bonaire beschermt de kust. / Meesters, H.W.G.; de Bakker, D.M.; Viride, Francesca.

2 p. Wageningen Marine Research. 2019, .

Research output: Other contributionPamphlet

TY - GEN

T1 - Klimaatadaptatie: Koraalkweek Bonaire beschermt de kust

AU - Meesters, H.W.G.

AU - de Bakker, D.M.

AU - Viride, Francesca

PY - 2019

Y1 - 2019

N2 - Het kweken van koralen draagt bij aan de bescherming van de bewoonde en vaak laaggelegen delen van Bonaire tegen de gevolgen van klimaatverandering. Grote delen van het eiland dreigen in de toekomst vaker onder te lopen, maar rifherstel met gekweekte koralen kan bescherming bieden omdat de koralen de bodemruwheid verhogen en daardoor de golven dempen. Het ondiepe rif is thans in een slechte conditie en speelt daardoor vrijwel geen rol meer bij de kustbescherming van het eiland. Door gericht gekweekte koralen uit te zetten kan de koraalgroei en de kustbeschermende functie van het koraalrif toenemen. Bijkomende voordeel is een stijging van de biodiversiteit doordat de snelgroeiende koralen binnen enkele jaren nieuw habitat vormen voor koraalvissen en andere dieren. Ook wordt het rif aantrekkelijker voor toeristen. Succesvol koraalherstel en de positieve gevolgen hiervan hangen echter sterk af van de waterkwaliteit. Koraalherstel dient daarom hand in hand te gaan met het verbeteren en beheren van de waterkwaliteit.

AB - Het kweken van koralen draagt bij aan de bescherming van de bewoonde en vaak laaggelegen delen van Bonaire tegen de gevolgen van klimaatverandering. Grote delen van het eiland dreigen in de toekomst vaker onder te lopen, maar rifherstel met gekweekte koralen kan bescherming bieden omdat de koralen de bodemruwheid verhogen en daardoor de golven dempen. Het ondiepe rif is thans in een slechte conditie en speelt daardoor vrijwel geen rol meer bij de kustbescherming van het eiland. Door gericht gekweekte koralen uit te zetten kan de koraalgroei en de kustbeschermende functie van het koraalrif toenemen. Bijkomende voordeel is een stijging van de biodiversiteit doordat de snelgroeiende koralen binnen enkele jaren nieuw habitat vormen voor koraalvissen en andere dieren. Ook wordt het rif aantrekkelijker voor toeristen. Succesvol koraalherstel en de positieve gevolgen hiervan hangen echter sterk af van de waterkwaliteit. Koraalherstel dient daarom hand in hand te gaan met het verbeteren en beheren van de waterkwaliteit.

M3 - Pamphlet

PB - Wageningen Marine Research

ER -