Kleinschalige bioraffinage in de Achterhoek; een duurzame oplossing voor het mestprobleem

J.P.M. Sanders, W.J. van Doorn, M.M. van Krimpen, H. Cremers

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

We kampen in Nederland al decennia met een mestprobleem, in feite een mest overschot. In dit rapport worden nieuwe aanpakken van dit probleem voorgesteld, gedeeltelijk gecombineerd met verlaging van mineralen in het voer. De nieuwe aanpak wordt mogelijk indien we er in slagen de efficiëntie van de diervoeders te verbeteren en indien we de belangrijkste componenten van het diervoeder, eiwit en de energie behoefte van de dieren, in Nederland zelf te produceren. Bioraffinage van met name gras en in op termijn ook van mais, is doorslaggevend omdat we daarmee de componenten voor de rundveevoeders kunnen ontsluiten waardoor een hoger rendement wordt bereikt. Door graseiwit in te zetten als varkensvoeder zijn we niet langer afhankelijk van de import van sojaschroot en andere restproducten uit de plantaardige olie verwerkende industrie. Wanneer we deze bioraffinage uitvoeren in kleinschalige fabriekjes, voor de maisraffinage het liefst gekoppeld aan een biogas vergistingsinstallatie, dan kunnen de mineralen die niet voor het dier nodig zijn, direct zonder dure concentreringsbehandelingen naar het agrarische veld terug gebracht worden als bemesting.
Original languageDutch
Place of PublicationWageningen
PublisherWageningen Universiteit, Livestock Research
Number of pages34
Publication statusPublished - 2013

Keywords

 • feed processing
 • grass clippings
 • maize
 • biorefinery
 • nutrient use efficiency
 • manure surpluses
 • regional development
 • cattle feeding
 • pig feeding
 • dairy farming
 • achterhoek
 • netherlands
 • biobased economy

Cite this

Sanders, J. P. M., van Doorn, W. J., van Krimpen, M. M., & Cremers, H. (2013). Kleinschalige bioraffinage in de Achterhoek; een duurzame oplossing voor het mestprobleem. Wageningen: Wageningen Universiteit, Livestock Research.
Sanders, J.P.M. ; van Doorn, W.J. ; van Krimpen, M.M. ; Cremers, H. / Kleinschalige bioraffinage in de Achterhoek; een duurzame oplossing voor het mestprobleem. Wageningen : Wageningen Universiteit, Livestock Research, 2013. 34 p.
@book{0c5ad688852844299b5426d2fa9f93fc,
title = "Kleinschalige bioraffinage in de Achterhoek; een duurzame oplossing voor het mestprobleem",
abstract = "We kampen in Nederland al decennia met een mestprobleem, in feite een mest overschot. In dit rapport worden nieuwe aanpakken van dit probleem voorgesteld, gedeeltelijk gecombineerd met verlaging van mineralen in het voer. De nieuwe aanpak wordt mogelijk indien we er in slagen de effici{\"e}ntie van de diervoeders te verbeteren en indien we de belangrijkste componenten van het diervoeder, eiwit en de energie behoefte van de dieren, in Nederland zelf te produceren. Bioraffinage van met name gras en in op termijn ook van mais, is doorslaggevend omdat we daarmee de componenten voor de rundveevoeders kunnen ontsluiten waardoor een hoger rendement wordt bereikt. Door graseiwit in te zetten als varkensvoeder zijn we niet langer afhankelijk van de import van sojaschroot en andere restproducten uit de plantaardige olie verwerkende industrie. Wanneer we deze bioraffinage uitvoeren in kleinschalige fabriekjes, voor de maisraffinage het liefst gekoppeld aan een biogas vergistingsinstallatie, dan kunnen de mineralen die niet voor het dier nodig zijn, direct zonder dure concentreringsbehandelingen naar het agrarische veld terug gebracht worden als bemesting.",
keywords = "voedermiddelbewerking, grasmaaisel, ma{\"i}s, bioraffinage, nutri{\"e}ntengebruikseffici{\"e}ntie, mestoverschotten, regionale ontwikkeling, rundveevoeding, varkensvoeding, melkveehouderij, achterhoek, nederland, biobased economy, feed processing, grass clippings, maize, biorefinery, nutrient use efficiency, manure surpluses, regional development, cattle feeding, pig feeding, dairy farming, achterhoek, netherlands, biobased economy",
author = "J.P.M. Sanders and {van Doorn}, W.J. and {van Krimpen}, M.M. and H. Cremers",
year = "2013",
language = "Dutch",
publisher = "Wageningen Universiteit, Livestock Research",

}

Sanders, JPM, van Doorn, WJ, van Krimpen, MM & Cremers, H 2013, Kleinschalige bioraffinage in de Achterhoek; een duurzame oplossing voor het mestprobleem. Wageningen Universiteit, Livestock Research, Wageningen.

Kleinschalige bioraffinage in de Achterhoek; een duurzame oplossing voor het mestprobleem. / Sanders, J.P.M.; van Doorn, W.J.; van Krimpen, M.M.; Cremers, H.

Wageningen : Wageningen Universiteit, Livestock Research, 2013. 34 p.

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Kleinschalige bioraffinage in de Achterhoek; een duurzame oplossing voor het mestprobleem

AU - Sanders, J.P.M.

AU - van Doorn, W.J.

AU - van Krimpen, M.M.

AU - Cremers, H.

PY - 2013

Y1 - 2013

N2 - We kampen in Nederland al decennia met een mestprobleem, in feite een mest overschot. In dit rapport worden nieuwe aanpakken van dit probleem voorgesteld, gedeeltelijk gecombineerd met verlaging van mineralen in het voer. De nieuwe aanpak wordt mogelijk indien we er in slagen de efficiëntie van de diervoeders te verbeteren en indien we de belangrijkste componenten van het diervoeder, eiwit en de energie behoefte van de dieren, in Nederland zelf te produceren. Bioraffinage van met name gras en in op termijn ook van mais, is doorslaggevend omdat we daarmee de componenten voor de rundveevoeders kunnen ontsluiten waardoor een hoger rendement wordt bereikt. Door graseiwit in te zetten als varkensvoeder zijn we niet langer afhankelijk van de import van sojaschroot en andere restproducten uit de plantaardige olie verwerkende industrie. Wanneer we deze bioraffinage uitvoeren in kleinschalige fabriekjes, voor de maisraffinage het liefst gekoppeld aan een biogas vergistingsinstallatie, dan kunnen de mineralen die niet voor het dier nodig zijn, direct zonder dure concentreringsbehandelingen naar het agrarische veld terug gebracht worden als bemesting.

AB - We kampen in Nederland al decennia met een mestprobleem, in feite een mest overschot. In dit rapport worden nieuwe aanpakken van dit probleem voorgesteld, gedeeltelijk gecombineerd met verlaging van mineralen in het voer. De nieuwe aanpak wordt mogelijk indien we er in slagen de efficiëntie van de diervoeders te verbeteren en indien we de belangrijkste componenten van het diervoeder, eiwit en de energie behoefte van de dieren, in Nederland zelf te produceren. Bioraffinage van met name gras en in op termijn ook van mais, is doorslaggevend omdat we daarmee de componenten voor de rundveevoeders kunnen ontsluiten waardoor een hoger rendement wordt bereikt. Door graseiwit in te zetten als varkensvoeder zijn we niet langer afhankelijk van de import van sojaschroot en andere restproducten uit de plantaardige olie verwerkende industrie. Wanneer we deze bioraffinage uitvoeren in kleinschalige fabriekjes, voor de maisraffinage het liefst gekoppeld aan een biogas vergistingsinstallatie, dan kunnen de mineralen die niet voor het dier nodig zijn, direct zonder dure concentreringsbehandelingen naar het agrarische veld terug gebracht worden als bemesting.

KW - voedermiddelbewerking

KW - grasmaaisel

KW - maïs

KW - bioraffinage

KW - nutriëntengebruiksefficiëntie

KW - mestoverschotten

KW - regionale ontwikkeling

KW - rundveevoeding

KW - varkensvoeding

KW - melkveehouderij

KW - achterhoek

KW - nederland

KW - biobased economy

KW - feed processing

KW - grass clippings

KW - maize

KW - biorefinery

KW - nutrient use efficiency

KW - manure surpluses

KW - regional development

KW - cattle feeding

KW - pig feeding

KW - dairy farming

KW - achterhoek

KW - netherlands

KW - biobased economy

M3 - Report

BT - Kleinschalige bioraffinage in de Achterhoek; een duurzame oplossing voor het mestprobleem

PB - Wageningen Universiteit, Livestock Research

CY - Wageningen

ER -

Sanders JPM, van Doorn WJ, van Krimpen MM, Cremers H. Kleinschalige bioraffinage in de Achterhoek; een duurzame oplossing voor het mestprobleem. Wageningen: Wageningen Universiteit, Livestock Research, 2013. 34 p.