Kennissynthese voeding als behandeling van chronische ziekten

Renger Witkamp, Gerjan Navis, Jolanda Boer, Jogchum Plat, Pim Assendelft, Jeanne de Vries, Louise Dekker, Marije Seves, Gerda Pot

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Deze kennissynthese richt zicht op voeding als therapeutische optie, dat wil zeggen: het specifiek inzetten van voedingsmaatregelen teneinde het beloop van chronische ziekten gunstig te beïnvloeden. Het begrip voeding wordt in dit verband gedefinieerd als ‘voedingsmiddelen zoals ook beschreven in de Richtlijnen Goede Voeding’. Dit betekent dat de medische voeding (dieetvoeding voor medisch gebruik) hier niet is meegenomen. De synthese is uitgevoerd in opdracht van ZonMW, door een team van deskundigen van Wageningen Universiteit en Research (WUR), het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het RadboudUMC. Tijdens de uitvoering zijn vertegenwoordigers van verschillende universiteiten en medische centra, voedingskundigen, artsen, diëtisten en andere zorgprofessionals, patiëntenverenigingen, gezondheidsfondsen en industrie geconsulteerd. Daarnaast zijn bestaande richtlijnen en voedingsadviezen in kaart gebracht en is gekeken naar wetenschapsagenda’s.
Original languageDutch
Place of PublicationWageningen
PublisherWageningen Universiteit
Number of pages70
Publication statusPublished - 2017

Cite this

Witkamp, R., Navis, G., Boer, J., Plat, J., Assendelft, P., de Vries, J., ... Pot, G. (2017). Kennissynthese voeding als behandeling van chronische ziekten. Wageningen: Wageningen Universiteit.
Witkamp, Renger ; Navis, Gerjan ; Boer, Jolanda ; Plat, Jogchum ; Assendelft, Pim ; de Vries, Jeanne ; Dekker, Louise ; Seves, Marije ; Pot, Gerda. / Kennissynthese voeding als behandeling van chronische ziekten. Wageningen : Wageningen Universiteit, 2017. 70 p.
@book{2a738815d477440fb9ceb48fbd2e77b9,
title = "Kennissynthese voeding als behandeling van chronische ziekten",
abstract = "Deze kennissynthese richt zicht op voeding als therapeutische optie, dat wil zeggen: het specifiek inzetten van voedingsmaatregelen teneinde het beloop van chronische ziekten gunstig te be{\"i}nvloeden. Het begrip voeding wordt in dit verband gedefinieerd als ‘voedingsmiddelen zoals ook beschreven in de Richtlijnen Goede Voeding’. Dit betekent dat de medische voeding (dieetvoeding voor medisch gebruik) hier niet is meegenomen. De synthese is uitgevoerd in opdracht van ZonMW, door een team van deskundigen van Wageningen Universiteit en Research (WUR), het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het RadboudUMC. Tijdens de uitvoering zijn vertegenwoordigers van verschillende universiteiten en medische centra, voedingskundigen, artsen, di{\"e}tisten en andere zorgprofessionals, pati{\"e}ntenverenigingen, gezondheidsfondsen en industrie geconsulteerd. Daarnaast zijn bestaande richtlijnen en voedingsadviezen in kaart gebracht en is gekeken naar wetenschapsagenda’s.",
author = "Renger Witkamp and Gerjan Navis and Jolanda Boer and Jogchum Plat and Pim Assendelft and {de Vries}, Jeanne and Louise Dekker and Marije Seves and Gerda Pot",
year = "2017",
language = "Dutch",
publisher = "Wageningen Universiteit",

}

Witkamp, R, Navis, G, Boer, J, Plat, J, Assendelft, P, de Vries, J, Dekker, L, Seves, M & Pot, G 2017, Kennissynthese voeding als behandeling van chronische ziekten. Wageningen Universiteit, Wageningen.

Kennissynthese voeding als behandeling van chronische ziekten. / Witkamp, Renger; Navis, Gerjan; Boer, Jolanda; Plat, Jogchum; Assendelft, Pim; de Vries, Jeanne; Dekker, Louise; Seves, Marije; Pot, Gerda.

Wageningen : Wageningen Universiteit, 2017. 70 p.

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Kennissynthese voeding als behandeling van chronische ziekten

AU - Witkamp, Renger

AU - Navis, Gerjan

AU - Boer, Jolanda

AU - Plat, Jogchum

AU - Assendelft, Pim

AU - de Vries, Jeanne

AU - Dekker, Louise

AU - Seves, Marije

AU - Pot, Gerda

PY - 2017

Y1 - 2017

N2 - Deze kennissynthese richt zicht op voeding als therapeutische optie, dat wil zeggen: het specifiek inzetten van voedingsmaatregelen teneinde het beloop van chronische ziekten gunstig te beïnvloeden. Het begrip voeding wordt in dit verband gedefinieerd als ‘voedingsmiddelen zoals ook beschreven in de Richtlijnen Goede Voeding’. Dit betekent dat de medische voeding (dieetvoeding voor medisch gebruik) hier niet is meegenomen. De synthese is uitgevoerd in opdracht van ZonMW, door een team van deskundigen van Wageningen Universiteit en Research (WUR), het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het RadboudUMC. Tijdens de uitvoering zijn vertegenwoordigers van verschillende universiteiten en medische centra, voedingskundigen, artsen, diëtisten en andere zorgprofessionals, patiëntenverenigingen, gezondheidsfondsen en industrie geconsulteerd. Daarnaast zijn bestaande richtlijnen en voedingsadviezen in kaart gebracht en is gekeken naar wetenschapsagenda’s.

AB - Deze kennissynthese richt zicht op voeding als therapeutische optie, dat wil zeggen: het specifiek inzetten van voedingsmaatregelen teneinde het beloop van chronische ziekten gunstig te beïnvloeden. Het begrip voeding wordt in dit verband gedefinieerd als ‘voedingsmiddelen zoals ook beschreven in de Richtlijnen Goede Voeding’. Dit betekent dat de medische voeding (dieetvoeding voor medisch gebruik) hier niet is meegenomen. De synthese is uitgevoerd in opdracht van ZonMW, door een team van deskundigen van Wageningen Universiteit en Research (WUR), het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het RadboudUMC. Tijdens de uitvoering zijn vertegenwoordigers van verschillende universiteiten en medische centra, voedingskundigen, artsen, diëtisten en andere zorgprofessionals, patiëntenverenigingen, gezondheidsfondsen en industrie geconsulteerd. Daarnaast zijn bestaande richtlijnen en voedingsadviezen in kaart gebracht en is gekeken naar wetenschapsagenda’s.

M3 - Report

BT - Kennissynthese voeding als behandeling van chronische ziekten

PB - Wageningen Universiteit

CY - Wageningen

ER -

Witkamp R, Navis G, Boer J, Plat J, Assendelft P, de Vries J et al. Kennissynthese voeding als behandeling van chronische ziekten. Wageningen: Wageningen Universiteit, 2017. 70 p.