Kennis- en onderzoeksagenda voor de Nederlandse oestersector

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

De kweek van oesters in de Oosterschelde wordt bedreigd door infecties met een herpes virus en predatie door invasieve oesterboorders. Naar aanleiding hiervan is er door het ministerie van EZ, de Provincie Zeeland en de Nederlandse Oester Vereniging (NOV) initiatief genomen tot een inventarisatie van de knelpunten en de oplossingsrichtingen. Daarbij zijn er kennisvragen aan de orde waarvoor onderzoek nodig is. In samenspraak met vertegenwoordigers van de Nederlandse Oester Vereniging zijn de kennisvragen geïnventariseerd en vertaald in een onderzoeksprogramma. Het programma is in de eerste plaats gericht op herstel van de productie middels experimenten met off-bottom kweekmethoden. Verder zijn er basis gegevens nodig over het kweekresultaat en de aard en omvang van de bedreigingen. Het onderzoeksprogramma zal i.s.m. een werkgroep van kwekers verder worden uitgewerkt.
Original languageDutch
PublisherIMARES
Number of pages32
Publication statusPublished - 2016

Publication series

NameRapport / IMARES
PublisherIMARES
No.C057/16

Keywords

  • oyster culture
  • oysters
  • zeeland
  • eastern scheldt

Cite this

@book{607b0427ea704c45b894c334ea1e0ca9,
title = "Kennis- en onderzoeksagenda voor de Nederlandse oestersector",
abstract = "De kweek van oesters in de Oosterschelde wordt bedreigd door infecties met een herpes virus en predatie door invasieve oesterboorders. Naar aanleiding hiervan is er door het ministerie van EZ, de Provincie Zeeland en de Nederlandse Oester Vereniging (NOV) initiatief genomen tot een inventarisatie van de knelpunten en de oplossingsrichtingen. Daarbij zijn er kennisvragen aan de orde waarvoor onderzoek nodig is. In samenspraak met vertegenwoordigers van de Nederlandse Oester Vereniging zijn de kennisvragen ge{\"i}nventariseerd en vertaald in een onderzoeksprogramma. Het programma is in de eerste plaats gericht op herstel van de productie middels experimenten met off-bottom kweekmethoden. Verder zijn er basis gegevens nodig over het kweekresultaat en de aard en omvang van de bedreigingen. Het onderzoeksprogramma zal i.s.m. een werkgroep van kwekers verder worden uitgewerkt.",
keywords = "oesterteelt, oesters, zeeland, oosterschelde, oyster culture, oysters, zeeland, eastern scheldt",
author = "A.C. Smaal and P. Kamermans and W.J. Strietman",
year = "2016",
language = "Dutch",
series = "Rapport / IMARES",
publisher = "IMARES",
number = "C057/16",

}

Kennis- en onderzoeksagenda voor de Nederlandse oestersector. / Smaal, A.C.; Kamermans, P.; Strietman, W.J.

IMARES, 2016. 32 p. (Rapport / IMARES; No. C057/16).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Kennis- en onderzoeksagenda voor de Nederlandse oestersector

AU - Smaal, A.C.

AU - Kamermans, P.

AU - Strietman, W.J.

PY - 2016

Y1 - 2016

N2 - De kweek van oesters in de Oosterschelde wordt bedreigd door infecties met een herpes virus en predatie door invasieve oesterboorders. Naar aanleiding hiervan is er door het ministerie van EZ, de Provincie Zeeland en de Nederlandse Oester Vereniging (NOV) initiatief genomen tot een inventarisatie van de knelpunten en de oplossingsrichtingen. Daarbij zijn er kennisvragen aan de orde waarvoor onderzoek nodig is. In samenspraak met vertegenwoordigers van de Nederlandse Oester Vereniging zijn de kennisvragen geïnventariseerd en vertaald in een onderzoeksprogramma. Het programma is in de eerste plaats gericht op herstel van de productie middels experimenten met off-bottom kweekmethoden. Verder zijn er basis gegevens nodig over het kweekresultaat en de aard en omvang van de bedreigingen. Het onderzoeksprogramma zal i.s.m. een werkgroep van kwekers verder worden uitgewerkt.

AB - De kweek van oesters in de Oosterschelde wordt bedreigd door infecties met een herpes virus en predatie door invasieve oesterboorders. Naar aanleiding hiervan is er door het ministerie van EZ, de Provincie Zeeland en de Nederlandse Oester Vereniging (NOV) initiatief genomen tot een inventarisatie van de knelpunten en de oplossingsrichtingen. Daarbij zijn er kennisvragen aan de orde waarvoor onderzoek nodig is. In samenspraak met vertegenwoordigers van de Nederlandse Oester Vereniging zijn de kennisvragen geïnventariseerd en vertaald in een onderzoeksprogramma. Het programma is in de eerste plaats gericht op herstel van de productie middels experimenten met off-bottom kweekmethoden. Verder zijn er basis gegevens nodig over het kweekresultaat en de aard en omvang van de bedreigingen. Het onderzoeksprogramma zal i.s.m. een werkgroep van kwekers verder worden uitgewerkt.

KW - oesterteelt

KW - oesters

KW - zeeland

KW - oosterschelde

KW - oyster culture

KW - oysters

KW - zeeland

KW - eastern scheldt

M3 - Report

T3 - Rapport / IMARES

BT - Kennis- en onderzoeksagenda voor de Nederlandse oestersector

PB - IMARES

ER -