Ion exchange membranes in seawater applications : processes and characteristics

A.H. Galama

Research output: Thesisinternal PhD, WU

Abstract

Officiële titel ENG: Ion exchange membranes in seawater applications. Processes and characteristics

Officiële titel NL: Ionwisselende membranen in zeewatertoepassingen. Processen en eigenschappen

Auteur: A.H.Galama

Jaar: 2015

ISBN: 978-94-6257-225-6

Samenvatting

Zeewaterontzouting stelt mensen in staat om zoet water te maken uit een schijnbaar oneindige water voorraad. Om water ook echt beschikbaar te maken is het een voorwaarde dat de kosten van het ontzoutingsproces zo laag mogelijk zijn. Door gebruik van elektrodialyse (ED), een elektrochemische membraantechnologie voor ontzouting, kunnen de kosten van het ontzoutingsproces mogelijk worden verlaagd. In deze thesis worden de energetische aspecten van ED nader bekeken. De opgelegde hoeveelheid stroom blijkt daarin erg bepalend. Tevens worden de ionwisselende membranen, die in deze toepassing worden gebruikt, nader onderzocht. In de huidige technologische staat kan ED, wat betreft energie en kosten, op grote schaal niet concurreren met omgekeerde osmose. Om ED echt concurrerend te kunnen maken zal de ionische membraanweerstand moeten worden verlaagd en zal de membraanprijs moeten dalen. Voor toepassingen waar een hoge waterefficiëntie nodig is, denk aan ‘zero-liquid-discharge’ ontzoutingsprocessen, lijkt ED aantrekkelijk om als voorontzoutingstechnologie in te zetten.

Original languageEnglish
QualificationDoctor of Philosophy
Awarding Institution
 • Wageningen University
Supervisors/Advisors
 • Rijnaarts, Huub, Promotor
 • Post, Jan, Co-promotor
 • Biesheuvel, Maarten, Co-promotor
Award date24 Apr 2015
Place of PublicationWageningen
Publisher
Print ISBNs9789462572256
Publication statusPublished - 2015

Fingerprint

ion exchange
membrane
seawater
osmosis
water
erg
liquid
thesis

Keywords

 • drinking water
 • desalination
 • desalination plants
 • electrodialysis
 • reverse osmosis
 • membrane permeability
 • salinity
 • economic viability

Cite this

Galama, A. H. (2015). Ion exchange membranes in seawater applications : processes and characteristics. Wageningen: Wageningen University.
Galama, A.H.. / Ion exchange membranes in seawater applications : processes and characteristics. Wageningen : Wageningen University, 2015. 272 p.
@phdthesis{acdc7efd4ebf4a5d9b3521450c1a389a,
title = "Ion exchange membranes in seawater applications : processes and characteristics",
abstract = "Offici{\"e}le titel ENG: Ion exchange membranes in seawater applications. Processes and characteristics Offici{\"e}le titel NL: Ionwisselende membranen in zeewatertoepassingen. Processen en eigenschappen Auteur: A.H.Galama Jaar: 2015 ISBN: 978-94-6257-225-6 Samenvatting Zeewaterontzouting stelt mensen in staat om zoet water te maken uit een schijnbaar oneindige water voorraad. Om water ook echt beschikbaar te maken is het een voorwaarde dat de kosten van het ontzoutingsproces zo laag mogelijk zijn. Door gebruik van elektrodialyse (ED), een elektrochemische membraantechnologie voor ontzouting, kunnen de kosten van het ontzoutingsproces mogelijk worden verlaagd. In deze thesis worden de energetische aspecten van ED nader bekeken. De opgelegde hoeveelheid stroom blijkt daarin erg bepalend. Tevens worden de ionwisselende membranen, die in deze toepassing worden gebruikt, nader onderzocht. In de huidige technologische staat kan ED, wat betreft energie en kosten, op grote schaal niet concurreren met omgekeerde osmose. Om ED echt concurrerend te kunnen maken zal de ionische membraanweerstand moeten worden verlaagd en zal de membraanprijs moeten dalen. Voor toepassingen waar een hoge watereffici{\"e}ntie nodig is, denk aan ‘zero-liquid-discharge’ ontzoutingsprocessen, lijkt ED aantrekkelijk om als voorontzoutingstechnologie in te zetten.",
keywords = "drinkwater, ontzilting, ontziltingsinstallaties, elektrodialyse, omgekeerde osmose, membraanpermeabiliteit, zoutgehalte, economische haalbaarheid, drinking water, desalination, desalination plants, electrodialysis, reverse osmosis, membrane permeability, salinity, economic viability",
author = "A.H. Galama",
note = "WU thesis 6014",
year = "2015",
language = "English",
isbn = "9789462572256",
publisher = "Wageningen University",
school = "Wageningen University",

}

Galama, AH 2015, 'Ion exchange membranes in seawater applications : processes and characteristics', Doctor of Philosophy, Wageningen University, Wageningen.

Ion exchange membranes in seawater applications : processes and characteristics. / Galama, A.H.

Wageningen : Wageningen University, 2015. 272 p.

Research output: Thesisinternal PhD, WU

TY - THES

T1 - Ion exchange membranes in seawater applications : processes and characteristics

AU - Galama, A.H.

N1 - WU thesis 6014

PY - 2015

Y1 - 2015

N2 - Officiële titel ENG: Ion exchange membranes in seawater applications. Processes and characteristics Officiële titel NL: Ionwisselende membranen in zeewatertoepassingen. Processen en eigenschappen Auteur: A.H.Galama Jaar: 2015 ISBN: 978-94-6257-225-6 Samenvatting Zeewaterontzouting stelt mensen in staat om zoet water te maken uit een schijnbaar oneindige water voorraad. Om water ook echt beschikbaar te maken is het een voorwaarde dat de kosten van het ontzoutingsproces zo laag mogelijk zijn. Door gebruik van elektrodialyse (ED), een elektrochemische membraantechnologie voor ontzouting, kunnen de kosten van het ontzoutingsproces mogelijk worden verlaagd. In deze thesis worden de energetische aspecten van ED nader bekeken. De opgelegde hoeveelheid stroom blijkt daarin erg bepalend. Tevens worden de ionwisselende membranen, die in deze toepassing worden gebruikt, nader onderzocht. In de huidige technologische staat kan ED, wat betreft energie en kosten, op grote schaal niet concurreren met omgekeerde osmose. Om ED echt concurrerend te kunnen maken zal de ionische membraanweerstand moeten worden verlaagd en zal de membraanprijs moeten dalen. Voor toepassingen waar een hoge waterefficiëntie nodig is, denk aan ‘zero-liquid-discharge’ ontzoutingsprocessen, lijkt ED aantrekkelijk om als voorontzoutingstechnologie in te zetten.

AB - Officiële titel ENG: Ion exchange membranes in seawater applications. Processes and characteristics Officiële titel NL: Ionwisselende membranen in zeewatertoepassingen. Processen en eigenschappen Auteur: A.H.Galama Jaar: 2015 ISBN: 978-94-6257-225-6 Samenvatting Zeewaterontzouting stelt mensen in staat om zoet water te maken uit een schijnbaar oneindige water voorraad. Om water ook echt beschikbaar te maken is het een voorwaarde dat de kosten van het ontzoutingsproces zo laag mogelijk zijn. Door gebruik van elektrodialyse (ED), een elektrochemische membraantechnologie voor ontzouting, kunnen de kosten van het ontzoutingsproces mogelijk worden verlaagd. In deze thesis worden de energetische aspecten van ED nader bekeken. De opgelegde hoeveelheid stroom blijkt daarin erg bepalend. Tevens worden de ionwisselende membranen, die in deze toepassing worden gebruikt, nader onderzocht. In de huidige technologische staat kan ED, wat betreft energie en kosten, op grote schaal niet concurreren met omgekeerde osmose. Om ED echt concurrerend te kunnen maken zal de ionische membraanweerstand moeten worden verlaagd en zal de membraanprijs moeten dalen. Voor toepassingen waar een hoge waterefficiëntie nodig is, denk aan ‘zero-liquid-discharge’ ontzoutingsprocessen, lijkt ED aantrekkelijk om als voorontzoutingstechnologie in te zetten.

KW - drinkwater

KW - ontzilting

KW - ontziltingsinstallaties

KW - elektrodialyse

KW - omgekeerde osmose

KW - membraanpermeabiliteit

KW - zoutgehalte

KW - economische haalbaarheid

KW - drinking water

KW - desalination

KW - desalination plants

KW - electrodialysis

KW - reverse osmosis

KW - membrane permeability

KW - salinity

KW - economic viability

M3 - internal PhD, WU

SN - 9789462572256

PB - Wageningen University

CY - Wageningen

ER -

Galama AH. Ion exchange membranes in seawater applications : processes and characteristics. Wageningen: Wageningen University, 2015. 272 p.