Abstract
‘Inzet zwakke stam pepino onverantwoord’
18 nov 2010 - De belangstelling voor het ‘inenten’ van tomaten met een zwakke stam van het Pepinomozaïekvirus neemt sterk toe. Maar bij brede praktijktoepassing zal dit onherroepelijk leiden tot nog meer problemen, waarschuwt viroloog René van der Vlugt van PRI (Wageningen UR).
Sinds de varianten van Chili2-stam veruit het meest voorkomen in de Nederlandse en Belgische tomatenteelt is het risico op schadelijke neveneffecten van cross-protectie (de plant beschermen tegen symptomen via het besmetten met een zwakke stam) sterk toegenomen. De Chili-2 stammen zijn veel instabieler waardoor een zwakke stam ineens veel agressiever kan worden. Bovendien is het nog nergens ter wereld gelukt sterke en zwakke varianten van dezelfde stam met een laboratoriumtest betrouwbaar te onderscheiden. Het alternatief, biotoetsen op planten, is bij PepMV extra gecompliceerd omdat ze lang duren (vruchtsymptomen) en het virus niet stabiel is.
“Zonder goede karakterisering van de zwakke stam en een continue strenge controle op het ontstaan van agressievere varianten is een veilige cross-protectie met de CH2-stam niet mogelijk”, vindt Van der Vlugt. Het is ook niet uit te sluiten dat met de zwakke stam tevens agressief virus meekomt.
Virusmengsels gevaarlijk
De plannen om in een praktijkproef een mengsel van zwakke EU- en CH2-stammen te gebruiken noemt Van der Vlugt ‘de kat op het spek binden’. Het verhoogt de kans op het ontstaan van nieuwe agressieve vormen. In België werden al nieuwe recombinanten van CH2- en EU-stammen gevonden. “Uit het mengsel van virusstammen komen vroeg of laat agressieve virussen voort”, verwacht de viroloog. Daarbij is de kans reëel dat ze ook in andere gewassen zullen toeslaan. Van de US1-stam van PepMV is bekend dat ook aubergine er erg gevoelig voor kan zijn.
Hygiëne enige wat echt helpt
De gedachte dat cross-protectie voorkomt dat de agressieve stam het gewas infecteert is een veel voorkomend misverstand. “Bij plantenvirussen werkt het anders dan bij bijvoorbeeld de griepprik bij mensen. De zwakke stam onderdrukt alleen de symptomen, maar die agressieve stam is gewoon nog aanwezig.” Het virus kan dus recombineren met andere stammen en het gewas blijft een besmettingsbron voor andere teelten. “Het is dus even noodzakelijk om strikte hygiëne toe te passen als zonder cross-protectie.” Hygiëne is op dit moment het enige wat echt het virus kan terugdringen, beamen vrijwel alle virologen die betrokken zijn bij het onderzoek naar PepMV.
Lees het volledige artikel in Groenten & Fruit Magazine van november.
Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Gerard Boonekamp
Original language | Dutch |
---|---|
Journal | Groenten en Fruit Actueel |
Issue number | 18 nov. |
Publication status | Published - 2010 |