Invloed niet-kerende grondbewerking op bodemweerbaarheid

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

Abstract

Niet-kerende grondbewerking geniet een toenemende interesse, omdat het bodemstructuur, organische stof en het vochtvasthoudend vermogen van de bodem kan verhogen. Hierdoor kan erosie van de bodem beperkt worden. Minder ploegen spaart bovendien energie en arbeid en heeft een positief effect op de CO2-vastlegging in organische stof en reductie van emissies (broeikasgassen en mineralen). Minder ploegen draagt daarom bij aan duurzamer bodembeheer voor de teler en de maatschappij.
Original languageDutch
Pages (from-to)169-172
JournalGewasbescherming
Volume42
Issue number4
Publication statusPublished - 2011

Keywords

  • soil suppressiveness
  • plant protection
  • minimum tillage
  • field tests
  • soil testing
  • soil quality
  • arable farming

Cite this

@article{78830f89871c480ab6be43ba4db2e068,
title = "Invloed niet-kerende grondbewerking op bodemweerbaarheid",
abstract = "Niet-kerende grondbewerking geniet een toenemende interesse, omdat het bodemstructuur, organische stof en het vochtvasthoudend vermogen van de bodem kan verhogen. Hierdoor kan erosie van de bodem beperkt worden. Minder ploegen spaart bovendien energie en arbeid en heeft een positief effect op de CO2-vastlegging in organische stof en reductie van emissies (broeikasgassen en mineralen). Minder ploegen draagt daarom bij aan duurzamer bodembeheer voor de teler en de maatschappij.",
keywords = "bodemweerbaarheid, gewasbescherming, minimale grondbewerking, veldproeven, bodemonderzoek, bodemkwaliteit, akkerbouw, soil suppressiveness, plant protection, minimum tillage, field tests, soil testing, soil quality, arable farming",
author = "J. Postma and M.T. Schilder and O.E. Scholten and J. Bloem and {van Leeuwen-Haagsma}, W.K.",
year = "2011",
language = "Dutch",
volume = "42",
pages = "169--172",
journal = "Gewasbescherming",
issn = "0166-6495",
number = "4",

}

Invloed niet-kerende grondbewerking op bodemweerbaarheid. / Postma, J.; Schilder, M.T.; Scholten, O.E.; Bloem, J.; van Leeuwen-Haagsma, W.K.

In: Gewasbescherming, Vol. 42, No. 4, 2011, p. 169-172.

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

TY - JOUR

T1 - Invloed niet-kerende grondbewerking op bodemweerbaarheid

AU - Postma, J.

AU - Schilder, M.T.

AU - Scholten, O.E.

AU - Bloem, J.

AU - van Leeuwen-Haagsma, W.K.

PY - 2011

Y1 - 2011

N2 - Niet-kerende grondbewerking geniet een toenemende interesse, omdat het bodemstructuur, organische stof en het vochtvasthoudend vermogen van de bodem kan verhogen. Hierdoor kan erosie van de bodem beperkt worden. Minder ploegen spaart bovendien energie en arbeid en heeft een positief effect op de CO2-vastlegging in organische stof en reductie van emissies (broeikasgassen en mineralen). Minder ploegen draagt daarom bij aan duurzamer bodembeheer voor de teler en de maatschappij.

AB - Niet-kerende grondbewerking geniet een toenemende interesse, omdat het bodemstructuur, organische stof en het vochtvasthoudend vermogen van de bodem kan verhogen. Hierdoor kan erosie van de bodem beperkt worden. Minder ploegen spaart bovendien energie en arbeid en heeft een positief effect op de CO2-vastlegging in organische stof en reductie van emissies (broeikasgassen en mineralen). Minder ploegen draagt daarom bij aan duurzamer bodembeheer voor de teler en de maatschappij.

KW - bodemweerbaarheid

KW - gewasbescherming

KW - minimale grondbewerking

KW - veldproeven

KW - bodemonderzoek

KW - bodemkwaliteit

KW - akkerbouw

KW - soil suppressiveness

KW - plant protection

KW - minimum tillage

KW - field tests

KW - soil testing

KW - soil quality

KW - arable farming

M3 - Article

VL - 42

SP - 169

EP - 172

JO - Gewasbescherming

JF - Gewasbescherming

SN - 0166-6495

IS - 4

ER -