Inventarisatie naar en bestrijding van vegetatieve doorgroei in de bloemtakken van hortensia

M.F. Schenk, R. Hamelink, F.R. van Noort

  Research output: Book/ReportReportProfessional

  Abstract

  Binnen de Hortensiateelt worden planten aangetroffen met ziekteverschijnselen die wijzen op besmetting met een fytoplasma. Aangetaste Hortensia's hebben groene bloemen, er ontstaan scheuten vanuit de bloemdelen en de planten blijven achter in groei zodra de vegetatieve fase van de plant inzet. Doel van het in dit rapport beschreven onderzoek was om vast te stellen op welke schaal besmetting met fytoplasma in Hortensia optreedt in Nederland en om aanknopingspunten te vinden om besmetting te voorkomen of in te perken.
  Original languageDutch
  Place of PublicationBleiswijk
  PublisherWageningen UR Glastuinbouw
  Number of pages18
  Publication statusPublished - 2009

  Publication series

  NameRapport / Wageningen UR GLastuinbouw
  PublisherWageningen UR Glastuinbouw
  No.290

  Keywords

  • hydrangea
  • phytoplasma
  • plant diseases
  • inventories
  • pot plants
  • ornamental plants
  • netherlands

  Cite this

  Schenk, M. F., Hamelink, R., & van Noort, F. R. (2009). Inventarisatie naar en bestrijding van vegetatieve doorgroei in de bloemtakken van hortensia. (Rapport / Wageningen UR GLastuinbouw; No. 290). Bleiswijk: Wageningen UR Glastuinbouw.
  Schenk, M.F. ; Hamelink, R. ; van Noort, F.R. / Inventarisatie naar en bestrijding van vegetatieve doorgroei in de bloemtakken van hortensia. Bleiswijk : Wageningen UR Glastuinbouw, 2009. 18 p. (Rapport / Wageningen UR GLastuinbouw; 290).
  @book{39114f474e1e4deb91a1e9212b2eb2eb,
  title = "Inventarisatie naar en bestrijding van vegetatieve doorgroei in de bloemtakken van hortensia",
  abstract = "Binnen de Hortensiateelt worden planten aangetroffen met ziekteverschijnselen die wijzen op besmetting met een fytoplasma. Aangetaste Hortensia's hebben groene bloemen, er ontstaan scheuten vanuit de bloemdelen en de planten blijven achter in groei zodra de vegetatieve fase van de plant inzet. Doel van het in dit rapport beschreven onderzoek was om vast te stellen op welke schaal besmetting met fytoplasma in Hortensia optreedt in Nederland en om aanknopingspunten te vinden om besmetting te voorkomen of in te perken.",
  keywords = "hydrangea, phytoplasma, plantenziekten, inventarisaties, potplanten, sierplanten, nederland, hydrangea, phytoplasma, plant diseases, inventories, pot plants, ornamental plants, netherlands",
  author = "M.F. Schenk and R. Hamelink and {van Noort}, F.R.",
  year = "2009",
  language = "Dutch",
  series = "Rapport / Wageningen UR GLastuinbouw",
  publisher = "Wageningen UR Glastuinbouw",
  number = "290",

  }

  Schenk, MF, Hamelink, R & van Noort, FR 2009, Inventarisatie naar en bestrijding van vegetatieve doorgroei in de bloemtakken van hortensia. Rapport / Wageningen UR GLastuinbouw, no. 290, Wageningen UR Glastuinbouw, Bleiswijk.

  Inventarisatie naar en bestrijding van vegetatieve doorgroei in de bloemtakken van hortensia. / Schenk, M.F.; Hamelink, R.; van Noort, F.R.

  Bleiswijk : Wageningen UR Glastuinbouw, 2009. 18 p. (Rapport / Wageningen UR GLastuinbouw; No. 290).

  Research output: Book/ReportReportProfessional

  TY - BOOK

  T1 - Inventarisatie naar en bestrijding van vegetatieve doorgroei in de bloemtakken van hortensia

  AU - Schenk, M.F.

  AU - Hamelink, R.

  AU - van Noort, F.R.

  PY - 2009

  Y1 - 2009

  N2 - Binnen de Hortensiateelt worden planten aangetroffen met ziekteverschijnselen die wijzen op besmetting met een fytoplasma. Aangetaste Hortensia's hebben groene bloemen, er ontstaan scheuten vanuit de bloemdelen en de planten blijven achter in groei zodra de vegetatieve fase van de plant inzet. Doel van het in dit rapport beschreven onderzoek was om vast te stellen op welke schaal besmetting met fytoplasma in Hortensia optreedt in Nederland en om aanknopingspunten te vinden om besmetting te voorkomen of in te perken.

  AB - Binnen de Hortensiateelt worden planten aangetroffen met ziekteverschijnselen die wijzen op besmetting met een fytoplasma. Aangetaste Hortensia's hebben groene bloemen, er ontstaan scheuten vanuit de bloemdelen en de planten blijven achter in groei zodra de vegetatieve fase van de plant inzet. Doel van het in dit rapport beschreven onderzoek was om vast te stellen op welke schaal besmetting met fytoplasma in Hortensia optreedt in Nederland en om aanknopingspunten te vinden om besmetting te voorkomen of in te perken.

  KW - hydrangea

  KW - phytoplasma

  KW - plantenziekten

  KW - inventarisaties

  KW - potplanten

  KW - sierplanten

  KW - nederland

  KW - hydrangea

  KW - phytoplasma

  KW - plant diseases

  KW - inventories

  KW - pot plants

  KW - ornamental plants

  KW - netherlands

  M3 - Report

  T3 - Rapport / Wageningen UR GLastuinbouw

  BT - Inventarisatie naar en bestrijding van vegetatieve doorgroei in de bloemtakken van hortensia

  PB - Wageningen UR Glastuinbouw

  CY - Bleiswijk

  ER -

  Schenk MF, Hamelink R, van Noort FR. Inventarisatie naar en bestrijding van vegetatieve doorgroei in de bloemtakken van hortensia. Bleiswijk: Wageningen UR Glastuinbouw, 2009. 18 p. (Rapport / Wageningen UR GLastuinbouw; 290).