Inventarisatie en beheerskosten van landschapselementen

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Deze studie richt zich op opgaande landschapselementen, ofwel landschapselementen met een opgaande, houtige, begroeiing. Hierbij moet gedacht worden aan onder andere houtwallen, singels, bomen, kleine bosjes en heide (<0,5 ha) en heggen en hagen. Een aantal van die elementen zijn meer regiospecifiek (bijvoorbeeld graften of houtkaden), en worden onder de beschreven elementen geschaard. Grotere bossen worden in het algemeen niet als landschapselement gezien, en komen vaak voor andere subsidies in aanmerking dan de kleinere elementen. De beperking tot opgaande begroeiing betekent dat bijv. sloten, poelen, vennen, rietkragen, dijken, en grafheuvels eveneens niet worden meegenomen. Uit de resultaten blijkt dat de totale beheerskosten van groene, opgaande landschapselementen in Nederland berekend worden op ca. 64 – 104 miljoen euro per jaar. Ruim tweederde deel van de beheerskosten (ca. 46 – 75 miljoen euro per jaar) is nodig voor landschapselementen buiten de nationale landschappen; dit betekent dat voor de nationale landschappen de beheerskosten voor de huidige groene elementen bepaald zijn op 18 – 29 miljoen euro per jaar.
Original languageDutch
Place of PublicationWageningen
PublisherWettelijke Onderzoekstaken Natuur & Milieu
Number of pages82
Publication statusPublished - 2009

Publication series

NameWOt-werkdocument
PublisherWettelijke Onderzoekstaken Natuur & Milieu
No.138

Keywords

  • landscape
  • costs
  • inventories
  • netherlands
  • landscape elements
  • landscape management
  • nature management

Cite this

de Jong, J. J., van Os, J., & Smidt, R. A. (2009). Inventarisatie en beheerskosten van landschapselementen. (WOt-werkdocument ; No. 138). Wageningen: Wettelijke Onderzoekstaken Natuur & Milieu.
de Jong, J.J. ; van Os, J. ; Smidt, R.A. / Inventarisatie en beheerskosten van landschapselementen. Wageningen : Wettelijke Onderzoekstaken Natuur & Milieu, 2009. 82 p. (WOt-werkdocument ; 138).
@book{dd2c5213b8da4d5ca3e8f0c8a8cc4767,
title = "Inventarisatie en beheerskosten van landschapselementen",
abstract = "Deze studie richt zich op opgaande landschapselementen, ofwel landschapselementen met een opgaande, houtige, begroeiing. Hierbij moet gedacht worden aan onder andere houtwallen, singels, bomen, kleine bosjes en heide (<0,5 ha) en heggen en hagen. Een aantal van die elementen zijn meer regiospecifiek (bijvoorbeeld graften of houtkaden), en worden onder de beschreven elementen geschaard. Grotere bossen worden in het algemeen niet als landschapselement gezien, en komen vaak voor andere subsidies in aanmerking dan de kleinere elementen. De beperking tot opgaande begroeiing betekent dat bijv. sloten, poelen, vennen, rietkragen, dijken, en grafheuvels eveneens niet worden meegenomen. Uit de resultaten blijkt dat de totale beheerskosten van groene, opgaande landschapselementen in Nederland berekend worden op ca. 64 – 104 miljoen euro per jaar. Ruim tweederde deel van de beheerskosten (ca. 46 – 75 miljoen euro per jaar) is nodig voor landschapselementen buiten de nationale landschappen; dit betekent dat voor de nationale landschappen de beheerskosten voor de huidige groene elementen bepaald zijn op 18 – 29 miljoen euro per jaar.",
keywords = "landschap, kosten, inventarisaties, nederland, landschapselementen, landschapsbeheer, natuurbeheer, landscape, costs, inventories, netherlands, landscape elements, landscape management, nature management",
author = "{de Jong}, J.J. and {van Os}, J. and R.A. Smidt",
note = "Onderzoeksopdracht van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), gefinancierd door het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV)",
year = "2009",
language = "Dutch",
series = "WOt-werkdocument",
publisher = "Wettelijke Onderzoekstaken Natuur & Milieu",
number = "138",

}

de Jong, JJ, van Os, J & Smidt, RA 2009, Inventarisatie en beheerskosten van landschapselementen. WOt-werkdocument , no. 138, Wettelijke Onderzoekstaken Natuur & Milieu, Wageningen.

Inventarisatie en beheerskosten van landschapselementen. / de Jong, J.J.; van Os, J.; Smidt, R.A.

Wageningen : Wettelijke Onderzoekstaken Natuur & Milieu, 2009. 82 p. (WOt-werkdocument ; No. 138).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Inventarisatie en beheerskosten van landschapselementen

AU - de Jong, J.J.

AU - van Os, J.

AU - Smidt, R.A.

N1 - Onderzoeksopdracht van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), gefinancierd door het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV)

PY - 2009

Y1 - 2009

N2 - Deze studie richt zich op opgaande landschapselementen, ofwel landschapselementen met een opgaande, houtige, begroeiing. Hierbij moet gedacht worden aan onder andere houtwallen, singels, bomen, kleine bosjes en heide (<0,5 ha) en heggen en hagen. Een aantal van die elementen zijn meer regiospecifiek (bijvoorbeeld graften of houtkaden), en worden onder de beschreven elementen geschaard. Grotere bossen worden in het algemeen niet als landschapselement gezien, en komen vaak voor andere subsidies in aanmerking dan de kleinere elementen. De beperking tot opgaande begroeiing betekent dat bijv. sloten, poelen, vennen, rietkragen, dijken, en grafheuvels eveneens niet worden meegenomen. Uit de resultaten blijkt dat de totale beheerskosten van groene, opgaande landschapselementen in Nederland berekend worden op ca. 64 – 104 miljoen euro per jaar. Ruim tweederde deel van de beheerskosten (ca. 46 – 75 miljoen euro per jaar) is nodig voor landschapselementen buiten de nationale landschappen; dit betekent dat voor de nationale landschappen de beheerskosten voor de huidige groene elementen bepaald zijn op 18 – 29 miljoen euro per jaar.

AB - Deze studie richt zich op opgaande landschapselementen, ofwel landschapselementen met een opgaande, houtige, begroeiing. Hierbij moet gedacht worden aan onder andere houtwallen, singels, bomen, kleine bosjes en heide (<0,5 ha) en heggen en hagen. Een aantal van die elementen zijn meer regiospecifiek (bijvoorbeeld graften of houtkaden), en worden onder de beschreven elementen geschaard. Grotere bossen worden in het algemeen niet als landschapselement gezien, en komen vaak voor andere subsidies in aanmerking dan de kleinere elementen. De beperking tot opgaande begroeiing betekent dat bijv. sloten, poelen, vennen, rietkragen, dijken, en grafheuvels eveneens niet worden meegenomen. Uit de resultaten blijkt dat de totale beheerskosten van groene, opgaande landschapselementen in Nederland berekend worden op ca. 64 – 104 miljoen euro per jaar. Ruim tweederde deel van de beheerskosten (ca. 46 – 75 miljoen euro per jaar) is nodig voor landschapselementen buiten de nationale landschappen; dit betekent dat voor de nationale landschappen de beheerskosten voor de huidige groene elementen bepaald zijn op 18 – 29 miljoen euro per jaar.

KW - landschap

KW - kosten

KW - inventarisaties

KW - nederland

KW - landschapselementen

KW - landschapsbeheer

KW - natuurbeheer

KW - landscape

KW - costs

KW - inventories

KW - netherlands

KW - landscape elements

KW - landscape management

KW - nature management

M3 - Report

T3 - WOt-werkdocument

BT - Inventarisatie en beheerskosten van landschapselementen

PB - Wettelijke Onderzoekstaken Natuur & Milieu

CY - Wageningen

ER -

de Jong JJ, van Os J, Smidt RA. Inventarisatie en beheerskosten van landschapselementen. Wageningen: Wettelijke Onderzoekstaken Natuur & Milieu, 2009. 82 p. (WOt-werkdocument ; 138).