Integratie van gewasontwikkeling in kasklimaatregeling bij vruchtgroenten

F. Buwalda, P. Haghuis, J.W.M. Kempen, H.A.J.M. van Gurp, P.P.H.G. Bouten, R. Baas

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Dit is het eindverslag van een bijzonder project, 'Integratie van gewasontwikkeling in kasklimaatregeling bij vruchtgroenten', PPO project 425073. Het was een bijzonder project, vooral vanwege het verkennend karakter, de relatief fundamentele aanpak en de lange termijn doelstelling. Het project vloeide voort uit een aanzienlijke reeks onderzoeksprojecten aan temperatuurintegratie, in het kader waarvan op proefondervindelijke wijze is omgegaan met de ligging van de kritische grenswaarden, waarbinnen temperatuurintegratie veilig mogelijk is. Evaluatie van de resultaten van dit onderzoek heeft geleid tot het inzicht dat de ligging van deze grenswaarden variabel is en dat een empirische benadering in principe ongeschikt is om tot een bevredigend antwoord te komen op de vraag naar de ligging van deze grenzen. Daarnaast is gebleken dat, hoewel de praktijk inmiddels overtuigd is van de mogelijkheden voor energiebesparing door toepassing van temperatuurintegratie, de onzekerheid over deze grenzen de daadwerkelijke toepassing van het principe belemmerde. Oogst van dit project is een schat aan ervaring en een serie inzichten, die van doorslaggevende betekenis zullen blijken voor de verdere ontwikkeling van toepassingen van het principe van temperatuurintegratie, en daardoor voor de verdere verbetering van de energie?efficiëntie van het productieproces in de glastuinbouw. De opdrachtgevers NOVEM, Productschap Tuinbouw en het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij worden bedankt voor hun visie en lef om te durven investeren in een dergelijk ambitieus project in een tijd waarin sterk de nadruk lag op onderzoek waarvan op korte termijn direct toepasbare resultaten worden verwacht.
Original languageDutch
Place of PublicationAalsmeer
PublisherPraktijkonderzoek Plant & Omgeving, Sector Glastuinbouw
Number of pages47
Publication statusPublished - 2003

Publication series

NamePPO
PublisherPraktijkonderzoek Plant & Omgeving, Sector Glastuinbouw
No.576

Keywords

  • plant development
  • temperature
  • greenhouses
  • heating
  • fruit vegetables
  • energy saving

Cite this

Buwalda, F., Haghuis, P., Kempen, J. W. M., van Gurp, H. A. J. M., Bouten, P. P. H. G., & Baas, R. (2003). Integratie van gewasontwikkeling in kasklimaatregeling bij vruchtgroenten. (PPO; No. 576). Aalsmeer: Praktijkonderzoek Plant & Omgeving, Sector Glastuinbouw.
Buwalda, F. ; Haghuis, P. ; Kempen, J.W.M. ; van Gurp, H.A.J.M. ; Bouten, P.P.H.G. ; Baas, R. / Integratie van gewasontwikkeling in kasklimaatregeling bij vruchtgroenten. Aalsmeer : Praktijkonderzoek Plant & Omgeving, Sector Glastuinbouw, 2003. 47 p. (PPO; 576).
@book{712eed967a7b4fe6bfd3115e6161be69,
title = "Integratie van gewasontwikkeling in kasklimaatregeling bij vruchtgroenten",
abstract = "Dit is het eindverslag van een bijzonder project, 'Integratie van gewasontwikkeling in kasklimaatregeling bij vruchtgroenten', PPO project 425073. Het was een bijzonder project, vooral vanwege het verkennend karakter, de relatief fundamentele aanpak en de lange termijn doelstelling. Het project vloeide voort uit een aanzienlijke reeks onderzoeksprojecten aan temperatuurintegratie, in het kader waarvan op proefondervindelijke wijze is omgegaan met de ligging van de kritische grenswaarden, waarbinnen temperatuurintegratie veilig mogelijk is. Evaluatie van de resultaten van dit onderzoek heeft geleid tot het inzicht dat de ligging van deze grenswaarden variabel is en dat een empirische benadering in principe ongeschikt is om tot een bevredigend antwoord te komen op de vraag naar de ligging van deze grenzen. Daarnaast is gebleken dat, hoewel de praktijk inmiddels overtuigd is van de mogelijkheden voor energiebesparing door toepassing van temperatuurintegratie, de onzekerheid over deze grenzen de daadwerkelijke toepassing van het principe belemmerde. Oogst van dit project is een schat aan ervaring en een serie inzichten, die van doorslaggevende betekenis zullen blijken voor de verdere ontwikkeling van toepassingen van het principe van temperatuurintegratie, en daardoor voor de verdere verbetering van de energie?effici{\"e}ntie van het productieproces in de glastuinbouw. De opdrachtgevers NOVEM, Productschap Tuinbouw en het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij worden bedankt voor hun visie en lef om te durven investeren in een dergelijk ambitieus project in een tijd waarin sterk de nadruk lag op onderzoek waarvan op korte termijn direct toepasbare resultaten worden verwacht.",
keywords = "plantenontwikkeling, temperatuur, kassen, verwarming, vruchtgroenten, energiebesparing, plant development, temperature, greenhouses, heating, fruit vegetables, energy saving",
author = "F. Buwalda and P. Haghuis and J.W.M. Kempen and {van Gurp}, H.A.J.M. and P.P.H.G. Bouten and R. Baas",
year = "2003",
language = "Dutch",
series = "PPO",
publisher = "Praktijkonderzoek Plant & Omgeving, Sector Glastuinbouw",
number = "576",

}

Buwalda, F, Haghuis, P, Kempen, JWM, van Gurp, HAJM, Bouten, PPHG & Baas, R 2003, Integratie van gewasontwikkeling in kasklimaatregeling bij vruchtgroenten. PPO, no. 576, Praktijkonderzoek Plant & Omgeving, Sector Glastuinbouw, Aalsmeer.

Integratie van gewasontwikkeling in kasklimaatregeling bij vruchtgroenten. / Buwalda, F.; Haghuis, P.; Kempen, J.W.M.; van Gurp, H.A.J.M.; Bouten, P.P.H.G.; Baas, R.

Aalsmeer : Praktijkonderzoek Plant & Omgeving, Sector Glastuinbouw, 2003. 47 p. (PPO; No. 576).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Integratie van gewasontwikkeling in kasklimaatregeling bij vruchtgroenten

AU - Buwalda, F.

AU - Haghuis, P.

AU - Kempen, J.W.M.

AU - van Gurp, H.A.J.M.

AU - Bouten, P.P.H.G.

AU - Baas, R.

PY - 2003

Y1 - 2003

N2 - Dit is het eindverslag van een bijzonder project, 'Integratie van gewasontwikkeling in kasklimaatregeling bij vruchtgroenten', PPO project 425073. Het was een bijzonder project, vooral vanwege het verkennend karakter, de relatief fundamentele aanpak en de lange termijn doelstelling. Het project vloeide voort uit een aanzienlijke reeks onderzoeksprojecten aan temperatuurintegratie, in het kader waarvan op proefondervindelijke wijze is omgegaan met de ligging van de kritische grenswaarden, waarbinnen temperatuurintegratie veilig mogelijk is. Evaluatie van de resultaten van dit onderzoek heeft geleid tot het inzicht dat de ligging van deze grenswaarden variabel is en dat een empirische benadering in principe ongeschikt is om tot een bevredigend antwoord te komen op de vraag naar de ligging van deze grenzen. Daarnaast is gebleken dat, hoewel de praktijk inmiddels overtuigd is van de mogelijkheden voor energiebesparing door toepassing van temperatuurintegratie, de onzekerheid over deze grenzen de daadwerkelijke toepassing van het principe belemmerde. Oogst van dit project is een schat aan ervaring en een serie inzichten, die van doorslaggevende betekenis zullen blijken voor de verdere ontwikkeling van toepassingen van het principe van temperatuurintegratie, en daardoor voor de verdere verbetering van de energie?efficiëntie van het productieproces in de glastuinbouw. De opdrachtgevers NOVEM, Productschap Tuinbouw en het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij worden bedankt voor hun visie en lef om te durven investeren in een dergelijk ambitieus project in een tijd waarin sterk de nadruk lag op onderzoek waarvan op korte termijn direct toepasbare resultaten worden verwacht.

AB - Dit is het eindverslag van een bijzonder project, 'Integratie van gewasontwikkeling in kasklimaatregeling bij vruchtgroenten', PPO project 425073. Het was een bijzonder project, vooral vanwege het verkennend karakter, de relatief fundamentele aanpak en de lange termijn doelstelling. Het project vloeide voort uit een aanzienlijke reeks onderzoeksprojecten aan temperatuurintegratie, in het kader waarvan op proefondervindelijke wijze is omgegaan met de ligging van de kritische grenswaarden, waarbinnen temperatuurintegratie veilig mogelijk is. Evaluatie van de resultaten van dit onderzoek heeft geleid tot het inzicht dat de ligging van deze grenswaarden variabel is en dat een empirische benadering in principe ongeschikt is om tot een bevredigend antwoord te komen op de vraag naar de ligging van deze grenzen. Daarnaast is gebleken dat, hoewel de praktijk inmiddels overtuigd is van de mogelijkheden voor energiebesparing door toepassing van temperatuurintegratie, de onzekerheid over deze grenzen de daadwerkelijke toepassing van het principe belemmerde. Oogst van dit project is een schat aan ervaring en een serie inzichten, die van doorslaggevende betekenis zullen blijken voor de verdere ontwikkeling van toepassingen van het principe van temperatuurintegratie, en daardoor voor de verdere verbetering van de energie?efficiëntie van het productieproces in de glastuinbouw. De opdrachtgevers NOVEM, Productschap Tuinbouw en het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij worden bedankt voor hun visie en lef om te durven investeren in een dergelijk ambitieus project in een tijd waarin sterk de nadruk lag op onderzoek waarvan op korte termijn direct toepasbare resultaten worden verwacht.

KW - plantenontwikkeling

KW - temperatuur

KW - kassen

KW - verwarming

KW - vruchtgroenten

KW - energiebesparing

KW - plant development

KW - temperature

KW - greenhouses

KW - heating

KW - fruit vegetables

KW - energy saving

M3 - Report

T3 - PPO

BT - Integratie van gewasontwikkeling in kasklimaatregeling bij vruchtgroenten

PB - Praktijkonderzoek Plant & Omgeving, Sector Glastuinbouw

CY - Aalsmeer

ER -

Buwalda F, Haghuis P, Kempen JWM, van Gurp HAJM, Bouten PPHG, Baas R. Integratie van gewasontwikkeling in kasklimaatregeling bij vruchtgroenten. Aalsmeer: Praktijkonderzoek Plant & Omgeving, Sector Glastuinbouw, 2003. 47 p. (PPO; 576).