Insects on individual plants : plant quality, plant diversity and aboveground-belowground effects

O. Kostenko

Research output: Thesisinternal PhD, WU

Abstract

Planten en insecten vormen de basis van veel ecosystemen en ze zijn verantwoordelijk voor belangrijke ecologische functies. Gedurende de laatste drie decennia zijn ecologen en entomologen zich er steeds meer bewust van geworden dat het aantal insecten en de soortsamenstelling van die insecten op één plantensoort sterk kan variëren tussen individuen van die plantensoort. Het is echter nog steeds niet duidelijk welke factoren verantwoordelijk zijn voor deze variatie en op welke manier die variatie tot stand komt. Met meer kennis hierover kunnen we beter voorspellen hoe insectengemeenschappen er op een bepaalde plant uitzien en hoe ze zullen reageren op veranderingen in het milieu. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat zowel de kwaliteit van de waardplant (zoals de hoeveelheid voedingsstoffen en plantverdedigingsstoffen) als haar omgeving insecten kunnen beïnvloeden. In dit promotieonderzoek heb ik met een combinatie van kas- en veldexperimenten onderzocht hoe intraspecifieke variatie in de waardplantkwaliteit en de omringende planten de insectengemeenschap op een individuele plant bepalen. Ik heb dit onderzoek gedaan met Jakobskruiskruid (Jacobaea vulgaris Gaertner ssp. vulgaris) en de bovengrondse en ondergrondse multitrofe gemeenschap waar deze plant mee geaffilieerd is.
Original languageDutch
QualificationDoctor of Philosophy
Awarding Institution
 • Wageningen University
Supervisors/Advisors
 • van der Putten, Wim, Promotor
 • Bezemer, T.M., Co-promotor
Award date14 Feb 2014
Place of PublicationWageningen
Publisher
Print ISBNs9789461738639
Publication statusPublished - 2014

Keywords

 • insects
 • plants
 • insect plant relations
 • aboveground belowground interactions
 • species diversity
 • parasitoids
 • plant-herbivore interactions
 • senecio jacobaea
 • fauna

Cite this

Kostenko, O.. / Insects on individual plants : plant quality, plant diversity and aboveground-belowground effects. Wageningen : Wageningen University, 2014. 231 p.
@phdthesis{f7df5f6fb01c44429f3c35c3bfcc5505,
title = "Insects on individual plants : plant quality, plant diversity and aboveground-belowground effects",
abstract = "Planten en insecten vormen de basis van veel ecosystemen en ze zijn verantwoordelijk voor belangrijke ecologische functies. Gedurende de laatste drie decennia zijn ecologen en entomologen zich er steeds meer bewust van geworden dat het aantal insecten en de soortsamenstelling van die insecten op {\'e}{\'e}n plantensoort sterk kan vari{\"e}ren tussen individuen van die plantensoort. Het is echter nog steeds niet duidelijk welke factoren verantwoordelijk zijn voor deze variatie en op welke manier die variatie tot stand komt. Met meer kennis hierover kunnen we beter voorspellen hoe insectengemeenschappen er op een bepaalde plant uitzien en hoe ze zullen reageren op veranderingen in het milieu. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat zowel de kwaliteit van de waardplant (zoals de hoeveelheid voedingsstoffen en plantverdedigingsstoffen) als haar omgeving insecten kunnen be{\"i}nvloeden. In dit promotieonderzoek heb ik met een combinatie van kas- en veldexperimenten onderzocht hoe intraspecifieke variatie in de waardplantkwaliteit en de omringende planten de insectengemeenschap op een individuele plant bepalen. Ik heb dit onderzoek gedaan met Jakobskruiskruid (Jacobaea vulgaris Gaertner ssp. vulgaris) en de bovengrondse en ondergrondse multitrofe gemeenschap waar deze plant mee geaffilieerd is.",
keywords = "insecten, planten, insect-plant relaties, boven- en ondergrondse interacties, soortendiversiteit, parasito{\"i}den, plant-herbivoor relaties, senecio jacobaea, fauna, insects, plants, insect plant relations, aboveground belowground interactions, species diversity, parasitoids, plant-herbivore interactions, senecio jacobaea, fauna",
author = "O. Kostenko",
note = "WU thesis no. 5687",
year = "2014",
language = "Dutch",
isbn = "9789461738639",
publisher = "Wageningen University",
school = "Wageningen University",

}

Kostenko, O 2014, 'Insects on individual plants : plant quality, plant diversity and aboveground-belowground effects', Doctor of Philosophy, Wageningen University, Wageningen.

Insects on individual plants : plant quality, plant diversity and aboveground-belowground effects. / Kostenko, O.

Wageningen : Wageningen University, 2014. 231 p.

Research output: Thesisinternal PhD, WU

TY - THES

T1 - Insects on individual plants : plant quality, plant diversity and aboveground-belowground effects

AU - Kostenko, O.

N1 - WU thesis no. 5687

PY - 2014

Y1 - 2014

N2 - Planten en insecten vormen de basis van veel ecosystemen en ze zijn verantwoordelijk voor belangrijke ecologische functies. Gedurende de laatste drie decennia zijn ecologen en entomologen zich er steeds meer bewust van geworden dat het aantal insecten en de soortsamenstelling van die insecten op één plantensoort sterk kan variëren tussen individuen van die plantensoort. Het is echter nog steeds niet duidelijk welke factoren verantwoordelijk zijn voor deze variatie en op welke manier die variatie tot stand komt. Met meer kennis hierover kunnen we beter voorspellen hoe insectengemeenschappen er op een bepaalde plant uitzien en hoe ze zullen reageren op veranderingen in het milieu. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat zowel de kwaliteit van de waardplant (zoals de hoeveelheid voedingsstoffen en plantverdedigingsstoffen) als haar omgeving insecten kunnen beïnvloeden. In dit promotieonderzoek heb ik met een combinatie van kas- en veldexperimenten onderzocht hoe intraspecifieke variatie in de waardplantkwaliteit en de omringende planten de insectengemeenschap op een individuele plant bepalen. Ik heb dit onderzoek gedaan met Jakobskruiskruid (Jacobaea vulgaris Gaertner ssp. vulgaris) en de bovengrondse en ondergrondse multitrofe gemeenschap waar deze plant mee geaffilieerd is.

AB - Planten en insecten vormen de basis van veel ecosystemen en ze zijn verantwoordelijk voor belangrijke ecologische functies. Gedurende de laatste drie decennia zijn ecologen en entomologen zich er steeds meer bewust van geworden dat het aantal insecten en de soortsamenstelling van die insecten op één plantensoort sterk kan variëren tussen individuen van die plantensoort. Het is echter nog steeds niet duidelijk welke factoren verantwoordelijk zijn voor deze variatie en op welke manier die variatie tot stand komt. Met meer kennis hierover kunnen we beter voorspellen hoe insectengemeenschappen er op een bepaalde plant uitzien en hoe ze zullen reageren op veranderingen in het milieu. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat zowel de kwaliteit van de waardplant (zoals de hoeveelheid voedingsstoffen en plantverdedigingsstoffen) als haar omgeving insecten kunnen beïnvloeden. In dit promotieonderzoek heb ik met een combinatie van kas- en veldexperimenten onderzocht hoe intraspecifieke variatie in de waardplantkwaliteit en de omringende planten de insectengemeenschap op een individuele plant bepalen. Ik heb dit onderzoek gedaan met Jakobskruiskruid (Jacobaea vulgaris Gaertner ssp. vulgaris) en de bovengrondse en ondergrondse multitrofe gemeenschap waar deze plant mee geaffilieerd is.

KW - insecten

KW - planten

KW - insect-plant relaties

KW - boven- en ondergrondse interacties

KW - soortendiversiteit

KW - parasitoïden

KW - plant-herbivoor relaties

KW - senecio jacobaea

KW - fauna

KW - insects

KW - plants

KW - insect plant relations

KW - aboveground belowground interactions

KW - species diversity

KW - parasitoids

KW - plant-herbivore interactions

KW - senecio jacobaea

KW - fauna

M3 - internal PhD, WU

SN - 9789461738639

PB - Wageningen University

CY - Wageningen

ER -