Innovatie en duurzaamheid : effecten van het topsectorenbeleid op de kwaliteit van de groene ruimte

W. de Haas, L.C. Braat, B.C. Breman, E.G.M. Dessing, C.M.L. Hermans, K. Kramer, A. Smit, A.H.F. Stortelder, J.G. Timmerman

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Het bedrijvenbeleid is gericht op samenwerking tussen bedrijven, kennisinstellingen en overheid binnen negen topsectoren. Hiervoor zijn in het voorjaar van 2012 innovatiecontracten afgesloten. Voor drie van de negen topsectoren, Agro & Food, Tuinbouw & Uitgangsmaterialen en Chemie is duurzaamheid zeer belangrijk en onderdeel van hun ‘licence to produce’. Bij Energie, Logistiek en Water speelt duurzaamheid ook een grote rol. Voor twee topsectoren, de High Tech en de Creatieve Industrie, is duurzaamheid vooral een toepassingsveld. In de plannen voor de topsector Life Sciences & Health en voor het later toegevoegde topgebied Hoofdkantoren, speelt duurzaamheid geen rol. In de plannen en innovatiecontracten wordt duurzaamheid vooral opgevat als resource efficiency en emissiereductie. Schaal- en locatie-effecten zijn slechts beperkt meegenomen. Voor het vaststellen van de effecten op duurzaamheid in de toekomst is het kiezen van concrete doelen en monitoring essentieel.
Original languageDutch
Place of PublicationWageningen
PublisherAlterra, Wageningen-UR
Publication statusPublished - 2012

Publication series

NameAlterra-rapport
PublisherAlterra Wageningen UR
No.2327
ISSN (Print)1566-7197

Keywords

  • economic development
  • economic sectors
  • government policy
  • sustainability

Cite this

de Haas, W., Braat, L. C., Breman, B. C., Dessing, E. G. M., Hermans, C. M. L., Kramer, K., ... Timmerman, J. G. (2012). Innovatie en duurzaamheid : effecten van het topsectorenbeleid op de kwaliteit van de groene ruimte. (Alterra-rapport; No. 2327). Wageningen: Alterra, Wageningen-UR.
de Haas, W. ; Braat, L.C. ; Breman, B.C. ; Dessing, E.G.M. ; Hermans, C.M.L. ; Kramer, K. ; Smit, A. ; Stortelder, A.H.F. ; Timmerman, J.G. / Innovatie en duurzaamheid : effecten van het topsectorenbeleid op de kwaliteit van de groene ruimte. Wageningen : Alterra, Wageningen-UR, 2012. (Alterra-rapport; 2327).
@book{8cdf828fff184486a1e6cea39c1e262b,
title = "Innovatie en duurzaamheid : effecten van het topsectorenbeleid op de kwaliteit van de groene ruimte",
abstract = "Het bedrijvenbeleid is gericht op samenwerking tussen bedrijven, kennisinstellingen en overheid binnen negen topsectoren. Hiervoor zijn in het voorjaar van 2012 innovatiecontracten afgesloten. Voor drie van de negen topsectoren, Agro & Food, Tuinbouw & Uitgangsmaterialen en Chemie is duurzaamheid zeer belangrijk en onderdeel van hun ‘licence to produce’. Bij Energie, Logistiek en Water speelt duurzaamheid ook een grote rol. Voor twee topsectoren, de High Tech en de Creatieve Industrie, is duurzaamheid vooral een toepassingsveld. In de plannen voor de topsector Life Sciences & Health en voor het later toegevoegde topgebied Hoofdkantoren, speelt duurzaamheid geen rol. In de plannen en innovatiecontracten wordt duurzaamheid vooral opgevat als resource efficiency en emissiereductie. Schaal- en locatie-effecten zijn slechts beperkt meegenomen. Voor het vaststellen van de effecten op duurzaamheid in de toekomst is het kiezen van concrete doelen en monitoring essentieel.",
keywords = "economische ontwikkeling, economische sectoren, overheidsbeleid, duurzaamheid (sustainability), economic development, economic sectors, government policy, sustainability",
author = "{de Haas}, W. and L.C. Braat and B.C. Breman and E.G.M. Dessing and C.M.L. Hermans and K. Kramer and A. Smit and A.H.F. Stortelder and J.G. Timmerman",
note = "Uitgevoerd binnen het kader van KB-14 Duurzame Ontwikkeling van de Groenblauwe Ruimte. - Projectcode KB-14-003-018",
year = "2012",
language = "Dutch",
series = "Alterra-rapport",
publisher = "Alterra, Wageningen-UR",
number = "2327",

}

de Haas, W, Braat, LC, Breman, BC, Dessing, EGM, Hermans, CML, Kramer, K, Smit, A, Stortelder, AHF & Timmerman, JG 2012, Innovatie en duurzaamheid : effecten van het topsectorenbeleid op de kwaliteit van de groene ruimte. Alterra-rapport, no. 2327, Alterra, Wageningen-UR, Wageningen.

Innovatie en duurzaamheid : effecten van het topsectorenbeleid op de kwaliteit van de groene ruimte. / de Haas, W.; Braat, L.C.; Breman, B.C.; Dessing, E.G.M.; Hermans, C.M.L.; Kramer, K.; Smit, A.; Stortelder, A.H.F.; Timmerman, J.G.

Wageningen : Alterra, Wageningen-UR, 2012. (Alterra-rapport; No. 2327).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Innovatie en duurzaamheid : effecten van het topsectorenbeleid op de kwaliteit van de groene ruimte

AU - de Haas, W.

AU - Braat, L.C.

AU - Breman, B.C.

AU - Dessing, E.G.M.

AU - Hermans, C.M.L.

AU - Kramer, K.

AU - Smit, A.

AU - Stortelder, A.H.F.

AU - Timmerman, J.G.

N1 - Uitgevoerd binnen het kader van KB-14 Duurzame Ontwikkeling van de Groenblauwe Ruimte. - Projectcode KB-14-003-018

PY - 2012

Y1 - 2012

N2 - Het bedrijvenbeleid is gericht op samenwerking tussen bedrijven, kennisinstellingen en overheid binnen negen topsectoren. Hiervoor zijn in het voorjaar van 2012 innovatiecontracten afgesloten. Voor drie van de negen topsectoren, Agro & Food, Tuinbouw & Uitgangsmaterialen en Chemie is duurzaamheid zeer belangrijk en onderdeel van hun ‘licence to produce’. Bij Energie, Logistiek en Water speelt duurzaamheid ook een grote rol. Voor twee topsectoren, de High Tech en de Creatieve Industrie, is duurzaamheid vooral een toepassingsveld. In de plannen voor de topsector Life Sciences & Health en voor het later toegevoegde topgebied Hoofdkantoren, speelt duurzaamheid geen rol. In de plannen en innovatiecontracten wordt duurzaamheid vooral opgevat als resource efficiency en emissiereductie. Schaal- en locatie-effecten zijn slechts beperkt meegenomen. Voor het vaststellen van de effecten op duurzaamheid in de toekomst is het kiezen van concrete doelen en monitoring essentieel.

AB - Het bedrijvenbeleid is gericht op samenwerking tussen bedrijven, kennisinstellingen en overheid binnen negen topsectoren. Hiervoor zijn in het voorjaar van 2012 innovatiecontracten afgesloten. Voor drie van de negen topsectoren, Agro & Food, Tuinbouw & Uitgangsmaterialen en Chemie is duurzaamheid zeer belangrijk en onderdeel van hun ‘licence to produce’. Bij Energie, Logistiek en Water speelt duurzaamheid ook een grote rol. Voor twee topsectoren, de High Tech en de Creatieve Industrie, is duurzaamheid vooral een toepassingsveld. In de plannen voor de topsector Life Sciences & Health en voor het later toegevoegde topgebied Hoofdkantoren, speelt duurzaamheid geen rol. In de plannen en innovatiecontracten wordt duurzaamheid vooral opgevat als resource efficiency en emissiereductie. Schaal- en locatie-effecten zijn slechts beperkt meegenomen. Voor het vaststellen van de effecten op duurzaamheid in de toekomst is het kiezen van concrete doelen en monitoring essentieel.

KW - economische ontwikkeling

KW - economische sectoren

KW - overheidsbeleid

KW - duurzaamheid (sustainability)

KW - economic development

KW - economic sectors

KW - government policy

KW - sustainability

M3 - Report

T3 - Alterra-rapport

BT - Innovatie en duurzaamheid : effecten van het topsectorenbeleid op de kwaliteit van de groene ruimte

PB - Alterra, Wageningen-UR

CY - Wageningen

ER -

de Haas W, Braat LC, Breman BC, Dessing EGM, Hermans CML, Kramer K et al. Innovatie en duurzaamheid : effecten van het topsectorenbeleid op de kwaliteit van de groene ruimte. Wageningen: Alterra, Wageningen-UR, 2012. (Alterra-rapport; 2327).