Houdbaarheid en koeling, groentegewassen : eindrapportage 2004

G.J.P.M. van den Boogaard, R.A.M. Canters, H. Harkema, M. Vollebregt

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

De afgelopen jaren zijn de koelketens in het naoogsttraject van groenten en fruit sterk veranderd. Ketens zijn korter geworden, de doorlooptijden van producten eveneens. Wat is het effect van koelen nog in deze ketens? Is koelen nog wel nodig, is snelheid niet veel belangrijker? En geldt dat voor alle producten? Het project HenK (Houdbaarheid en Koeling) gaat in op deze vragen. Van de geselecteerde producten is nagegaan hoe de aanvoer over het jaar is verdeeld: De aanvoer van aardbei, paprika, tomaat en ijsbergsla loopt parallel aan de buitentemperatuur: meer aanvoer bij hogere buitentemperatuur. De aanvoer van witlof is niet afhankelijk van de buitentemperatuur, de koelbehoefte van witlof is voor relatief een klein deel afhankelijk van de buitentemperatuur. Het is zeer onduidelijk wat in de huidige praktijk realistische ethyleenconcentraties zijn.
Original languageDutch
Place of PublicationWageningen
PublisherAgrotechnology & Food Innovations
Number of pages49
Publication statusPublished - 2004

Keywords

  • vegetables
  • chilling
  • supply chain management
  • agro-industrial chains
  • chilling requirement
  • harvesting date
  • ethylene

Cite this

van den Boogaard, G. J. P. M., Canters, R. A. M., Harkema, H., & Vollebregt, M. (2004). Houdbaarheid en koeling, groentegewassen : eindrapportage 2004. Wageningen: Agrotechnology & Food Innovations.
van den Boogaard, G.J.P.M. ; Canters, R.A.M. ; Harkema, H. ; Vollebregt, M. / Houdbaarheid en koeling, groentegewassen : eindrapportage 2004. Wageningen : Agrotechnology & Food Innovations, 2004. 49 p.
@book{67d72140e6f9426f82a21de16e1c3cc9,
title = "Houdbaarheid en koeling, groentegewassen : eindrapportage 2004",
abstract = "De afgelopen jaren zijn de koelketens in het naoogsttraject van groenten en fruit sterk veranderd. Ketens zijn korter geworden, de doorlooptijden van producten eveneens. Wat is het effect van koelen nog in deze ketens? Is koelen nog wel nodig, is snelheid niet veel belangrijker? En geldt dat voor alle producten? Het project HenK (Houdbaarheid en Koeling) gaat in op deze vragen. Van de geselecteerde producten is nagegaan hoe de aanvoer over het jaar is verdeeld: De aanvoer van aardbei, paprika, tomaat en ijsbergsla loopt parallel aan de buitentemperatuur: meer aanvoer bij hogere buitentemperatuur. De aanvoer van witlof is niet afhankelijk van de buitentemperatuur, de koelbehoefte van witlof is voor relatief een klein deel afhankelijk van de buitentemperatuur. Het is zeer onduidelijk wat in de huidige praktijk realistische ethyleenconcentraties zijn.",
keywords = "groenten, koeling, ketenmanagement, agro-industri{\"e}le ketens, koudebehoefte, oogsttijdstip, ethyleen, vegetables, chilling, supply chain management, agro-industrial chains, chilling requirement, harvesting date, ethylene",
author = "{van den Boogaard}, G.J.P.M. and R.A.M. Canters and H. Harkema and M. Vollebregt",
note = "PT10861. - Report 081. - Project code: OPD 01/001/030101/a",
year = "2004",
language = "Dutch",
publisher = "Agrotechnology & Food Innovations",

}

van den Boogaard, GJPM, Canters, RAM, Harkema, H & Vollebregt, M 2004, Houdbaarheid en koeling, groentegewassen : eindrapportage 2004. Agrotechnology & Food Innovations, Wageningen.

Houdbaarheid en koeling, groentegewassen : eindrapportage 2004. / van den Boogaard, G.J.P.M.; Canters, R.A.M.; Harkema, H.; Vollebregt, M.

Wageningen : Agrotechnology & Food Innovations, 2004. 49 p.

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Houdbaarheid en koeling, groentegewassen : eindrapportage 2004

AU - van den Boogaard, G.J.P.M.

AU - Canters, R.A.M.

AU - Harkema, H.

AU - Vollebregt, M.

N1 - PT10861. - Report 081. - Project code: OPD 01/001/030101/a

PY - 2004

Y1 - 2004

N2 - De afgelopen jaren zijn de koelketens in het naoogsttraject van groenten en fruit sterk veranderd. Ketens zijn korter geworden, de doorlooptijden van producten eveneens. Wat is het effect van koelen nog in deze ketens? Is koelen nog wel nodig, is snelheid niet veel belangrijker? En geldt dat voor alle producten? Het project HenK (Houdbaarheid en Koeling) gaat in op deze vragen. Van de geselecteerde producten is nagegaan hoe de aanvoer over het jaar is verdeeld: De aanvoer van aardbei, paprika, tomaat en ijsbergsla loopt parallel aan de buitentemperatuur: meer aanvoer bij hogere buitentemperatuur. De aanvoer van witlof is niet afhankelijk van de buitentemperatuur, de koelbehoefte van witlof is voor relatief een klein deel afhankelijk van de buitentemperatuur. Het is zeer onduidelijk wat in de huidige praktijk realistische ethyleenconcentraties zijn.

AB - De afgelopen jaren zijn de koelketens in het naoogsttraject van groenten en fruit sterk veranderd. Ketens zijn korter geworden, de doorlooptijden van producten eveneens. Wat is het effect van koelen nog in deze ketens? Is koelen nog wel nodig, is snelheid niet veel belangrijker? En geldt dat voor alle producten? Het project HenK (Houdbaarheid en Koeling) gaat in op deze vragen. Van de geselecteerde producten is nagegaan hoe de aanvoer over het jaar is verdeeld: De aanvoer van aardbei, paprika, tomaat en ijsbergsla loopt parallel aan de buitentemperatuur: meer aanvoer bij hogere buitentemperatuur. De aanvoer van witlof is niet afhankelijk van de buitentemperatuur, de koelbehoefte van witlof is voor relatief een klein deel afhankelijk van de buitentemperatuur. Het is zeer onduidelijk wat in de huidige praktijk realistische ethyleenconcentraties zijn.

KW - groenten

KW - koeling

KW - ketenmanagement

KW - agro-industriële ketens

KW - koudebehoefte

KW - oogsttijdstip

KW - ethyleen

KW - vegetables

KW - chilling

KW - supply chain management

KW - agro-industrial chains

KW - chilling requirement

KW - harvesting date

KW - ethylene

M3 - Report

BT - Houdbaarheid en koeling, groentegewassen : eindrapportage 2004

PB - Agrotechnology & Food Innovations

CY - Wageningen

ER -

van den Boogaard GJPM, Canters RAM, Harkema H, Vollebregt M. Houdbaarheid en koeling, groentegewassen : eindrapportage 2004. Wageningen: Agrotechnology & Food Innovations, 2004. 49 p.