Hooiwagens (Opiliones) in Groningse akkerranden

M.W. Kuiper, J. Noordijk

Research output: Contribution to journalComment/Letter to the editorAcademic

Abstract

Enkele jaren geleden werd in dit tijdschrift bericht over hooiwagenvondsten uit Zeeuwse akkerranden. Deze keer is het de beurt aan de tegenoverliggende hoek van het land: het noordoosten van de provincie Groningen. Met behulp van bodemvallen werden in 38 akkerranden en vier schouwpaden ongewervelden gevangen gedurende een week in mei en een week in juli in 2010. Er werden in totaal 362 hooiwagens verzameld. Van de zeven gevonden soorten was Phalangium opilio niet alleen de meest gevangen soort, maar ook de wijdst verbreide. Akkerranden van nul tot zes jaar oud waren vooral in trek bij deze soort. Lacinius ephippiatus werd het meest gevangen in randen van vijf tot zes jaar oud en Rilaena triangularis en Oligolophus tridens werden het talrijkst aangetroffen in de oudste randen, die al twaalf jaar bestonden. In de akkerranden werden veel juveniele en vrouwelijks hooiwagens aangetroffen, wat suggereert dat er in de akkerranden wel degelijk voortplanting plaatsvindt.
Original languageDutch
Pages (from-to)231-237
JournalEntomologische Berichten
Volume72
Issue number4
Publication statusPublished - 2012

Keywords

  • opiliones
  • field margins
  • habitats
  • agri-environment schemes
  • groningen

Cite this

Kuiper, M. W., & Noordijk, J. (2012). Hooiwagens (Opiliones) in Groningse akkerranden. Entomologische Berichten, 72(4), 231-237.
Kuiper, M.W. ; Noordijk, J. / Hooiwagens (Opiliones) in Groningse akkerranden. In: Entomologische Berichten. 2012 ; Vol. 72, No. 4. pp. 231-237.
@article{6ada0cd8555043f3a477afc85c32dd03,
title = "Hooiwagens (Opiliones) in Groningse akkerranden",
abstract = "Enkele jaren geleden werd in dit tijdschrift bericht over hooiwagenvondsten uit Zeeuwse akkerranden. Deze keer is het de beurt aan de tegenoverliggende hoek van het land: het noordoosten van de provincie Groningen. Met behulp van bodemvallen werden in 38 akkerranden en vier schouwpaden ongewervelden gevangen gedurende een week in mei en een week in juli in 2010. Er werden in totaal 362 hooiwagens verzameld. Van de zeven gevonden soorten was Phalangium opilio niet alleen de meest gevangen soort, maar ook de wijdst verbreide. Akkerranden van nul tot zes jaar oud waren vooral in trek bij deze soort. Lacinius ephippiatus werd het meest gevangen in randen van vijf tot zes jaar oud en Rilaena triangularis en Oligolophus tridens werden het talrijkst aangetroffen in de oudste randen, die al twaalf jaar bestonden. In de akkerranden werden veel juveniele en vrouwelijks hooiwagens aangetroffen, wat suggereert dat er in de akkerranden wel degelijk voortplanting plaatsvindt.",
keywords = "opiliones, akkerranden, habitats, agrarisch natuurbeheer, groningen, opiliones, field margins, habitats, agri-environment schemes, groningen",
author = "M.W. Kuiper and J. Noordijk",
year = "2012",
language = "Dutch",
volume = "72",
pages = "231--237",
journal = "Entomologische Berichten",
issn = "0013-8827",
publisher = "Nederlandse Entomoligische Vereniging",
number = "4",

}

Kuiper, MW & Noordijk, J 2012, 'Hooiwagens (Opiliones) in Groningse akkerranden', Entomologische Berichten, vol. 72, no. 4, pp. 231-237.

Hooiwagens (Opiliones) in Groningse akkerranden. / Kuiper, M.W.; Noordijk, J.

In: Entomologische Berichten, Vol. 72, No. 4, 2012, p. 231-237.

Research output: Contribution to journalComment/Letter to the editorAcademic

TY - JOUR

T1 - Hooiwagens (Opiliones) in Groningse akkerranden

AU - Kuiper, M.W.

AU - Noordijk, J.

PY - 2012

Y1 - 2012

N2 - Enkele jaren geleden werd in dit tijdschrift bericht over hooiwagenvondsten uit Zeeuwse akkerranden. Deze keer is het de beurt aan de tegenoverliggende hoek van het land: het noordoosten van de provincie Groningen. Met behulp van bodemvallen werden in 38 akkerranden en vier schouwpaden ongewervelden gevangen gedurende een week in mei en een week in juli in 2010. Er werden in totaal 362 hooiwagens verzameld. Van de zeven gevonden soorten was Phalangium opilio niet alleen de meest gevangen soort, maar ook de wijdst verbreide. Akkerranden van nul tot zes jaar oud waren vooral in trek bij deze soort. Lacinius ephippiatus werd het meest gevangen in randen van vijf tot zes jaar oud en Rilaena triangularis en Oligolophus tridens werden het talrijkst aangetroffen in de oudste randen, die al twaalf jaar bestonden. In de akkerranden werden veel juveniele en vrouwelijks hooiwagens aangetroffen, wat suggereert dat er in de akkerranden wel degelijk voortplanting plaatsvindt.

AB - Enkele jaren geleden werd in dit tijdschrift bericht over hooiwagenvondsten uit Zeeuwse akkerranden. Deze keer is het de beurt aan de tegenoverliggende hoek van het land: het noordoosten van de provincie Groningen. Met behulp van bodemvallen werden in 38 akkerranden en vier schouwpaden ongewervelden gevangen gedurende een week in mei en een week in juli in 2010. Er werden in totaal 362 hooiwagens verzameld. Van de zeven gevonden soorten was Phalangium opilio niet alleen de meest gevangen soort, maar ook de wijdst verbreide. Akkerranden van nul tot zes jaar oud waren vooral in trek bij deze soort. Lacinius ephippiatus werd het meest gevangen in randen van vijf tot zes jaar oud en Rilaena triangularis en Oligolophus tridens werden het talrijkst aangetroffen in de oudste randen, die al twaalf jaar bestonden. In de akkerranden werden veel juveniele en vrouwelijks hooiwagens aangetroffen, wat suggereert dat er in de akkerranden wel degelijk voortplanting plaatsvindt.

KW - opiliones

KW - akkerranden

KW - habitats

KW - agrarisch natuurbeheer

KW - groningen

KW - opiliones

KW - field margins

KW - habitats

KW - agri-environment schemes

KW - groningen

M3 - Comment/Letter to the editor

VL - 72

SP - 231

EP - 237

JO - Entomologische Berichten

JF - Entomologische Berichten

SN - 0013-8827

IS - 4

ER -