Hoe kwetsbaar zijn onze waterecosystemen voor klimaatverandering

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

Abstract

Inmiddels bestaat consensus over de te verwachten veranderingen in het klimaat in het noordwesten van Europa. Met hogere temperaturen, nattere winters en drogere zomers met incidentele extreme neerslagperioden is de doorwerking van klimaatverandering op processen in oppervlaktewateren beoordeeld. Deze beoordeling is vertaald in effecten door de gevoeligheid en natuurlijkheid per watertype te bepalen. Deze aanpak leidde tot inzicht in de kwetsbaarheid van watertypen voor klimaatverandering. Deze kwetsbaarheid is vervolgens in opdracht van het ministerie van LNV op ruimtelijke schaal uitgewerkt voor heel Nederland. Adaptatiemaatregelen moeten de weerstand en veerkracht van wateren vergroten en zodoende klimaatverandering mitigeren.
Original languageDutch
Pages (from-to)27-29
JournalH2O : tijdschrift voor watervoorziening en afvalwaterbehandeling
Volume43
Issue number14/15
Publication statusPublished - 2010

Keywords

  • ecosystems
  • climatic change
  • surface water
  • aquatic ecosystems
  • sensitivity analysis
  • resilience of nature

Cite this

@article{da777a12aff242cd9f993590716957c9,
title = "Hoe kwetsbaar zijn onze waterecosystemen voor klimaatverandering",
abstract = "Inmiddels bestaat consensus over de te verwachten veranderingen in het klimaat in het noordwesten van Europa. Met hogere temperaturen, nattere winters en drogere zomers met incidentele extreme neerslagperioden is de doorwerking van klimaatverandering op processen in oppervlaktewateren beoordeeld. Deze beoordeling is vertaald in effecten door de gevoeligheid en natuurlijkheid per watertype te bepalen. Deze aanpak leidde tot inzicht in de kwetsbaarheid van watertypen voor klimaatverandering. Deze kwetsbaarheid is vervolgens in opdracht van het ministerie van LNV op ruimtelijke schaal uitgewerkt voor heel Nederland. Adaptatiemaatregelen moeten de weerstand en veerkracht van wateren vergroten en zodoende klimaatverandering mitigeren.",
keywords = "ecosystemen, klimaatverandering, oppervlaktewater, aquatische ecosystemen, gevoeligheidsanalyse, veerkracht van de natuur, ecosystems, climatic change, surface water, aquatic ecosystems, sensitivity analysis, resilience of nature",
author = "A.A. Lototskaya and P.F.M. Verdonschot",
year = "2010",
language = "Dutch",
volume = "43",
pages = "27--29",
journal = "H2O : tijdschrift voor watervoorziening en afvalwaterbehandeling",
issn = "0166-8439",
number = "14/15",

}

Hoe kwetsbaar zijn onze waterecosystemen voor klimaatverandering. / Lototskaya, A.A.; Verdonschot, P.F.M.

In: H2O : tijdschrift voor watervoorziening en afvalwaterbehandeling, Vol. 43, No. 14/15, 2010, p. 27-29.

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

TY - JOUR

T1 - Hoe kwetsbaar zijn onze waterecosystemen voor klimaatverandering

AU - Lototskaya, A.A.

AU - Verdonschot, P.F.M.

PY - 2010

Y1 - 2010

N2 - Inmiddels bestaat consensus over de te verwachten veranderingen in het klimaat in het noordwesten van Europa. Met hogere temperaturen, nattere winters en drogere zomers met incidentele extreme neerslagperioden is de doorwerking van klimaatverandering op processen in oppervlaktewateren beoordeeld. Deze beoordeling is vertaald in effecten door de gevoeligheid en natuurlijkheid per watertype te bepalen. Deze aanpak leidde tot inzicht in de kwetsbaarheid van watertypen voor klimaatverandering. Deze kwetsbaarheid is vervolgens in opdracht van het ministerie van LNV op ruimtelijke schaal uitgewerkt voor heel Nederland. Adaptatiemaatregelen moeten de weerstand en veerkracht van wateren vergroten en zodoende klimaatverandering mitigeren.

AB - Inmiddels bestaat consensus over de te verwachten veranderingen in het klimaat in het noordwesten van Europa. Met hogere temperaturen, nattere winters en drogere zomers met incidentele extreme neerslagperioden is de doorwerking van klimaatverandering op processen in oppervlaktewateren beoordeeld. Deze beoordeling is vertaald in effecten door de gevoeligheid en natuurlijkheid per watertype te bepalen. Deze aanpak leidde tot inzicht in de kwetsbaarheid van watertypen voor klimaatverandering. Deze kwetsbaarheid is vervolgens in opdracht van het ministerie van LNV op ruimtelijke schaal uitgewerkt voor heel Nederland. Adaptatiemaatregelen moeten de weerstand en veerkracht van wateren vergroten en zodoende klimaatverandering mitigeren.

KW - ecosystemen

KW - klimaatverandering

KW - oppervlaktewater

KW - aquatische ecosystemen

KW - gevoeligheidsanalyse

KW - veerkracht van de natuur

KW - ecosystems

KW - climatic change

KW - surface water

KW - aquatic ecosystems

KW - sensitivity analysis

KW - resilience of nature

M3 - Article

VL - 43

SP - 27

EP - 29

JO - H2O : tijdschrift voor watervoorziening en afvalwaterbehandeling

JF - H2O : tijdschrift voor watervoorziening en afvalwaterbehandeling

SN - 0166-8439

IS - 14/15

ER -