Het voorkomen van tekebeten en Erythema migrans in de huisartsenpraktijken in Nederland.

E.L. de Mil, W. van Pelt, B. Docters-van Leeuwen, A. van der Veen, J.F.P. Schellekens, M.W. Borgdorff

  Research output: Book/ReportReportAcademic

  Abstract

  Lyme disease is a bacterial, infectious disease caused by the spirochete Borrelia burgdorferi. The aim of this study was to get information about the geographic distribution of the occurrence of tick bites and erythema migrans in the Netherlands and the association with possible risk factors. Information about the occurrence of tick bites and erythema migrans was obtained through approaching all general practitioners in the Netherlands with a questionnaire. The response rate was 80%. In 1994 general practitioners saw about 33.000 patients with tick bites and about 6500 patients with erythema migrans. Environmental risk factors included the proportion of land covered by wood, land consisting of sandy soil or dry natural area, intensity of tourism and the population density of sheep and cattle.
  Original languageDutch
  Place of PublicationBilthoven
  PublisherRIVM
  Number of pages42
  Publication statusPublished - 1995

  Publication series

  Name
  No.nr. 128704001

  Keywords

  • metastigmata
  • parasitoses
  • tickborne diseases
  • spirochaetales
  • infectious diseases
  • mites
  • acari
  • borrelia burgdorferi

  Cite this

  de Mil, E. L., van Pelt, W., Docters-van Leeuwen, B., van der Veen, A., Schellekens, J. F. P., & Borgdorff, M. W. (1995). Het voorkomen van tekebeten en Erythema migrans in de huisartsenpraktijken in Nederland. Bilthoven: RIVM.
  de Mil, E.L. ; van Pelt, W. ; Docters-van Leeuwen, B. ; van der Veen, A. ; Schellekens, J.F.P. ; Borgdorff, M.W. / Het voorkomen van tekebeten en Erythema migrans in de huisartsenpraktijken in Nederland. Bilthoven : RIVM, 1995. 42 p.
  @book{7ee7494931624948a7961ddbc405e9ae,
  title = "Het voorkomen van tekebeten en Erythema migrans in de huisartsenpraktijken in Nederland.",
  abstract = "Achtergrond: Lyme disease is een bacteriele infectieziekte veroorzaakt door de spirocheet Borrelia burgdorferi. Het is een multisystemische ziekte met als specifiek kenmerk het erythema migrans, een huidafwijking die in 50{\%} van de gevallen als eerste manifestatie van Lyme disease wordt opgemerkt. In Europa verloopt de transmissie van Borrelia burgdorferi via de teek Ixodes ricinus. Doelstelling: Doel van deze studie was om meer inzicht te krijgen in de geografische verspreiding van het voorkomen van tekebeten en erythema migrans en de associatie met mogelijke risicofactoren zoals oppervlakte bosgebied, zandoppervlakte, droog en nat natuurlijk terrein, aanwezigheid van duingebied, mate van urbanisatie, aanwezigheid van runderen, schapen, paarden en konijnen en het aantal toeristen, die overnachtten, per inwoner. Voor gegevens over het voorkomen van tekebeten en erythema migrans is er onder alle huisartsen (n=7100) een enquete gehouden waarin gevraagd werd hoe vaak huisartsen geconsulteerd werden voor tekebeten en erythema migrans en hoe groot de praktijkomvang was. Gegevens over mogelijke risicofactoren waren afkomstig uit het Geografisch Informatie Systeem (GIS) en van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Resultaten: De respons van de huisartsen was 80{\%}. Gemiddeld zag de huisarts in 1994 vijf tekebeten en een erythema migrans. Gezamenlijk kwamen de huisartsen ongeveer 33.000 patienten met tekebeten en ongeveer 6500 patienten met erythema migrans tegen. Gebieden waar meer tekebeten en erythema migrans voorkwamen dan in andere delen van het land waren: de Veluwe, de Achterhoek, de Utrechtse Heuvelrug, het zuiden van Friesland, Drenthe en de duingebieden. Belangrijkste risicofactoren voor het voorkomen van tekebeten en de incidentie van erythema migrans waren: de percentages aan bosoppervlakte, zandoppervlakte en oppervlakte droog natuurlijk terrein, dichtheid van schapen en runderen en het aantal toeristen, die overnachtten, per inwoner. Conclusie: De in deze studie gevonden incidentie van 6500 gevallen van erythema migrans is aanmerkelijk hoger dan de schatting gebaseerd op het NIVEL peilstation onderzoek. De onderzochte risicofactoren verklaarden slechts 25{\%} van de variatie van het voorkomen van tekebeten. Dit kan zijn omdat gegevens over andere belangrijke geografische risicofactoren zoals de aanwezigheid van herten en de seizoensvariatie niet voorhanden waren. Ook individuele risicofactoren (o.a. gedrag in de natuur) konden in deze eerste orienterende retrospectieve studie niet bestudeerd worden. Een gepland prospectief vervolgonderzoek bij huisartsen in geselecteerde regio's zal zich op die aspecten richten, als ook op klinisch/diagnostische aspecten.",
  keywords = "metastigmata, parasitosen, ziekten overgebracht door teken, spirochaetales, infectieziekten, mijten, acari, borrelia burgdorferi, metastigmata, parasitoses, tickborne diseases, spirochaetales, infectious diseases, mites, acari, borrelia burgdorferi",
  author = "{de Mil}, E.L. and {van Pelt}, W. and {Docters-van Leeuwen}, B. and {van der Veen}, A. and J.F.P. Schellekens and M.W. Borgdorff",
  year = "1995",
  language = "Dutch",
  publisher = "RIVM",
  number = "nr. 128704001",

  }

  de Mil, EL, van Pelt, W, Docters-van Leeuwen, B, van der Veen, A, Schellekens, JFP & Borgdorff, MW 1995, Het voorkomen van tekebeten en Erythema migrans in de huisartsenpraktijken in Nederland. RIVM, Bilthoven.

  Het voorkomen van tekebeten en Erythema migrans in de huisartsenpraktijken in Nederland. / de Mil, E.L.; van Pelt, W.; Docters-van Leeuwen, B.; van der Veen, A.; Schellekens, J.F.P.; Borgdorff, M.W.

  Bilthoven : RIVM, 1995. 42 p.

  Research output: Book/ReportReportAcademic

  TY - BOOK

  T1 - Het voorkomen van tekebeten en Erythema migrans in de huisartsenpraktijken in Nederland.

  AU - de Mil, E.L.

  AU - van Pelt, W.

  AU - Docters-van Leeuwen, B.

  AU - van der Veen, A.

  AU - Schellekens, J.F.P.

  AU - Borgdorff, M.W.

  PY - 1995

  Y1 - 1995

  N2 - Achtergrond: Lyme disease is een bacteriele infectieziekte veroorzaakt door de spirocheet Borrelia burgdorferi. Het is een multisystemische ziekte met als specifiek kenmerk het erythema migrans, een huidafwijking die in 50% van de gevallen als eerste manifestatie van Lyme disease wordt opgemerkt. In Europa verloopt de transmissie van Borrelia burgdorferi via de teek Ixodes ricinus. Doelstelling: Doel van deze studie was om meer inzicht te krijgen in de geografische verspreiding van het voorkomen van tekebeten en erythema migrans en de associatie met mogelijke risicofactoren zoals oppervlakte bosgebied, zandoppervlakte, droog en nat natuurlijk terrein, aanwezigheid van duingebied, mate van urbanisatie, aanwezigheid van runderen, schapen, paarden en konijnen en het aantal toeristen, die overnachtten, per inwoner. Voor gegevens over het voorkomen van tekebeten en erythema migrans is er onder alle huisartsen (n=7100) een enquete gehouden waarin gevraagd werd hoe vaak huisartsen geconsulteerd werden voor tekebeten en erythema migrans en hoe groot de praktijkomvang was. Gegevens over mogelijke risicofactoren waren afkomstig uit het Geografisch Informatie Systeem (GIS) en van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Resultaten: De respons van de huisartsen was 80%. Gemiddeld zag de huisarts in 1994 vijf tekebeten en een erythema migrans. Gezamenlijk kwamen de huisartsen ongeveer 33.000 patienten met tekebeten en ongeveer 6500 patienten met erythema migrans tegen. Gebieden waar meer tekebeten en erythema migrans voorkwamen dan in andere delen van het land waren: de Veluwe, de Achterhoek, de Utrechtse Heuvelrug, het zuiden van Friesland, Drenthe en de duingebieden. Belangrijkste risicofactoren voor het voorkomen van tekebeten en de incidentie van erythema migrans waren: de percentages aan bosoppervlakte, zandoppervlakte en oppervlakte droog natuurlijk terrein, dichtheid van schapen en runderen en het aantal toeristen, die overnachtten, per inwoner. Conclusie: De in deze studie gevonden incidentie van 6500 gevallen van erythema migrans is aanmerkelijk hoger dan de schatting gebaseerd op het NIVEL peilstation onderzoek. De onderzochte risicofactoren verklaarden slechts 25% van de variatie van het voorkomen van tekebeten. Dit kan zijn omdat gegevens over andere belangrijke geografische risicofactoren zoals de aanwezigheid van herten en de seizoensvariatie niet voorhanden waren. Ook individuele risicofactoren (o.a. gedrag in de natuur) konden in deze eerste orienterende retrospectieve studie niet bestudeerd worden. Een gepland prospectief vervolgonderzoek bij huisartsen in geselecteerde regio's zal zich op die aspecten richten, als ook op klinisch/diagnostische aspecten.

  AB - Achtergrond: Lyme disease is een bacteriele infectieziekte veroorzaakt door de spirocheet Borrelia burgdorferi. Het is een multisystemische ziekte met als specifiek kenmerk het erythema migrans, een huidafwijking die in 50% van de gevallen als eerste manifestatie van Lyme disease wordt opgemerkt. In Europa verloopt de transmissie van Borrelia burgdorferi via de teek Ixodes ricinus. Doelstelling: Doel van deze studie was om meer inzicht te krijgen in de geografische verspreiding van het voorkomen van tekebeten en erythema migrans en de associatie met mogelijke risicofactoren zoals oppervlakte bosgebied, zandoppervlakte, droog en nat natuurlijk terrein, aanwezigheid van duingebied, mate van urbanisatie, aanwezigheid van runderen, schapen, paarden en konijnen en het aantal toeristen, die overnachtten, per inwoner. Voor gegevens over het voorkomen van tekebeten en erythema migrans is er onder alle huisartsen (n=7100) een enquete gehouden waarin gevraagd werd hoe vaak huisartsen geconsulteerd werden voor tekebeten en erythema migrans en hoe groot de praktijkomvang was. Gegevens over mogelijke risicofactoren waren afkomstig uit het Geografisch Informatie Systeem (GIS) en van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Resultaten: De respons van de huisartsen was 80%. Gemiddeld zag de huisarts in 1994 vijf tekebeten en een erythema migrans. Gezamenlijk kwamen de huisartsen ongeveer 33.000 patienten met tekebeten en ongeveer 6500 patienten met erythema migrans tegen. Gebieden waar meer tekebeten en erythema migrans voorkwamen dan in andere delen van het land waren: de Veluwe, de Achterhoek, de Utrechtse Heuvelrug, het zuiden van Friesland, Drenthe en de duingebieden. Belangrijkste risicofactoren voor het voorkomen van tekebeten en de incidentie van erythema migrans waren: de percentages aan bosoppervlakte, zandoppervlakte en oppervlakte droog natuurlijk terrein, dichtheid van schapen en runderen en het aantal toeristen, die overnachtten, per inwoner. Conclusie: De in deze studie gevonden incidentie van 6500 gevallen van erythema migrans is aanmerkelijk hoger dan de schatting gebaseerd op het NIVEL peilstation onderzoek. De onderzochte risicofactoren verklaarden slechts 25% van de variatie van het voorkomen van tekebeten. Dit kan zijn omdat gegevens over andere belangrijke geografische risicofactoren zoals de aanwezigheid van herten en de seizoensvariatie niet voorhanden waren. Ook individuele risicofactoren (o.a. gedrag in de natuur) konden in deze eerste orienterende retrospectieve studie niet bestudeerd worden. Een gepland prospectief vervolgonderzoek bij huisartsen in geselecteerde regio's zal zich op die aspecten richten, als ook op klinisch/diagnostische aspecten.

  KW - metastigmata

  KW - parasitosen

  KW - ziekten overgebracht door teken

  KW - spirochaetales

  KW - infectieziekten

  KW - mijten

  KW - acari

  KW - borrelia burgdorferi

  KW - metastigmata

  KW - parasitoses

  KW - tickborne diseases

  KW - spirochaetales

  KW - infectious diseases

  KW - mites

  KW - acari

  KW - borrelia burgdorferi

  M3 - Report

  BT - Het voorkomen van tekebeten en Erythema migrans in de huisartsenpraktijken in Nederland.

  PB - RIVM

  CY - Bilthoven

  ER -

  de Mil EL, van Pelt W, Docters-van Leeuwen B, van der Veen A, Schellekens JFP, Borgdorff MW. Het voorkomen van tekebeten en Erythema migrans in de huisartsenpraktijken in Nederland. Bilthoven: RIVM, 1995. 42 p.