Het toegenomen belang van de nederlandse Waddenzee voor ruiende Bergeenden

R. Kleefstra, C.J. Smit, C. Kraan, G.M. Aarts, J. van Dijk, M.L. de Jong

Research output: Contribution to journalArticleAcademicpeer-review

2 Citations (Scopus)

Abstract

Bergeenden kunnen tijdens hun ruiperiode bijna een maand niet vliegen. Ze zijn dan erg kwetsbaar voor menselijke verstoring en zoeken rustige gebieden in de Waddenzee op. Van oudsher ruien vrijwel alle West-Europese Bergeenden in het waddengebied van Sleeswijk-Holstein in Duitsland. Rond de eeuwwisseling ruiden daar ruim 200 000 Bergeenden. Sindsdien namen de aantalen er gestaag af en vormden zich steeds grotere ruiconcentraties in de Nederlandse Waddenzee. De vraag is wat het Nederlandse Wad zo aantrekkelijk maakt voor ruiende Bergeenden.
Original languageDutch
Pages (from-to)145-154
JournalLimosa
Volume84
Publication statusPublished - 2011

Keywords

  • ducks
  • moulting
  • natural areas
  • animal behaviour
  • wadden sea

Cite this

Kleefstra, R., Smit, C. J., Kraan, C., Aarts, G. M., van Dijk, J., & de Jong, M. L. (2011). Het toegenomen belang van de nederlandse Waddenzee voor ruiende Bergeenden. Limosa, 84, 145-154.
Kleefstra, R. ; Smit, C.J. ; Kraan, C. ; Aarts, G.M. ; van Dijk, J. ; de Jong, M.L. / Het toegenomen belang van de nederlandse Waddenzee voor ruiende Bergeenden. In: Limosa. 2011 ; Vol. 84. pp. 145-154.
@article{d364079052e042a98a38d3a83058f7de,
title = "Het toegenomen belang van de nederlandse Waddenzee voor ruiende Bergeenden",
abstract = "Bergeenden kunnen tijdens hun ruiperiode bijna een maand niet vliegen. Ze zijn dan erg kwetsbaar voor menselijke verstoring en zoeken rustige gebieden in de Waddenzee op. Van oudsher ruien vrijwel alle West-Europese Bergeenden in het waddengebied van Sleeswijk-Holstein in Duitsland. Rond de eeuwwisseling ruiden daar ruim 200 000 Bergeenden. Sindsdien namen de aantalen er gestaag af en vormden zich steeds grotere ruiconcentraties in de Nederlandse Waddenzee. De vraag is wat het Nederlandse Wad zo aantrekkelijk maakt voor ruiende Bergeenden.",
keywords = "eenden, ruien, natuurgebieden, diergedrag, waddenzee, ducks, moulting, natural areas, animal behaviour, wadden sea",
author = "R. Kleefstra and C.J. Smit and C. Kraan and G.M. Aarts and {van Dijk}, J. and {de Jong}, M.L.",
year = "2011",
language = "Dutch",
volume = "84",
pages = "145--154",
journal = "Limosa",
issn = "0024-3620",
publisher = "Nederlandse Ornithologische Unie",

}

Kleefstra, R, Smit, CJ, Kraan, C, Aarts, GM, van Dijk, J & de Jong, ML 2011, 'Het toegenomen belang van de nederlandse Waddenzee voor ruiende Bergeenden', Limosa, vol. 84, pp. 145-154.

Het toegenomen belang van de nederlandse Waddenzee voor ruiende Bergeenden. / Kleefstra, R.; Smit, C.J.; Kraan, C.; Aarts, G.M.; van Dijk, J.; de Jong, M.L.

In: Limosa, Vol. 84, 2011, p. 145-154.

Research output: Contribution to journalArticleAcademicpeer-review

TY - JOUR

T1 - Het toegenomen belang van de nederlandse Waddenzee voor ruiende Bergeenden

AU - Kleefstra, R.

AU - Smit, C.J.

AU - Kraan, C.

AU - Aarts, G.M.

AU - van Dijk, J.

AU - de Jong, M.L.

PY - 2011

Y1 - 2011

N2 - Bergeenden kunnen tijdens hun ruiperiode bijna een maand niet vliegen. Ze zijn dan erg kwetsbaar voor menselijke verstoring en zoeken rustige gebieden in de Waddenzee op. Van oudsher ruien vrijwel alle West-Europese Bergeenden in het waddengebied van Sleeswijk-Holstein in Duitsland. Rond de eeuwwisseling ruiden daar ruim 200 000 Bergeenden. Sindsdien namen de aantalen er gestaag af en vormden zich steeds grotere ruiconcentraties in de Nederlandse Waddenzee. De vraag is wat het Nederlandse Wad zo aantrekkelijk maakt voor ruiende Bergeenden.

AB - Bergeenden kunnen tijdens hun ruiperiode bijna een maand niet vliegen. Ze zijn dan erg kwetsbaar voor menselijke verstoring en zoeken rustige gebieden in de Waddenzee op. Van oudsher ruien vrijwel alle West-Europese Bergeenden in het waddengebied van Sleeswijk-Holstein in Duitsland. Rond de eeuwwisseling ruiden daar ruim 200 000 Bergeenden. Sindsdien namen de aantalen er gestaag af en vormden zich steeds grotere ruiconcentraties in de Nederlandse Waddenzee. De vraag is wat het Nederlandse Wad zo aantrekkelijk maakt voor ruiende Bergeenden.

KW - eenden

KW - ruien

KW - natuurgebieden

KW - diergedrag

KW - waddenzee

KW - ducks

KW - moulting

KW - natural areas

KW - animal behaviour

KW - wadden sea

M3 - Article

VL - 84

SP - 145

EP - 154

JO - Limosa

JF - Limosa

SN - 0024-3620

ER -

Kleefstra R, Smit CJ, Kraan C, Aarts GM, van Dijk J, de Jong ML. Het toegenomen belang van de nederlandse Waddenzee voor ruiende Bergeenden. Limosa. 2011;84:145-154.