Het stadsklimaat in Rotterdam : Een eerste analyse van de meetgegevens van het meteorologische meetnet

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Sinds augustus 2009 worden er in situ meteorologische metingen uitgevoerd op 3 locaties in de stad Rotterdam en op 1 locatie in het buitengebied ten noorden van Rotterdam die dient als referentiestation. Dit rapport geeft een eerste analyse van de meetgegevens over de periode 25 augustus 2009 tot 1 oktober 2010. Hierbij ligt de nadruk op het Urban Heat Island effect, d.i. het verschil in temperatuur tussen de stad en omringende buitengebied. Behalve een hogere gemiddelde temperatuur werd voor de locaties in de stad een lagere daggemiddelde globale straling (13 - 25% minder) gevonden dan voor de referentielocatie, alsmede een beduidend lagere windsnelheid (>50% minder) en een iets lagere luchtvochtigheid uitgedrukt in waterdampspanning (1-4% minder). De resultaten van de meetlocaties Centrum en Zuid lieten de grootste afwijking zien.
LanguageDutch
Place of PublicationWageningen
PublisherAlterra, Wageningen-UR
Number of pages29
Publication statusPublished - 2011

Publication series

NameAlterra-rapport
PublisherAlterra Wageningen UR
No.2192
ISSN (Print)1566-7197

Keywords

  • heat stress
  • urban environment
  • temperature
  • environmental factors
  • models
  • rotterdam

Cite this

@book{148eb21d590f471baa6c5c92008e62b5,
title = "Het stadsklimaat in Rotterdam : Een eerste analyse van de meetgegevens van het meteorologische meetnet",
abstract = "Sinds augustus 2009 worden er in situ meteorologische metingen uitgevoerd op 3 locaties in de stad Rotterdam en op 1 locatie in het buitengebied ten noorden van Rotterdam die dient als referentiestation. Dit rapport geeft een eerste analyse van de meetgegevens over de periode 25 augustus 2009 tot 1 oktober 2010. Hierbij ligt de nadruk op het Urban Heat Island effect, d.i. het verschil in temperatuur tussen de stad en omringende buitengebied. Behalve een hogere gemiddelde temperatuur werd voor de locaties in de stad een lagere daggemiddelde globale straling (13 - 25{\%} minder) gevonden dan voor de referentielocatie, alsmede een beduidend lagere windsnelheid (>50{\%} minder) en een iets lagere luchtvochtigheid uitgedrukt in waterdampspanning (1-4{\%} minder). De resultaten van de meetlocaties Centrum en Zuid lieten de grootste afwijking zien.",
keywords = "warmtestress, stadsomgeving, temperatuur, milieufactoren, modellen, rotterdam, heat stress, urban environment, temperature, environmental factors, models, rotterdam",
author = "{van Hove}, L.W.A. and J.A. Elbers and C.M.J. Jacobs and B.G. Heusinkveld and W.W.P. Jans",
year = "2011",
language = "Dutch",
series = "Alterra-rapport",
publisher = "Alterra, Wageningen-UR",
number = "2192",

}

Het stadsklimaat in Rotterdam : Een eerste analyse van de meetgegevens van het meteorologische meetnet. / van Hove, L.W.A.; Elbers, J.A.; Jacobs, C.M.J.; Heusinkveld, B.G.; Jans, W.W.P.

Wageningen : Alterra, Wageningen-UR, 2011. 29 p. (Alterra-rapport; No. 2192).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Het stadsklimaat in Rotterdam : Een eerste analyse van de meetgegevens van het meteorologische meetnet

AU - van Hove, L.W.A.

AU - Elbers, J.A.

AU - Jacobs, C.M.J.

AU - Heusinkveld, B.G.

AU - Jans, W.W.P.

PY - 2011

Y1 - 2011

N2 - Sinds augustus 2009 worden er in situ meteorologische metingen uitgevoerd op 3 locaties in de stad Rotterdam en op 1 locatie in het buitengebied ten noorden van Rotterdam die dient als referentiestation. Dit rapport geeft een eerste analyse van de meetgegevens over de periode 25 augustus 2009 tot 1 oktober 2010. Hierbij ligt de nadruk op het Urban Heat Island effect, d.i. het verschil in temperatuur tussen de stad en omringende buitengebied. Behalve een hogere gemiddelde temperatuur werd voor de locaties in de stad een lagere daggemiddelde globale straling (13 - 25% minder) gevonden dan voor de referentielocatie, alsmede een beduidend lagere windsnelheid (>50% minder) en een iets lagere luchtvochtigheid uitgedrukt in waterdampspanning (1-4% minder). De resultaten van de meetlocaties Centrum en Zuid lieten de grootste afwijking zien.

AB - Sinds augustus 2009 worden er in situ meteorologische metingen uitgevoerd op 3 locaties in de stad Rotterdam en op 1 locatie in het buitengebied ten noorden van Rotterdam die dient als referentiestation. Dit rapport geeft een eerste analyse van de meetgegevens over de periode 25 augustus 2009 tot 1 oktober 2010. Hierbij ligt de nadruk op het Urban Heat Island effect, d.i. het verschil in temperatuur tussen de stad en omringende buitengebied. Behalve een hogere gemiddelde temperatuur werd voor de locaties in de stad een lagere daggemiddelde globale straling (13 - 25% minder) gevonden dan voor de referentielocatie, alsmede een beduidend lagere windsnelheid (>50% minder) en een iets lagere luchtvochtigheid uitgedrukt in waterdampspanning (1-4% minder). De resultaten van de meetlocaties Centrum en Zuid lieten de grootste afwijking zien.

KW - warmtestress

KW - stadsomgeving

KW - temperatuur

KW - milieufactoren

KW - modellen

KW - rotterdam

KW - heat stress

KW - urban environment

KW - temperature

KW - environmental factors

KW - models

KW - rotterdam

M3 - Report

T3 - Alterra-rapport

BT - Het stadsklimaat in Rotterdam : Een eerste analyse van de meetgegevens van het meteorologische meetnet

PB - Alterra, Wageningen-UR

CY - Wageningen

ER -