Het Nieuwe Telen Lisianthus: Energiebesparing en emissiebeperking bij de teelt van Lisianthus

F.P.M. van der Helm, B.A. Eveleens-Clark, J.F.H. Snel

  Research output: Book/ReportReportProfessional

  Abstract

  Bij de teelt van lisianthus wordt 5 keer per jaar gestoomd om problemen met Fusarium en Myrothecium te voorkomen. Door stomen uit te bannen kan bij lisianthus 20 - 24 m 3 gas/m 2 /jaar energie bespaard worden. Met financiering van Kas als Energiebron is onderzoek gedaan naar de teelt van lisianthus op substraat. In dit onderzoek zijn lisianthusplanten gekweekt zonder problemen met grondgebonden ziekten, en zonder chemische behandeling in een cassettesysteem van gevouwen geperforeerde aluminium met daarin en anti-worteldoek. Irrigatie was door eb en vloed of druppelirrigatie. Grof en fijn kokos substraat werden voor elke teeltcyclus ververst. Fijn substraat zonder perliet gaf een hoger gemiddeld steelgewicht en aantal bloemen per tak dan substraat met 15% perliet. Eb en vloed irrigatie gaf een hoger gemiddeld steelgewicht en aantal bloemen per tak dan druppelirrigatie. In de zomer en winter kwamen problemen met brandkoppen bij eb en vloed irrigatie het meeste voor. Verwelking bij de oogst was een probleem dat zich alleen voordeed in behandelingen met druppelbevloeiing, en dan met name bij fijn substraat. EC-strategie had geen invloed op de productie en de kwaliteit van de bloemen. De kweek op voedingsoplossing in een drijvend systeem resulteerde in het laagste gemiddelde steelgewicht en minder bloemen per tak. In een aantal bakken van het drijvende systeem verwelkte en stierven planten in verschillende stadia van ontwikkeling als gevolg van Fusarium besmetting.
  LanguageDutch
  Place of PublicationBleiswijk
  PublisherWageningen UR Glastuinbouw
  Publication statusPublished - 2013

  Publication series

  NameRapporten WUR GTB
  PublisherWageningen UR Glastuinbouw
  No.1261

  Keywords

  • eustoma grandiflorum
  • cut flowers
  • cropping systems
  • substrates
  • irrigation
  • emission
  • energy saving
  • fungal diseases
  • objectives
  • agricultural research

  Cite this

  van der Helm, F. P. M., Eveleens-Clark, B. A., & Snel, J. F. H. (2013). Het Nieuwe Telen Lisianthus: Energiebesparing en emissiebeperking bij de teelt van Lisianthus. (Rapporten WUR GTB; No. 1261). Bleiswijk: Wageningen UR Glastuinbouw.
  van der Helm, F.P.M. ; Eveleens-Clark, B.A. ; Snel, J.F.H. / Het Nieuwe Telen Lisianthus: Energiebesparing en emissiebeperking bij de teelt van Lisianthus. Bleiswijk : Wageningen UR Glastuinbouw, 2013. (Rapporten WUR GTB; 1261).
  @book{3a909e761d9446779b84bbf47b2e087f,
  title = "Het Nieuwe Telen Lisianthus: Energiebesparing en emissiebeperking bij de teelt van Lisianthus",
  abstract = "Bij de teelt van lisianthus wordt 5 keer per jaar gestoomd om problemen met Fusarium en Myrothecium te voorkomen. Door stomen uit te bannen kan bij lisianthus 20 - 24 m 3 gas/m 2 /jaar energie bespaard worden. Met financiering van Kas als Energiebron is onderzoek gedaan naar de teelt van lisianthus op substraat. In dit onderzoek zijn lisianthusplanten gekweekt zonder problemen met grondgebonden ziekten, en zonder chemische behandeling in een cassettesysteem van gevouwen geperforeerde aluminium met daarin en anti-worteldoek. Irrigatie was door eb en vloed of druppelirrigatie. Grof en fijn kokos substraat werden voor elke teeltcyclus ververst. Fijn substraat zonder perliet gaf een hoger gemiddeld steelgewicht en aantal bloemen per tak dan substraat met 15{\%} perliet. Eb en vloed irrigatie gaf een hoger gemiddeld steelgewicht en aantal bloemen per tak dan druppelirrigatie. In de zomer en winter kwamen problemen met brandkoppen bij eb en vloed irrigatie het meeste voor. Verwelking bij de oogst was een probleem dat zich alleen voordeed in behandelingen met druppelbevloeiing, en dan met name bij fijn substraat. EC-strategie had geen invloed op de productie en de kwaliteit van de bloemen. De kweek op voedingsoplossing in een drijvend systeem resulteerde in het laagste gemiddelde steelgewicht en minder bloemen per tak. In een aantal bakken van het drijvende systeem verwelkte en stierven planten in verschillende stadia van ontwikkeling als gevolg van Fusarium besmetting.",
  keywords = "eustoma grandiflorum, snijbloemen, teeltsystemen, substraten, irrigatie, emissie, energiebesparing, schimmelziekten, doelstellingen, landbouwkundig onderzoek, eustoma grandiflorum, cut flowers, cropping systems, substrates, irrigation, emission, energy saving, fungal diseases, objectives, agricultural research",
  author = "{van der Helm}, F.P.M. and B.A. Eveleens-Clark and J.F.H. Snel",
  year = "2013",
  language = "Dutch",
  series = "Rapporten WUR GTB",
  publisher = "Wageningen UR Glastuinbouw",
  number = "1261",

  }

  van der Helm, FPM, Eveleens-Clark, BA & Snel, JFH 2013, Het Nieuwe Telen Lisianthus: Energiebesparing en emissiebeperking bij de teelt van Lisianthus. Rapporten WUR GTB, no. 1261, Wageningen UR Glastuinbouw, Bleiswijk.

  Het Nieuwe Telen Lisianthus: Energiebesparing en emissiebeperking bij de teelt van Lisianthus. / van der Helm, F.P.M.; Eveleens-Clark, B.A.; Snel, J.F.H.

  Bleiswijk : Wageningen UR Glastuinbouw, 2013. (Rapporten WUR GTB; No. 1261).

  Research output: Book/ReportReportProfessional

  TY - BOOK

  T1 - Het Nieuwe Telen Lisianthus: Energiebesparing en emissiebeperking bij de teelt van Lisianthus

  AU - van der Helm, F.P.M.

  AU - Eveleens-Clark, B.A.

  AU - Snel, J.F.H.

  PY - 2013

  Y1 - 2013

  N2 - Bij de teelt van lisianthus wordt 5 keer per jaar gestoomd om problemen met Fusarium en Myrothecium te voorkomen. Door stomen uit te bannen kan bij lisianthus 20 - 24 m 3 gas/m 2 /jaar energie bespaard worden. Met financiering van Kas als Energiebron is onderzoek gedaan naar de teelt van lisianthus op substraat. In dit onderzoek zijn lisianthusplanten gekweekt zonder problemen met grondgebonden ziekten, en zonder chemische behandeling in een cassettesysteem van gevouwen geperforeerde aluminium met daarin en anti-worteldoek. Irrigatie was door eb en vloed of druppelirrigatie. Grof en fijn kokos substraat werden voor elke teeltcyclus ververst. Fijn substraat zonder perliet gaf een hoger gemiddeld steelgewicht en aantal bloemen per tak dan substraat met 15% perliet. Eb en vloed irrigatie gaf een hoger gemiddeld steelgewicht en aantal bloemen per tak dan druppelirrigatie. In de zomer en winter kwamen problemen met brandkoppen bij eb en vloed irrigatie het meeste voor. Verwelking bij de oogst was een probleem dat zich alleen voordeed in behandelingen met druppelbevloeiing, en dan met name bij fijn substraat. EC-strategie had geen invloed op de productie en de kwaliteit van de bloemen. De kweek op voedingsoplossing in een drijvend systeem resulteerde in het laagste gemiddelde steelgewicht en minder bloemen per tak. In een aantal bakken van het drijvende systeem verwelkte en stierven planten in verschillende stadia van ontwikkeling als gevolg van Fusarium besmetting.

  AB - Bij de teelt van lisianthus wordt 5 keer per jaar gestoomd om problemen met Fusarium en Myrothecium te voorkomen. Door stomen uit te bannen kan bij lisianthus 20 - 24 m 3 gas/m 2 /jaar energie bespaard worden. Met financiering van Kas als Energiebron is onderzoek gedaan naar de teelt van lisianthus op substraat. In dit onderzoek zijn lisianthusplanten gekweekt zonder problemen met grondgebonden ziekten, en zonder chemische behandeling in een cassettesysteem van gevouwen geperforeerde aluminium met daarin en anti-worteldoek. Irrigatie was door eb en vloed of druppelirrigatie. Grof en fijn kokos substraat werden voor elke teeltcyclus ververst. Fijn substraat zonder perliet gaf een hoger gemiddeld steelgewicht en aantal bloemen per tak dan substraat met 15% perliet. Eb en vloed irrigatie gaf een hoger gemiddeld steelgewicht en aantal bloemen per tak dan druppelirrigatie. In de zomer en winter kwamen problemen met brandkoppen bij eb en vloed irrigatie het meeste voor. Verwelking bij de oogst was een probleem dat zich alleen voordeed in behandelingen met druppelbevloeiing, en dan met name bij fijn substraat. EC-strategie had geen invloed op de productie en de kwaliteit van de bloemen. De kweek op voedingsoplossing in een drijvend systeem resulteerde in het laagste gemiddelde steelgewicht en minder bloemen per tak. In een aantal bakken van het drijvende systeem verwelkte en stierven planten in verschillende stadia van ontwikkeling als gevolg van Fusarium besmetting.

  KW - eustoma grandiflorum

  KW - snijbloemen

  KW - teeltsystemen

  KW - substraten

  KW - irrigatie

  KW - emissie

  KW - energiebesparing

  KW - schimmelziekten

  KW - doelstellingen

  KW - landbouwkundig onderzoek

  KW - eustoma grandiflorum

  KW - cut flowers

  KW - cropping systems

  KW - substrates

  KW - irrigation

  KW - emission

  KW - energy saving

  KW - fungal diseases

  KW - objectives

  KW - agricultural research

  M3 - Report

  T3 - Rapporten WUR GTB

  BT - Het Nieuwe Telen Lisianthus: Energiebesparing en emissiebeperking bij de teelt van Lisianthus

  PB - Wageningen UR Glastuinbouw

  CY - Bleiswijk

  ER -

  van der Helm FPM, Eveleens-Clark BA, Snel JFH. Het Nieuwe Telen Lisianthus: Energiebesparing en emissiebeperking bij de teelt van Lisianthus. Bleiswijk: Wageningen UR Glastuinbouw, 2013. (Rapporten WUR GTB; 1261).