Het effect van temperatuur op de bloem aanleg en het doorbreken van de winterrust in tulp

H.A.C.F. Leeggangers, H.W.M. Hilhorst, G.H. Immink

Research output: Contribution to conferencePosterProfessional

Abstract

Temperatuur is een van de belangrijkste factoren die de ontwikkeling van tulpen beïnvloedt. Het warme voorjaar in 2008 leidde tot bloemverdroging in Strong Gold en in 2011 werd hetzelfde aangetroffen bij partijen van o.a. Yokohama, Purple Prince en Escape (Figuur 1). Niet alleen een warm voorjaar kan een probleem geven, maar ook een warme winter gevolgd door een koud voorjaar (2012). Hierdoor staan de tulpen laat in bloei gevolgd door een vertraagde aanleg van de bloem knop. Voortijdig rooijen kan de aanleg van de bloem knop beïnvloeden. Doel van dit onderzoek is om het effect van temperatuur op de bloem aanleg te bestuderen en de invloed van kou op de ontwikkeling binnen in de bol tijdens de winterrust.
Original languageDutch
Publication statusPublished - 2014

Keywords

  • ornamental bulbs
  • tulips
  • desiccation
  • flower primordia
  • cultural methods
  • trials
  • temperature
  • cold
  • winter
  • growth stages

Cite this

@conference{d7fd1779a16b49548a7b9a30e6b05d8e,
title = "Het effect van temperatuur op de bloem aanleg en het doorbreken van de winterrust in tulp",
abstract = "Temperatuur is een van de belangrijkste factoren die de ontwikkeling van tulpen be{\"i}nvloedt. Het warme voorjaar in 2008 leidde tot bloemverdroging in Strong Gold en in 2011 werd hetzelfde aangetroffen bij partijen van o.a. Yokohama, Purple Prince en Escape (Figuur 1). Niet alleen een warm voorjaar kan een probleem geven, maar ook een warme winter gevolgd door een koud voorjaar (2012). Hierdoor staan de tulpen laat in bloei gevolgd door een vertraagde aanleg van de bloem knop. Voortijdig rooijen kan de aanleg van de bloem knop be{\"i}nvloeden. Doel van dit onderzoek is om het effect van temperatuur op de bloem aanleg te bestuderen en de invloed van kou op de ontwikkeling binnen in de bol tijdens de winterrust.",
keywords = "bloembollen, tulpen, verdroging, bloembeginsels, cultuurmethoden, proeven, temperatuur, kou, winter, groeistadia, ornamental bulbs, tulips, desiccation, flower primordia, cultural methods, trials, temperature, cold, winter, growth stages",
author = "H.A.C.F. Leeggangers and H.W.M. Hilhorst and G.H. Immink",
year = "2014",
language = "Dutch",

}

Het effect van temperatuur op de bloem aanleg en het doorbreken van de winterrust in tulp. / Leeggangers, H.A.C.F.; Hilhorst, H.W.M.; Immink, G.H.

2014.

Research output: Contribution to conferencePosterProfessional

TY - CONF

T1 - Het effect van temperatuur op de bloem aanleg en het doorbreken van de winterrust in tulp

AU - Leeggangers, H.A.C.F.

AU - Hilhorst, H.W.M.

AU - Immink, G.H.

PY - 2014

Y1 - 2014

N2 - Temperatuur is een van de belangrijkste factoren die de ontwikkeling van tulpen beïnvloedt. Het warme voorjaar in 2008 leidde tot bloemverdroging in Strong Gold en in 2011 werd hetzelfde aangetroffen bij partijen van o.a. Yokohama, Purple Prince en Escape (Figuur 1). Niet alleen een warm voorjaar kan een probleem geven, maar ook een warme winter gevolgd door een koud voorjaar (2012). Hierdoor staan de tulpen laat in bloei gevolgd door een vertraagde aanleg van de bloem knop. Voortijdig rooijen kan de aanleg van de bloem knop beïnvloeden. Doel van dit onderzoek is om het effect van temperatuur op de bloem aanleg te bestuderen en de invloed van kou op de ontwikkeling binnen in de bol tijdens de winterrust.

AB - Temperatuur is een van de belangrijkste factoren die de ontwikkeling van tulpen beïnvloedt. Het warme voorjaar in 2008 leidde tot bloemverdroging in Strong Gold en in 2011 werd hetzelfde aangetroffen bij partijen van o.a. Yokohama, Purple Prince en Escape (Figuur 1). Niet alleen een warm voorjaar kan een probleem geven, maar ook een warme winter gevolgd door een koud voorjaar (2012). Hierdoor staan de tulpen laat in bloei gevolgd door een vertraagde aanleg van de bloem knop. Voortijdig rooijen kan de aanleg van de bloem knop beïnvloeden. Doel van dit onderzoek is om het effect van temperatuur op de bloem aanleg te bestuderen en de invloed van kou op de ontwikkeling binnen in de bol tijdens de winterrust.

KW - bloembollen

KW - tulpen

KW - verdroging

KW - bloembeginsels

KW - cultuurmethoden

KW - proeven

KW - temperatuur

KW - kou

KW - winter

KW - groeistadia

KW - ornamental bulbs

KW - tulips

KW - desiccation

KW - flower primordia

KW - cultural methods

KW - trials

KW - temperature

KW - cold

KW - winter

KW - growth stages

M3 - Poster

ER -