Helpdeskvraag: Variatie in de uittrek van schieraal

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

In het Nederlands Aalbeheerplan is een visverbod op aal ingesteld in de maanden september, oktober en november. Dit omdat gedurende deze periode de meeste schieraal uittrekt in Nederland. Vanuit de visserijsector bestaat behoefte aan meer flexibiliteit in het aalbeheerplan om te kunnen inspelen op eventuele veranderende omstandigheden, zoals de veranderende watertemperatuur, welke mogelijk van invloed zouden kunnen zijn op de migratie van schieraal. Naar aanleiding van een Motie in de Tweede Kamer is aan IMARES gevraagd of de periode van uittrek van schieraal in Nederland varieert en of deze afhankelijk is van potentiële verandering in watertemperatuur. Met de beschikbare datasets wordt de invloed van watertemperatuur in het voorjaar en de zomer onderzocht op de timing van de schieraalmigratie.
Original languageDutch
Place of PublicationIJmuiden
PublisherIMARES
Number of pages36
Publication statusPublished - 2015

Publication series

NameRapport / IMARES Wageningen UR
PublisherIMARES
No.C119/15

Keywords

  • water temperature
  • european eels
  • fish migration
  • population dynamics
  • fishery biology
  • monitoring

Cite this

van Keeken, O. A., & Glorius, S. T. (2015). Helpdeskvraag: Variatie in de uittrek van schieraal. (Rapport / IMARES Wageningen UR; No. C119/15). IJmuiden: IMARES.
van Keeken, O.A. ; Glorius, S.T. / Helpdeskvraag: Variatie in de uittrek van schieraal. IJmuiden : IMARES, 2015. 36 p. (Rapport / IMARES Wageningen UR; C119/15).
@book{469e55b81f5e4d43be74701d4f3497b0,
title = "Helpdeskvraag: Variatie in de uittrek van schieraal",
abstract = "In het Nederlands Aalbeheerplan is een visverbod op aal ingesteld in de maanden september, oktober en november. Dit omdat gedurende deze periode de meeste schieraal uittrekt in Nederland. Vanuit de visserijsector bestaat behoefte aan meer flexibiliteit in het aalbeheerplan om te kunnen inspelen op eventuele veranderende omstandigheden, zoals de veranderende watertemperatuur, welke mogelijk van invloed zouden kunnen zijn op de migratie van schieraal. Naar aanleiding van een Motie in de Tweede Kamer is aan IMARES gevraagd of de periode van uittrek van schieraal in Nederland varieert en of deze afhankelijk is van potenti{\"e}le verandering in watertemperatuur. Met de beschikbare datasets wordt de invloed van watertemperatuur in het voorjaar en de zomer onderzocht op de timing van de schieraalmigratie.",
keywords = "watertemperatuur, european eels, vismigratie, populatiedynamica, visserijbiologie, monitoring, water temperature, european eels, fish migration, population dynamics, fishery biology, monitoring",
author = "{van Keeken}, O.A. and S.T. Glorius",
year = "2015",
language = "Dutch",
series = "Rapport / IMARES Wageningen UR",
publisher = "IMARES",
number = "C119/15",

}

van Keeken, OA & Glorius, ST 2015, Helpdeskvraag: Variatie in de uittrek van schieraal. Rapport / IMARES Wageningen UR, no. C119/15, IMARES, IJmuiden.

Helpdeskvraag: Variatie in de uittrek van schieraal. / van Keeken, O.A.; Glorius, S.T.

IJmuiden : IMARES, 2015. 36 p. (Rapport / IMARES Wageningen UR; No. C119/15).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Helpdeskvraag: Variatie in de uittrek van schieraal

AU - van Keeken, O.A.

AU - Glorius, S.T.

PY - 2015

Y1 - 2015

N2 - In het Nederlands Aalbeheerplan is een visverbod op aal ingesteld in de maanden september, oktober en november. Dit omdat gedurende deze periode de meeste schieraal uittrekt in Nederland. Vanuit de visserijsector bestaat behoefte aan meer flexibiliteit in het aalbeheerplan om te kunnen inspelen op eventuele veranderende omstandigheden, zoals de veranderende watertemperatuur, welke mogelijk van invloed zouden kunnen zijn op de migratie van schieraal. Naar aanleiding van een Motie in de Tweede Kamer is aan IMARES gevraagd of de periode van uittrek van schieraal in Nederland varieert en of deze afhankelijk is van potentiële verandering in watertemperatuur. Met de beschikbare datasets wordt de invloed van watertemperatuur in het voorjaar en de zomer onderzocht op de timing van de schieraalmigratie.

AB - In het Nederlands Aalbeheerplan is een visverbod op aal ingesteld in de maanden september, oktober en november. Dit omdat gedurende deze periode de meeste schieraal uittrekt in Nederland. Vanuit de visserijsector bestaat behoefte aan meer flexibiliteit in het aalbeheerplan om te kunnen inspelen op eventuele veranderende omstandigheden, zoals de veranderende watertemperatuur, welke mogelijk van invloed zouden kunnen zijn op de migratie van schieraal. Naar aanleiding van een Motie in de Tweede Kamer is aan IMARES gevraagd of de periode van uittrek van schieraal in Nederland varieert en of deze afhankelijk is van potentiële verandering in watertemperatuur. Met de beschikbare datasets wordt de invloed van watertemperatuur in het voorjaar en de zomer onderzocht op de timing van de schieraalmigratie.

KW - watertemperatuur

KW - european eels

KW - vismigratie

KW - populatiedynamica

KW - visserijbiologie

KW - monitoring

KW - water temperature

KW - european eels

KW - fish migration

KW - population dynamics

KW - fishery biology

KW - monitoring

M3 - Report

T3 - Rapport / IMARES Wageningen UR

BT - Helpdeskvraag: Variatie in de uittrek van schieraal

PB - IMARES

CY - IJmuiden

ER -

van Keeken OA, Glorius ST. Helpdeskvraag: Variatie in de uittrek van schieraal. IJmuiden: IMARES, 2015. 36 p. (Rapport / IMARES Wageningen UR; C119/15).