Heldere herleidbaarheid in de visketen

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Heldere herleidbaarheid betekent dat kenmerken die bij verkoop worden toegekend aan visproducten terug te herleiden zijn in de keten. Het gaat daarbij om aspecten als de vissoort, maar ook de geografische oorsprong en de processing van de vis. Om de consument volledig inzicht te bieden in productinformatie is de etiketteringswetgeving ((EU) 1169/2011) recent aangescherpt en dienen dergelijke aspecten op het etiket vermeld te worden. In dit project is onderzocht welke administratieve en analytische methoden gebruikt kunnen worden om de voorgeschiedenis van visproducten aan te tonen. Er is gewerkt aan vier deelprojecten die door de projectpartners als prioriteit werden aangemerkt: administratieve traceerbaarheid in de kabeljauwketen, aantonen van watergehaltes in garnalen, vaststellen van geografische oorsprong van witpootgarnalen en onderscheid tussen verse en ontdooide vis. De resultaten van deze vier onderzoeken zijn in dit rapport beschreven.
Original languageDutch
PublisherRIKILT Wageningen UR
Number of pages39
Publication statusPublished - Sep 2015

Publication series

NameRIKILT-rapport
No.2015.013

Keywords

 • technology
 • fish products
 • analytical methods
 • traceability
 • fish
 • fish processing
 • frozen fish
 • shellfish
 • shrimps
 • cod
 • fresh products

Cite this

van Asselt, E. D., van der Roest, J. G., Staats, M., Kok, E. J., Cuijpers, H. J. J., & van Ruth, S. M. (2015). Heldere herleidbaarheid in de visketen. (RIKILT-rapport; No. 2015.013). RIKILT Wageningen UR.
van Asselt, E.D. ; van der Roest, J.G. ; Staats, M. ; Kok, E.J. ; Cuijpers, H.J.J. ; van Ruth, S.M. / Heldere herleidbaarheid in de visketen. RIKILT Wageningen UR, 2015. 39 p. (RIKILT-rapport; 2015.013).
@book{9d2708622e284a45bcda114afebe5bb7,
title = "Heldere herleidbaarheid in de visketen",
abstract = "Heldere herleidbaarheid betekent dat kenmerken die bij verkoop worden toegekend aan visproducten terug te herleiden zijn in de keten. Het gaat daarbij om aspecten als de vissoort, maar ook de geografische oorsprong en de processing van de vis. Om de consument volledig inzicht te bieden in productinformatie is de etiketteringswetgeving ((EU) 1169/2011) recent aangescherpt en dienen dergelijke aspecten op het etiket vermeld te worden. In dit project is onderzocht welke administratieve en analytische methoden gebruikt kunnen worden om de voorgeschiedenis van visproducten aan te tonen. Er is gewerkt aan vier deelprojecten die door de projectpartners als prioriteit werden aangemerkt: administratieve traceerbaarheid in de kabeljauwketen, aantonen van watergehaltes in garnalen, vaststellen van geografische oorsprong van witpootgarnalen en onderscheid tussen verse en ontdooide vis. De resultaten van deze vier onderzoeken zijn in dit rapport beschreven.",
keywords = "technologie, visproducten, analytische methoden, naspeurbaarheid, vis, visverwerking, diepvriesvis, schaaldieren, garnalen, kabeljauw, verse producten, technology, fish products, analytical methods, traceability, fish, fish processing, frozen fish, shellfish, shrimps, cod, fresh products",
author = "{van Asselt}, E.D. and {van der Roest}, J.G. and M. Staats and E.J. Kok and H.J.J. Cuijpers and {van Ruth}, S.M.",
note = "Project number 1247313101",
year = "2015",
month = "9",
language = "Dutch",
series = "RIKILT-rapport",
publisher = "RIKILT Wageningen UR",
number = "2015.013",

}

van Asselt, ED, van der Roest, JG, Staats, M, Kok, EJ, Cuijpers, HJJ & van Ruth, SM 2015, Heldere herleidbaarheid in de visketen. RIKILT-rapport, no. 2015.013, RIKILT Wageningen UR.

Heldere herleidbaarheid in de visketen. / van Asselt, E.D.; van der Roest, J.G.; Staats, M.; Kok, E.J.; Cuijpers, H.J.J.; van Ruth, S.M.

RIKILT Wageningen UR, 2015. 39 p. (RIKILT-rapport; No. 2015.013).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Heldere herleidbaarheid in de visketen

AU - van Asselt, E.D.

AU - van der Roest, J.G.

AU - Staats, M.

AU - Kok, E.J.

AU - Cuijpers, H.J.J.

AU - van Ruth, S.M.

N1 - Project number 1247313101

PY - 2015/9

Y1 - 2015/9

N2 - Heldere herleidbaarheid betekent dat kenmerken die bij verkoop worden toegekend aan visproducten terug te herleiden zijn in de keten. Het gaat daarbij om aspecten als de vissoort, maar ook de geografische oorsprong en de processing van de vis. Om de consument volledig inzicht te bieden in productinformatie is de etiketteringswetgeving ((EU) 1169/2011) recent aangescherpt en dienen dergelijke aspecten op het etiket vermeld te worden. In dit project is onderzocht welke administratieve en analytische methoden gebruikt kunnen worden om de voorgeschiedenis van visproducten aan te tonen. Er is gewerkt aan vier deelprojecten die door de projectpartners als prioriteit werden aangemerkt: administratieve traceerbaarheid in de kabeljauwketen, aantonen van watergehaltes in garnalen, vaststellen van geografische oorsprong van witpootgarnalen en onderscheid tussen verse en ontdooide vis. De resultaten van deze vier onderzoeken zijn in dit rapport beschreven.

AB - Heldere herleidbaarheid betekent dat kenmerken die bij verkoop worden toegekend aan visproducten terug te herleiden zijn in de keten. Het gaat daarbij om aspecten als de vissoort, maar ook de geografische oorsprong en de processing van de vis. Om de consument volledig inzicht te bieden in productinformatie is de etiketteringswetgeving ((EU) 1169/2011) recent aangescherpt en dienen dergelijke aspecten op het etiket vermeld te worden. In dit project is onderzocht welke administratieve en analytische methoden gebruikt kunnen worden om de voorgeschiedenis van visproducten aan te tonen. Er is gewerkt aan vier deelprojecten die door de projectpartners als prioriteit werden aangemerkt: administratieve traceerbaarheid in de kabeljauwketen, aantonen van watergehaltes in garnalen, vaststellen van geografische oorsprong van witpootgarnalen en onderscheid tussen verse en ontdooide vis. De resultaten van deze vier onderzoeken zijn in dit rapport beschreven.

KW - technologie

KW - visproducten

KW - analytische methoden

KW - naspeurbaarheid

KW - vis

KW - visverwerking

KW - diepvriesvis

KW - schaaldieren

KW - garnalen

KW - kabeljauw

KW - verse producten

KW - technology

KW - fish products

KW - analytical methods

KW - traceability

KW - fish

KW - fish processing

KW - frozen fish

KW - shellfish

KW - shrimps

KW - cod

KW - fresh products

M3 - Report

T3 - RIKILT-rapport

BT - Heldere herleidbaarheid in de visketen

PB - RIKILT Wageningen UR

ER -

van Asselt ED, van der Roest JG, Staats M, Kok EJ, Cuijpers HJJ, van Ruth SM. Heldere herleidbaarheid in de visketen. RIKILT Wageningen UR, 2015. 39 p. (RIKILT-rapport; 2015.013).