Hebben grauwe ganzen een negatief effect op weidevogels?

D. Kleijn, J.J. van der Hout, H.A.H. Jansman, R.J.M. van Kats, E. Knecht, D.R. Lammertsma, G.J.D.M. Muskens, T.C.P. Melman

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Dit tussenrapport beschrijft een deel van de werkzaamheden die in het kader van het onderzoeksproject ‘Populatiebeheer overzomerende (grauwe) ganzen’ (BO-02-013-005) in 2009 en 2010 hebben plaatsgevonden. Het aantal ganzen dat in Nederland broedt neemt de laatste decennia spectaculair toe. Onder natuurbeschermers is ongerustheid ontstaan dat ganzen een negatief effect hebben op weidevogels. Daarom worden sinds een aantal jaren in en om natuurreservaten aantal-regulerende maatregelen voor de Grauwe gans genomen. Dit rapport presenteert de resultaten van een studie die tot doel had vast te stellen of er een (negatieve) relatie bestaat tussen het voorkomen van overzomerende Grauwe ganzen en weidevogels. In negen gebieden waar ganzen en weidevogels in substantiële aantallen voorkwamen, is onderzocht of de dichtheid of populatietrends van ganzen en weidevogels met elkaar gerelateerd waren. Daarnaast is geanalyseerd hoe de ruimtelijke verdeling tussen ganzen en weidevogels zich gedurende het broedseizoen ontwikkelde: mijden ze elkaar of komen ze juist samen voor? Daarbij is onderscheid gemaakt tussen directe beïnvloeding (aanwezigheid van ganzen) en indirecte beïnvloeding (via de vegetatie).
Original languageDutch
Place of PublicationWageningen
PublisherAlterra, Wageningen-UR
Number of pages50
Publication statusPublished - 2011

Publication series

NameAlterra-rapport
PublisherAlterra Wageningen UR
No.2233
ISSN (Print)1566-7197

Keywords

  • geese
  • grassland birds
  • biological competition
  • interactions
  • population density
  • vegetation
  • nature conservation
  • anser
  • netherlands

Cite this

Kleijn, D., van der Hout, J. J., Jansman, H. A. H., van Kats, R. J. M., Knecht, E., Lammertsma, D. R., ... Melman, T. C. P. (2011). Hebben grauwe ganzen een negatief effect op weidevogels? (Alterra-rapport; No. 2233). Wageningen: Alterra, Wageningen-UR.
Kleijn, D. ; van der Hout, J.J. ; Jansman, H.A.H. ; van Kats, R.J.M. ; Knecht, E. ; Lammertsma, D.R. ; Muskens, G.J.D.M. ; Melman, T.C.P. / Hebben grauwe ganzen een negatief effect op weidevogels?. Wageningen : Alterra, Wageningen-UR, 2011. 50 p. (Alterra-rapport; 2233).
@book{c97b340856c44003a5a634e2924dd888,
title = "Hebben grauwe ganzen een negatief effect op weidevogels?",
abstract = "Dit tussenrapport beschrijft een deel van de werkzaamheden die in het kader van het onderzoeksproject ‘Populatiebeheer overzomerende (grauwe) ganzen’ (BO-02-013-005) in 2009 en 2010 hebben plaatsgevonden. Het aantal ganzen dat in Nederland broedt neemt de laatste decennia spectaculair toe. Onder natuurbeschermers is ongerustheid ontstaan dat ganzen een negatief effect hebben op weidevogels. Daarom worden sinds een aantal jaren in en om natuurreservaten aantal-regulerende maatregelen voor de Grauwe gans genomen. Dit rapport presenteert de resultaten van een studie die tot doel had vast te stellen of er een (negatieve) relatie bestaat tussen het voorkomen van overzomerende Grauwe ganzen en weidevogels. In negen gebieden waar ganzen en weidevogels in substanti{\"e}le aantallen voorkwamen, is onderzocht of de dichtheid of populatietrends van ganzen en weidevogels met elkaar gerelateerd waren. Daarnaast is geanalyseerd hoe de ruimtelijke verdeling tussen ganzen en weidevogels zich gedurende het broedseizoen ontwikkelde: mijden ze elkaar of komen ze juist samen voor? Daarbij is onderscheid gemaakt tussen directe be{\"i}nvloeding (aanwezigheid van ganzen) en indirecte be{\"i}nvloeding (via de vegetatie).",
keywords = "ganzen, weidevogels, biologische mededinging, interacties, populatiedichtheid, vegetatie, natuurbescherming, anser, nederland, geese, grassland birds, biological competition, interactions, population density, vegetation, nature conservation, anser, netherlands",
author = "D. Kleijn and {van der Hout}, J.J. and H.A.H. Jansman and {van Kats}, R.J.M. and E. Knecht and D.R. Lammertsma and G.J.D.M. Muskens and T.C.P. Melman",
year = "2011",
language = "Dutch",
series = "Alterra-rapport",
publisher = "Alterra, Wageningen-UR",
number = "2233",

}

Kleijn, D, van der Hout, JJ, Jansman, HAH, van Kats, RJM, Knecht, E, Lammertsma, DR, Muskens, GJDM & Melman, TCP 2011, Hebben grauwe ganzen een negatief effect op weidevogels? Alterra-rapport, no. 2233, Alterra, Wageningen-UR, Wageningen.

Hebben grauwe ganzen een negatief effect op weidevogels? / Kleijn, D.; van der Hout, J.J.; Jansman, H.A.H.; van Kats, R.J.M.; Knecht, E.; Lammertsma, D.R.; Muskens, G.J.D.M.; Melman, T.C.P.

Wageningen : Alterra, Wageningen-UR, 2011. 50 p. (Alterra-rapport; No. 2233).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Hebben grauwe ganzen een negatief effect op weidevogels?

AU - Kleijn, D.

AU - van der Hout, J.J.

AU - Jansman, H.A.H.

AU - van Kats, R.J.M.

AU - Knecht, E.

AU - Lammertsma, D.R.

AU - Muskens, G.J.D.M.

AU - Melman, T.C.P.

PY - 2011

Y1 - 2011

N2 - Dit tussenrapport beschrijft een deel van de werkzaamheden die in het kader van het onderzoeksproject ‘Populatiebeheer overzomerende (grauwe) ganzen’ (BO-02-013-005) in 2009 en 2010 hebben plaatsgevonden. Het aantal ganzen dat in Nederland broedt neemt de laatste decennia spectaculair toe. Onder natuurbeschermers is ongerustheid ontstaan dat ganzen een negatief effect hebben op weidevogels. Daarom worden sinds een aantal jaren in en om natuurreservaten aantal-regulerende maatregelen voor de Grauwe gans genomen. Dit rapport presenteert de resultaten van een studie die tot doel had vast te stellen of er een (negatieve) relatie bestaat tussen het voorkomen van overzomerende Grauwe ganzen en weidevogels. In negen gebieden waar ganzen en weidevogels in substantiële aantallen voorkwamen, is onderzocht of de dichtheid of populatietrends van ganzen en weidevogels met elkaar gerelateerd waren. Daarnaast is geanalyseerd hoe de ruimtelijke verdeling tussen ganzen en weidevogels zich gedurende het broedseizoen ontwikkelde: mijden ze elkaar of komen ze juist samen voor? Daarbij is onderscheid gemaakt tussen directe beïnvloeding (aanwezigheid van ganzen) en indirecte beïnvloeding (via de vegetatie).

AB - Dit tussenrapport beschrijft een deel van de werkzaamheden die in het kader van het onderzoeksproject ‘Populatiebeheer overzomerende (grauwe) ganzen’ (BO-02-013-005) in 2009 en 2010 hebben plaatsgevonden. Het aantal ganzen dat in Nederland broedt neemt de laatste decennia spectaculair toe. Onder natuurbeschermers is ongerustheid ontstaan dat ganzen een negatief effect hebben op weidevogels. Daarom worden sinds een aantal jaren in en om natuurreservaten aantal-regulerende maatregelen voor de Grauwe gans genomen. Dit rapport presenteert de resultaten van een studie die tot doel had vast te stellen of er een (negatieve) relatie bestaat tussen het voorkomen van overzomerende Grauwe ganzen en weidevogels. In negen gebieden waar ganzen en weidevogels in substantiële aantallen voorkwamen, is onderzocht of de dichtheid of populatietrends van ganzen en weidevogels met elkaar gerelateerd waren. Daarnaast is geanalyseerd hoe de ruimtelijke verdeling tussen ganzen en weidevogels zich gedurende het broedseizoen ontwikkelde: mijden ze elkaar of komen ze juist samen voor? Daarbij is onderscheid gemaakt tussen directe beïnvloeding (aanwezigheid van ganzen) en indirecte beïnvloeding (via de vegetatie).

KW - ganzen

KW - weidevogels

KW - biologische mededinging

KW - interacties

KW - populatiedichtheid

KW - vegetatie

KW - natuurbescherming

KW - anser

KW - nederland

KW - geese

KW - grassland birds

KW - biological competition

KW - interactions

KW - population density

KW - vegetation

KW - nature conservation

KW - anser

KW - netherlands

M3 - Report

T3 - Alterra-rapport

BT - Hebben grauwe ganzen een negatief effect op weidevogels?

PB - Alterra, Wageningen-UR

CY - Wageningen

ER -

Kleijn D, van der Hout JJ, Jansman HAH, van Kats RJM, Knecht E, Lammertsma DR et al. Hebben grauwe ganzen een negatief effect op weidevogels? Wageningen: Alterra, Wageningen-UR, 2011. 50 p. (Alterra-rapport; 2233).