Haalbaarheidsstudie bio-afbreekbare plastic draagtasjes : technische en economische haalbaarheid en implicaties

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Dit rapport beschrijft de resultaten van een haalbaarheidsstudie naar de technische en economische haalbaarheid en implicaties van een verbod op dunne plastic draagtasjes in Nederland, met een eventuele uitzondering voor bioplastic draagtassen. In deze korte studie staan bioplastic draagtassen centraal. Het gaat hierbij om alle bioplastics, dus om zowel de biologisch afbreekbare plastics als om niet-biologisch afbreekbaar bioplastic zoals biobased polyetheen (bio-PE). Het is technisch haalbaar om conventioneel fossiele PE plastic draagtassen te vervangen door bioplastic draagtassen. Bio-PE heeft dezelfde eigenschappen als fossiel PE en kan derhalve 1 op 1 als vervanging dienen. Biologisch afbreekbare plastic draagtassen voldoen eveneens; ze zijn vooralsnog dikker en zwaarder dan PE draagtassen om aan de gebruikerseisen te voldoen. Een specifieke antwoord op de economische en technische effecten is niet te geven omdat de exacte beleidsmaatregel en met name daaraan ten grondslag liggende beoogde effecten nog niet duidelijk is. In dit rapport worden daarom verschillende elementen besproken die onderdeel kunnen worden van een eventuele beleidsmaatregel.
Original languageDutch
Place of PublicationWageningen
PublisherWageningen UR - Food & Biobased Research
Number of pages38
Publication statusPublished - 2014

Publication series

NameRapport / Wageningen UR Food & Biobased Research
PublisherWageningen UR Food & Biobased Research
No.nr. 1465

Keywords

  • bioplastics
  • plastics
  • disposables
  • feasibility studies
  • polyethylene
  • bags
  • biobased materials
  • biobased economy
  • economic viability
  • economic aspects

Cite this

@book{2e54a6753cf8413792bcc19661fe88c2,
title = "Haalbaarheidsstudie bio-afbreekbare plastic draagtasjes : technische en economische haalbaarheid en implicaties",
abstract = "Dit rapport beschrijft de resultaten van een haalbaarheidsstudie naar de technische en economische haalbaarheid en implicaties van een verbod op dunne plastic draagtasjes in Nederland, met een eventuele uitzondering voor bioplastic draagtassen. In deze korte studie staan bioplastic draagtassen centraal. Het gaat hierbij om alle bioplastics, dus om zowel de biologisch afbreekbare plastics als om niet-biologisch afbreekbaar bioplastic zoals biobased polyetheen (bio-PE). Het is technisch haalbaar om conventioneel fossiele PE plastic draagtassen te vervangen door bioplastic draagtassen. Bio-PE heeft dezelfde eigenschappen als fossiel PE en kan derhalve 1 op 1 als vervanging dienen. Biologisch afbreekbare plastic draagtassen voldoen eveneens; ze zijn vooralsnog dikker en zwaarder dan PE draagtassen om aan de gebruikerseisen te voldoen. Een specifieke antwoord op de economische en technische effecten is niet te geven omdat de exacte beleidsmaatregel en met name daaraan ten grondslag liggende beoogde effecten nog niet duidelijk is. In dit rapport worden daarom verschillende elementen besproken die onderdeel kunnen worden van een eventuele beleidsmaatregel.",
keywords = "bioplastics, kunststoffen, wegwerpmateriaal, haalbaarheidsstudies, polyethyleen, zakken, materialen uit biologische grondstoffen, biobased economy, economische haalbaarheid, economische aspecten, bioplastics, plastics, disposables, feasibility studies, polyethylene, bags, biobased materials, biobased economy, economic viability, economic aspects",
author = "{van den Oever}, M.J.A. and C.H. Bolck and H.L. Bos and K. Molenveld and {van der Zee}, M. and G.G.J. Schennink",
note = "BO-20-12-014",
year = "2014",
language = "Dutch",
series = "Rapport / Wageningen UR Food & Biobased Research",
publisher = "Wageningen UR - Food & Biobased Research",
number = "nr. 1465",

}

Haalbaarheidsstudie bio-afbreekbare plastic draagtasjes : technische en economische haalbaarheid en implicaties. / van den Oever, M.J.A.; Bolck, C.H.; Bos, H.L.; Molenveld, K.; van der Zee, M.; Schennink, G.G.J.

Wageningen : Wageningen UR - Food & Biobased Research, 2014. 38 p. (Rapport / Wageningen UR Food & Biobased Research; No. nr. 1465).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Haalbaarheidsstudie bio-afbreekbare plastic draagtasjes : technische en economische haalbaarheid en implicaties

AU - van den Oever, M.J.A.

AU - Bolck, C.H.

AU - Bos, H.L.

AU - Molenveld, K.

AU - van der Zee, M.

AU - Schennink, G.G.J.

N1 - BO-20-12-014

PY - 2014

Y1 - 2014

N2 - Dit rapport beschrijft de resultaten van een haalbaarheidsstudie naar de technische en economische haalbaarheid en implicaties van een verbod op dunne plastic draagtasjes in Nederland, met een eventuele uitzondering voor bioplastic draagtassen. In deze korte studie staan bioplastic draagtassen centraal. Het gaat hierbij om alle bioplastics, dus om zowel de biologisch afbreekbare plastics als om niet-biologisch afbreekbaar bioplastic zoals biobased polyetheen (bio-PE). Het is technisch haalbaar om conventioneel fossiele PE plastic draagtassen te vervangen door bioplastic draagtassen. Bio-PE heeft dezelfde eigenschappen als fossiel PE en kan derhalve 1 op 1 als vervanging dienen. Biologisch afbreekbare plastic draagtassen voldoen eveneens; ze zijn vooralsnog dikker en zwaarder dan PE draagtassen om aan de gebruikerseisen te voldoen. Een specifieke antwoord op de economische en technische effecten is niet te geven omdat de exacte beleidsmaatregel en met name daaraan ten grondslag liggende beoogde effecten nog niet duidelijk is. In dit rapport worden daarom verschillende elementen besproken die onderdeel kunnen worden van een eventuele beleidsmaatregel.

AB - Dit rapport beschrijft de resultaten van een haalbaarheidsstudie naar de technische en economische haalbaarheid en implicaties van een verbod op dunne plastic draagtasjes in Nederland, met een eventuele uitzondering voor bioplastic draagtassen. In deze korte studie staan bioplastic draagtassen centraal. Het gaat hierbij om alle bioplastics, dus om zowel de biologisch afbreekbare plastics als om niet-biologisch afbreekbaar bioplastic zoals biobased polyetheen (bio-PE). Het is technisch haalbaar om conventioneel fossiele PE plastic draagtassen te vervangen door bioplastic draagtassen. Bio-PE heeft dezelfde eigenschappen als fossiel PE en kan derhalve 1 op 1 als vervanging dienen. Biologisch afbreekbare plastic draagtassen voldoen eveneens; ze zijn vooralsnog dikker en zwaarder dan PE draagtassen om aan de gebruikerseisen te voldoen. Een specifieke antwoord op de economische en technische effecten is niet te geven omdat de exacte beleidsmaatregel en met name daaraan ten grondslag liggende beoogde effecten nog niet duidelijk is. In dit rapport worden daarom verschillende elementen besproken die onderdeel kunnen worden van een eventuele beleidsmaatregel.

KW - bioplastics

KW - kunststoffen

KW - wegwerpmateriaal

KW - haalbaarheidsstudies

KW - polyethyleen

KW - zakken

KW - materialen uit biologische grondstoffen

KW - biobased economy

KW - economische haalbaarheid

KW - economische aspecten

KW - bioplastics

KW - plastics

KW - disposables

KW - feasibility studies

KW - polyethylene

KW - bags

KW - biobased materials

KW - biobased economy

KW - economic viability

KW - economic aspects

M3 - Report

T3 - Rapport / Wageningen UR Food & Biobased Research

BT - Haalbaarheidsstudie bio-afbreekbare plastic draagtasjes : technische en economische haalbaarheid en implicaties

PB - Wageningen UR - Food & Biobased Research

CY - Wageningen

ER -

van den Oever MJA, Bolck CH, Bos HL, Molenveld K, van der Zee M, Schennink GGJ. Haalbaarheidsstudie bio-afbreekbare plastic draagtasjes : technische en economische haalbaarheid en implicaties. Wageningen: Wageningen UR - Food & Biobased Research, 2014. 38 p. (Rapport / Wageningen UR Food & Biobased Research; nr. 1465).