Greening flood protection in the Netherlands : a knowledge arrangement approach

S.K.H. Janssen

Research output: Thesisinternal PhD, WUAcademic

Abstract

Vergroening van kustverdediging (VGK) is een nieuwe trend in waterveiligheidsbeleid. In plaats van harde constructies voor de bescherming tegen overstromingen, worden zachte en meer natuurvriendelijke oplossingen ontwikkeld om golven te dempen, erosie tegen te gaan en sedimentatie processen te ondersteunen. Toch is het realiseren van vergroening in nationale en internationale waterveiligheidsprojecten allesbehalve vanzelfsprekend. Kennis is een essentieel onderdeel van VGK besluitvorming, maar daar is tot nu toe weinig aandacht aan besteed. Het doel van deze studie is daarom zowel het vergroten van inzicht in kennis in VGK besluitvorming als het verbeteren van kennis om VGK in waterveiligheidsprojecten mogelijk te maken. Aan de hand van bestaande projecten is deze studie beschreven. Zijnde zandmotor, Afsluitdijk en Markermeerdijken.
LanguageEnglish
QualificationDoctor of Philosophy
Awarding Institution
 • Wageningen University
Supervisors/Advisors
 • Mol, Arthur, Promotor
 • van Tatenhove, Jan, Promotor
 • Otter, H.S., Co-promotor, External person
Award date1 Sep 2015
Place of PublicationWageningen
Publisher
Print ISBNs9789462573345
Publication statusPublished - 2015

Keywords

 • flood control
 • dykes
 • ecological engineering
 • sand suppletion
 • innovations
 • governance
 • zuid-holland
 • afsluitdijk
 • lake ijssel
 • netherlands

Cite this

Janssen, S. K. H. (2015). Greening flood protection in the Netherlands : a knowledge arrangement approach. Wageningen: Wageningen University.
Janssen, S.K.H.. / Greening flood protection in the Netherlands : a knowledge arrangement approach. Wageningen : Wageningen University, 2015. 200 p.
@phdthesis{1c0c3262b09544e4956aa58c518d876e,
title = "Greening flood protection in the Netherlands : a knowledge arrangement approach",
abstract = "Vergroening van kustverdediging (VGK) is een nieuwe trend in waterveiligheidsbeleid. In plaats van harde constructies voor de bescherming tegen overstromingen, worden zachte en meer natuurvriendelijke oplossingen ontwikkeld om golven te dempen, erosie tegen te gaan en sedimentatie processen te ondersteunen. Toch is het realiseren van vergroening in nationale en internationale waterveiligheidsprojecten allesbehalve vanzelfsprekend. Kennis is een essentieel onderdeel van VGK besluitvorming, maar daar is tot nu toe weinig aandacht aan besteed. Het doel van deze studie is daarom zowel het vergroten van inzicht in kennis in VGK besluitvorming als het verbeteren van kennis om VGK in waterveiligheidsprojecten mogelijk te maken. Aan de hand van bestaande projecten is deze studie beschreven. Zijnde zandmotor, Afsluitdijk en Markermeerdijken.",
keywords = "hoogwaterbeheersing, dijken, natuurtechniek, zandsuppletie, innovaties, governance, zuid-holland, afsluitdijk, ijsselmeer, nederland, flood control, dykes, ecological engineering, sand suppletion, innovations, governance, zuid-holland, afsluitdijk, lake ijssel, netherlands",
author = "S.K.H. Janssen",
note = "WU-thesis, no. 6104",
year = "2015",
language = "English",
isbn = "9789462573345",
publisher = "Wageningen University",
school = "Wageningen University",

}

Janssen, SKH 2015, 'Greening flood protection in the Netherlands : a knowledge arrangement approach', Doctor of Philosophy, Wageningen University, Wageningen.

Greening flood protection in the Netherlands : a knowledge arrangement approach. / Janssen, S.K.H.

Wageningen : Wageningen University, 2015. 200 p.

Research output: Thesisinternal PhD, WUAcademic

TY - THES

T1 - Greening flood protection in the Netherlands : a knowledge arrangement approach

AU - Janssen, S.K.H.

N1 - WU-thesis, no. 6104

PY - 2015

Y1 - 2015

N2 - Vergroening van kustverdediging (VGK) is een nieuwe trend in waterveiligheidsbeleid. In plaats van harde constructies voor de bescherming tegen overstromingen, worden zachte en meer natuurvriendelijke oplossingen ontwikkeld om golven te dempen, erosie tegen te gaan en sedimentatie processen te ondersteunen. Toch is het realiseren van vergroening in nationale en internationale waterveiligheidsprojecten allesbehalve vanzelfsprekend. Kennis is een essentieel onderdeel van VGK besluitvorming, maar daar is tot nu toe weinig aandacht aan besteed. Het doel van deze studie is daarom zowel het vergroten van inzicht in kennis in VGK besluitvorming als het verbeteren van kennis om VGK in waterveiligheidsprojecten mogelijk te maken. Aan de hand van bestaande projecten is deze studie beschreven. Zijnde zandmotor, Afsluitdijk en Markermeerdijken.

AB - Vergroening van kustverdediging (VGK) is een nieuwe trend in waterveiligheidsbeleid. In plaats van harde constructies voor de bescherming tegen overstromingen, worden zachte en meer natuurvriendelijke oplossingen ontwikkeld om golven te dempen, erosie tegen te gaan en sedimentatie processen te ondersteunen. Toch is het realiseren van vergroening in nationale en internationale waterveiligheidsprojecten allesbehalve vanzelfsprekend. Kennis is een essentieel onderdeel van VGK besluitvorming, maar daar is tot nu toe weinig aandacht aan besteed. Het doel van deze studie is daarom zowel het vergroten van inzicht in kennis in VGK besluitvorming als het verbeteren van kennis om VGK in waterveiligheidsprojecten mogelijk te maken. Aan de hand van bestaande projecten is deze studie beschreven. Zijnde zandmotor, Afsluitdijk en Markermeerdijken.

KW - hoogwaterbeheersing

KW - dijken

KW - natuurtechniek

KW - zandsuppletie

KW - innovaties

KW - governance

KW - zuid-holland

KW - afsluitdijk

KW - ijsselmeer

KW - nederland

KW - flood control

KW - dykes

KW - ecological engineering

KW - sand suppletion

KW - innovations

KW - governance

KW - zuid-holland

KW - afsluitdijk

KW - lake ijssel

KW - netherlands

M3 - internal PhD, WU

SN - 9789462573345

PB - Wageningen University

CY - Wageningen

ER -

Janssen SKH. Greening flood protection in the Netherlands : a knowledge arrangement approach. Wageningen: Wageningen University, 2015. 200 p.