Gezondheidsmakelaars verbeteren het Gezondheidsbevorderend Systeem van hun wijk of gemeente

G.A.J. Fransen, A. v.d. Riet, L.T.J. v.d. Ham, Annemarie Wagemakers, G.R.M. Molleman

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingAbstract

Abstract

Achtergrond en doelstelling:
Sinds 2009 zijn er gezondheidsmakelaars werkzaam bij GGD Gelderland-Zuid, iedere gezondheidsmakelaar heeft zijn eigen wijken of gemeenten. Zij hebben als taak om het GezondheidsBevorderend Systeem (GBS) in hun gemeente/wijk te verbeteren, zoals beschreven in ons logisch model (gepresenteerd op NCVGZ 2015). Het doel van dit onderzoek is om een monitoringsinstrument te ontwikkelen voor het meten van het GBS en een eerste meting uit te voeren, zodat we inzicht krijgen in hoe “sterk” het GBS van iedere gemeente/wijk is.

Methode:
8 variabelen zijn benoemd om het GBS te operationaliseren: samenwerking; samenhang; duurzaamheid; integrale aanpak; draagvlak; aanpak gebaseerd op een gezondheidsprofiel; in staat zijn tussentijdse resultaten zichtbaar te maken; bereik einddoelgroep. Vanuit literatuurstudie is gezocht naar valide instrumenten om deze variabelen te meten en te kwantificeren en is een monitoringsinstrument ontwikkeld.
Per gemeente/wijk zijn 8 stakeholders uitgenodigd om de vragenlijst in te vullen: de gezondheidsmakelaar, ambtenaar volksgezondheid, huisarts, wijkverpleegkundige, welzijn, sportservice, fysiotherapeut en adviseur gezonde school. De meting vindt nu plaats in het hele werkgebied van GGD Gelderland-Zuid (16 gemeenten waaronder Nijmegen (8 wijken) en Wijchen (2 wijken)). Naast de vragenlijst vindt er documentanalyse plaats en gesprekken met gezondheidsmakelaar en evt andere stakeholders om de resultaten goed te kunnen duiden en in de context te beoordelen.

Resultaten:
Per gemeente/wijk zal een factsheet gemaakt worden met daarop de scores per variabele (gemiddelde van de 8 stakeholders). De resultaten verwachten wij in februari 2017.

Conclusie en aanbevelingen: Met dit monitoringsinstrument zijn we in staat om de sterke van het GBS te meten, waarmee de gezondheidsmakelaar beter kan bepalen waar het GBS van zijn/haar gemeente versterkt kan worden en hij/zij op zou kunnen inzetten. Daarnaast dragen deze metingen bij aan het zichtbaar maken van de resultaten van de gezondheidsmakelaars.
Original languageDutch
Title of host publicationNederlands Congres Volksgezondheid 2017 - De professional maakt het verschil
Subtitle of host publicationSymposium: 2.4 - Werken aan gezonde wijken 2.0 - G.A.J. Fransen
Publication statusPublished - 2017
EventSymposium. Nederlands Congres Volksgezondheid (NCVGZ) - De Rijtuigen Loods, Amersfoort, Netherlands
Duration: 12 Apr 201713 Apr 2017

Conference

ConferenceSymposium. Nederlands Congres Volksgezondheid (NCVGZ)
CountryNetherlands
CityAmersfoort
Period12/04/1713/04/17

Cite this

Fransen, G. A. J., v.d. Riet, A., v.d. Ham, L. T. J., Wagemakers, A., & Molleman, G. R. M. (2017). Gezondheidsmakelaars verbeteren het Gezondheidsbevorderend Systeem van hun wijk of gemeente. In Nederlands Congres Volksgezondheid 2017 - De professional maakt het verschil: Symposium: 2.4 - Werken aan gezonde wijken 2.0 - G.A.J. Fransen