TY - BOOK
T1 - Gerbera: maximale isolatie en lichtonderschepping
T2 - De invloed van spouwscherm, lichtsom, daglengte in winter, balans licht-temperatuur, en bladsnoei in de winter op productie, kwaliteit en energiegebruik
AU - García Victoria, Nieves
AU - de Gelder, Arie
AU - Kempkes, Frank
AU - Weerheim, Kees
AU - Lagas, Peter
AU - van Haaster, Bram
AU - Dings, Eugenie
N1 - Projectnumber 3742231200
PY - 2017
Y1 - 2017
N2 - Met als doel het energiegebruik in de gerberateelt verder te verlagen is met financiering van ‘Kas alsEnergiebron’ en de Gewascoöperatie Gerbera een teeltonderzoek uitgevoerd van juli 2016 tot juli 2017 bij WUR Glastuinbouw in Bleiswijk. In de proef is de isolatie van de kas vergroot door een 5 cm spouw aan te brengen tussen de bestaande 2-laags verduisteringsdoek. Hiermee verbeterde de stralingshuishouding van het scherm, met als gevolg hele lage netto stralingsverliezen door het gewas. De gehanteerde lichtafhankelijke temperatuurstrategie blijkt technisch en fysiologisch geschikt tussen november en mei. De dag werd in de winter geleidelijk verlengd tot 13 of 15 uur, met een evenredige verhoging van de etmaaltemperatuur (minimaal 16°C)conform de lichtafhankelijke temperatuurstrategie. Dit bespaarde wat energie op warmte, maar gebruikte meer elektriciteit zonder de productie of de kwaliteit te verbeteren; in tegendeel, er was meer vegetatieve groei. Al het blad dat licht onderschept lijkt een positieve bijdrage te leveren aan de fotosynthese. Hierdoor blijkt bladsnoei in de winter, ongeacht de leeftijd van het verwijderd blad, tot een verlaging van de bloemproductie te leiden.
AB - Met als doel het energiegebruik in de gerberateelt verder te verlagen is met financiering van ‘Kas alsEnergiebron’ en de Gewascoöperatie Gerbera een teeltonderzoek uitgevoerd van juli 2016 tot juli 2017 bij WUR Glastuinbouw in Bleiswijk. In de proef is de isolatie van de kas vergroot door een 5 cm spouw aan te brengen tussen de bestaande 2-laags verduisteringsdoek. Hiermee verbeterde de stralingshuishouding van het scherm, met als gevolg hele lage netto stralingsverliezen door het gewas. De gehanteerde lichtafhankelijke temperatuurstrategie blijkt technisch en fysiologisch geschikt tussen november en mei. De dag werd in de winter geleidelijk verlengd tot 13 of 15 uur, met een evenredige verhoging van de etmaaltemperatuur (minimaal 16°C)conform de lichtafhankelijke temperatuurstrategie. Dit bespaarde wat energie op warmte, maar gebruikte meer elektriciteit zonder de productie of de kwaliteit te verbeteren; in tegendeel, er was meer vegetatieve groei. Al het blad dat licht onderschept lijkt een positieve bijdrage te leveren aan de fotosynthese. Hierdoor blijkt bladsnoei in de winter, ongeacht de leeftijd van het verwijderd blad, tot een verlaging van de bloemproductie te leiden.
UR - https://edepot.wur.nl/425827
U2 - 10.18174/425827
DO - 10.18174/425827
M3 - Report
T3 - Rapport / WPR
BT - Gerbera: maximale isolatie en lichtonderschepping
PB - Wageningen Plant Research
CY - Bleiswijk
ER -