Generalist predators, food web complexities and biological pest control in greenhouse crops

  Research output: Thesisinternal PhD, other

  Abstract

  Biologische bestrijding van plagen in kassen was lange tijd voornamelijk gericht op specialistische natuurlijke vijanden die sterk zijn aangepast aan hun prooi. Gerben Messelink onderzocht de rol van generalistische predatoren bij de bestrijding van meerdere plagen in de teelt van vruchtgroenten in kassen. Uit zijn resultaten blijkt dat spintmijten en witte vliegen - twee wereldwijde plagen - op een komkommergewas veel beter worden bestreden met generalistische roofmijten wanneer er ook tripsen (een ander belangrijk plaaginsect) aanwezig waren. Dit komt vooral doordat de roofmijten zich op een dieet van verschillende prooien sneller ontwikkelen. Hierdoor worden er snel hoge predatordichtheden bereikt. Messelink vond een vergelijkbaar mechanisme bij de bestrijding van plagen in paprika: roofwantsen gaven een zeer goede bestrijding van bladluis in de aanwezigheid van tripsen. Messelink verwacht dat generalistische predatoren in toenemende mate gebruikt zullen worden voor biologische plaagbestrijding in kassen, omdat de predatoren profiteren van een gemengd dieet van verschillende plagen en de plaagbestrijding op die manier makkelijker maakt.
  Original languageEnglish
  QualificationDoctor of Philosophy
  Awarding Institution
  • University of Amsterdam (UvA)
  Supervisors/Advisors
  • Sabelis, M.W., Promotor, External person
  • Janssen, A.R.M., Co-promotor, External person
  Award date5 Jun 2012
  Place of PublicationAmsterdam
  Publisher
  Print ISBNs9789491407048
  Publication statusPublished - 2012

  Keywords

  • biological control
  • predators of insect pests
  • greenhouse horticulture
  • food webs
  • greenhouse vegetables
  • systems approach
  • greenhouse experiments

  Cite this

  @phdthesis{e37fbf7d89434a2180942879330f8583,
  title = "Generalist predators, food web complexities and biological pest control in greenhouse crops",
  abstract = "Biologische bestrijding van plagen in kassen was lange tijd voornamelijk gericht op specialistische natuurlijke vijanden die sterk zijn aangepast aan hun prooi. Gerben Messelink onderzocht de rol van generalistische predatoren bij de bestrijding van meerdere plagen in de teelt van vruchtgroenten in kassen. Uit zijn resultaten blijkt dat spintmijten en witte vliegen - twee wereldwijde plagen - op een komkommergewas veel beter worden bestreden met generalistische roofmijten wanneer er ook tripsen (een ander belangrijk plaaginsect) aanwezig waren. Dit komt vooral doordat de roofmijten zich op een dieet van verschillende prooien sneller ontwikkelen. Hierdoor worden er snel hoge predatordichtheden bereikt. Messelink vond een vergelijkbaar mechanisme bij de bestrijding van plagen in paprika: roofwantsen gaven een zeer goede bestrijding van bladluis in de aanwezigheid van tripsen. Messelink verwacht dat generalistische predatoren in toenemende mate gebruikt zullen worden voor biologische plaagbestrijding in kassen, omdat de predatoren profiteren van een gemengd dieet van verschillende plagen en de plaagbestrijding op die manier makkelijker maakt.",
  keywords = "biologische bestrijding, predatoren van schadelijke insecten, glastuinbouw, voedselwebben, glasgroenten, systeembenadering, kasproeven, biological control, predators of insect pests, greenhouse horticulture, food webs, greenhouse vegetables, systems approach, greenhouse experiments",
  author = "G.J. Messelink",
  year = "2012",
  language = "English",
  isbn = "9789491407048",
  publisher = "Universiteit van Amsterdam",
  school = "University of Amsterdam (UvA)",

  }

  Messelink, GJ 2012, 'Generalist predators, food web complexities and biological pest control in greenhouse crops', Doctor of Philosophy, University of Amsterdam (UvA), Amsterdam.

  Generalist predators, food web complexities and biological pest control in greenhouse crops. / Messelink, G.J.

  Amsterdam : Universiteit van Amsterdam, 2012. 148 p.

  Research output: Thesisinternal PhD, other

  TY - THES

  T1 - Generalist predators, food web complexities and biological pest control in greenhouse crops

  AU - Messelink, G.J.

  PY - 2012

  Y1 - 2012

  N2 - Biologische bestrijding van plagen in kassen was lange tijd voornamelijk gericht op specialistische natuurlijke vijanden die sterk zijn aangepast aan hun prooi. Gerben Messelink onderzocht de rol van generalistische predatoren bij de bestrijding van meerdere plagen in de teelt van vruchtgroenten in kassen. Uit zijn resultaten blijkt dat spintmijten en witte vliegen - twee wereldwijde plagen - op een komkommergewas veel beter worden bestreden met generalistische roofmijten wanneer er ook tripsen (een ander belangrijk plaaginsect) aanwezig waren. Dit komt vooral doordat de roofmijten zich op een dieet van verschillende prooien sneller ontwikkelen. Hierdoor worden er snel hoge predatordichtheden bereikt. Messelink vond een vergelijkbaar mechanisme bij de bestrijding van plagen in paprika: roofwantsen gaven een zeer goede bestrijding van bladluis in de aanwezigheid van tripsen. Messelink verwacht dat generalistische predatoren in toenemende mate gebruikt zullen worden voor biologische plaagbestrijding in kassen, omdat de predatoren profiteren van een gemengd dieet van verschillende plagen en de plaagbestrijding op die manier makkelijker maakt.

  AB - Biologische bestrijding van plagen in kassen was lange tijd voornamelijk gericht op specialistische natuurlijke vijanden die sterk zijn aangepast aan hun prooi. Gerben Messelink onderzocht de rol van generalistische predatoren bij de bestrijding van meerdere plagen in de teelt van vruchtgroenten in kassen. Uit zijn resultaten blijkt dat spintmijten en witte vliegen - twee wereldwijde plagen - op een komkommergewas veel beter worden bestreden met generalistische roofmijten wanneer er ook tripsen (een ander belangrijk plaaginsect) aanwezig waren. Dit komt vooral doordat de roofmijten zich op een dieet van verschillende prooien sneller ontwikkelen. Hierdoor worden er snel hoge predatordichtheden bereikt. Messelink vond een vergelijkbaar mechanisme bij de bestrijding van plagen in paprika: roofwantsen gaven een zeer goede bestrijding van bladluis in de aanwezigheid van tripsen. Messelink verwacht dat generalistische predatoren in toenemende mate gebruikt zullen worden voor biologische plaagbestrijding in kassen, omdat de predatoren profiteren van een gemengd dieet van verschillende plagen en de plaagbestrijding op die manier makkelijker maakt.

  KW - biologische bestrijding

  KW - predatoren van schadelijke insecten

  KW - glastuinbouw

  KW - voedselwebben

  KW - glasgroenten

  KW - systeembenadering

  KW - kasproeven

  KW - biological control

  KW - predators of insect pests

  KW - greenhouse horticulture

  KW - food webs

  KW - greenhouse vegetables

  KW - systems approach

  KW - greenhouse experiments

  M3 - internal PhD, other

  SN - 9789491407048

  PB - Universiteit van Amsterdam

  CY - Amsterdam

  ER -