Geneesmiddelgebruik, ondervoeding en deficiënties bij ouderen

Research output: Contribution to journalArticleAcademicpeer-review

Abstract

Over het effect van geneesmiddelgebruik op de voedingsstatus bij ouderen is relatief weinig bekend. Ondanks de hoge prevalentie van ondervoeding en deficiënties in deze kwetsbare leeftijdsgroep, worden de klinische gevolgen van voedingstekorten bij oudere patiënten vaak niet opgemerkt, of gezien als symptomen van ouderdom of comorbiditeit. Daarnaast is in geneesmiddelonderzoek evaluatie van voeding-geneesmiddelinteracties (VGI's) niet verplicht. Vijf verschillende klassen van VGI's worden besproken: het effect van nutriënten, voeding of voedingstoestand op geneesmiddelwerking en het effect van geneesmiddelgebruik op voedingstoestand of deficiënties, met de focus op vitamine D, foliumzuur, magnesium en vitamine B12. Deze systematische benadering van VGI's is een tool voor uitbreiding van dit kennisgebied in onderzoek en implementatie van deze materie in de praktijk.
LanguageDutch
JournalMFM- praktijkgerichte nascholing over farmacotherapie
Issue numbereditie 2
Publication statusPublished - 2016

Cite this

@article{3bfe46204f434e1083045b9219d3e2e4,
title = "Geneesmiddelgebruik, ondervoeding en defici{\"e}nties bij ouderen",
abstract = "Over het effect van geneesmiddelgebruik op de voedingsstatus bij ouderen is relatief weinig bekend. Ondanks de hoge prevalentie van ondervoeding en defici{\"e}nties in deze kwetsbare leeftijdsgroep, worden de klinische gevolgen van voedingstekorten bij oudere pati{\"e}nten vaak niet opgemerkt, of gezien als symptomen van ouderdom of comorbiditeit. Daarnaast is in geneesmiddelonderzoek evaluatie van voeding-geneesmiddelinteracties (VGI's) niet verplicht. Vijf verschillende klassen van VGI's worden besproken: het effect van nutri{\"e}nten, voeding of voedingstoestand op geneesmiddelwerking en het effect van geneesmiddelgebruik op voedingstoestand of defici{\"e}nties, met de focus op vitamine D, foliumzuur, magnesium en vitamine B12. Deze systematische benadering van VGI's is een tool voor uitbreiding van dit kennisgebied in onderzoek en implementatie van deze materie in de praktijk.",
author = "{van Orten-Luiten}, A.C.B. and A. Janse and R.F. Witkamp",
year = "2016",
language = "Dutch",
journal = "MFM- praktijkgerichte nascholing over farmacotherapie",
issn = "0168-7670",
publisher = "Prelum Uitgevers",
number = "editie 2",

}

Geneesmiddelgebruik, ondervoeding en deficiënties bij ouderen. / van Orten-Luiten, A.C.B.; Janse, A.; Witkamp, R.F.

In: MFM- praktijkgerichte nascholing over farmacotherapie, No. editie 2, 2016.

Research output: Contribution to journalArticleAcademicpeer-review

TY - JOUR

T1 - Geneesmiddelgebruik, ondervoeding en deficiënties bij ouderen

AU - van Orten-Luiten, A.C.B.

AU - Janse, A.

AU - Witkamp, R.F.

PY - 2016

Y1 - 2016

N2 - Over het effect van geneesmiddelgebruik op de voedingsstatus bij ouderen is relatief weinig bekend. Ondanks de hoge prevalentie van ondervoeding en deficiënties in deze kwetsbare leeftijdsgroep, worden de klinische gevolgen van voedingstekorten bij oudere patiënten vaak niet opgemerkt, of gezien als symptomen van ouderdom of comorbiditeit. Daarnaast is in geneesmiddelonderzoek evaluatie van voeding-geneesmiddelinteracties (VGI's) niet verplicht. Vijf verschillende klassen van VGI's worden besproken: het effect van nutriënten, voeding of voedingstoestand op geneesmiddelwerking en het effect van geneesmiddelgebruik op voedingstoestand of deficiënties, met de focus op vitamine D, foliumzuur, magnesium en vitamine B12. Deze systematische benadering van VGI's is een tool voor uitbreiding van dit kennisgebied in onderzoek en implementatie van deze materie in de praktijk.

AB - Over het effect van geneesmiddelgebruik op de voedingsstatus bij ouderen is relatief weinig bekend. Ondanks de hoge prevalentie van ondervoeding en deficiënties in deze kwetsbare leeftijdsgroep, worden de klinische gevolgen van voedingstekorten bij oudere patiënten vaak niet opgemerkt, of gezien als symptomen van ouderdom of comorbiditeit. Daarnaast is in geneesmiddelonderzoek evaluatie van voeding-geneesmiddelinteracties (VGI's) niet verplicht. Vijf verschillende klassen van VGI's worden besproken: het effect van nutriënten, voeding of voedingstoestand op geneesmiddelwerking en het effect van geneesmiddelgebruik op voedingstoestand of deficiënties, met de focus op vitamine D, foliumzuur, magnesium en vitamine B12. Deze systematische benadering van VGI's is een tool voor uitbreiding van dit kennisgebied in onderzoek en implementatie van deze materie in de praktijk.

M3 - Article

JO - MFM- praktijkgerichte nascholing over farmacotherapie

T2 - MFM- praktijkgerichte nascholing over farmacotherapie

JF - MFM- praktijkgerichte nascholing over farmacotherapie

SN - 0168-7670

IS - editie 2

ER -