Geelziek in bijzondere bolgewassen

P.J. van Leeuwen, J.P.T. Trompert

  Research output: Book/ReportReportProfessional

  Abstract

  De geelziekbacterie (Xanthomonas hyacinthi) is al decennia lang een groot probleem in de hyacintenteelt en veroorzaakt veel financiële schade. Ook van diverse bijzondere bolgewassen zoals bijvoorbeeld Scilla mischtschenkoana is bekend dat deze kunnen worden aangetast door de geelziekbacterie. De afgelopen jaren wordt vaker een aantasting van geelziek in bijzondere bolgewassen gevonden. Bestrijding via een heetstookbehandeling is vaak niet mogelijk. Dit heeft een aantal vragen opgeroepen: 1. hoe gemakkelijk kunnen hyacinten vanuit een besmette partij bijzondere bolgewassen worden besmet? 2. wat is de invloed van het spoelen van bollen op de besmetting en instandhouding van geelziek in bijzondere bolgewassen? 3. verdraagt Hyacinthoides hispanica een verkorte heetstookbehandeling? Deze drie onderwerpen zijn in dit onderzoek bestudeerd.
  Original languageDutch
  Place of PublicationLisse
  PublisherPPO Bloembollen, Boomkwekerij en Fruit
  Number of pages31
  Publication statusPublished - 2010

  Keywords

  • xanthomonas hyacinthi
  • hyacinthus
  • cultivation
  • infections
  • plant protection
  • heat treatment
  • postharvest treatment
  • ornamental bulbs
  • chionodoxa
  • scilla
  • muscari
  • hyacinthoides hispanica

  Cite this

  van Leeuwen, P. J., & Trompert, J. P. T. (2010). Geelziek in bijzondere bolgewassen. Lisse: PPO Bloembollen, Boomkwekerij en Fruit.
  van Leeuwen, P.J. ; Trompert, J.P.T. / Geelziek in bijzondere bolgewassen. Lisse : PPO Bloembollen, Boomkwekerij en Fruit, 2010. 31 p.
  @book{1416f2d7074e4a799402c29dba7314ff,
  title = "Geelziek in bijzondere bolgewassen",
  abstract = "De geelziekbacterie (Xanthomonas hyacinthi) is al decennia lang een groot probleem in de hyacintenteelt en veroorzaakt veel financi{\"e}le schade. Ook van diverse bijzondere bolgewassen zoals bijvoorbeeld Scilla mischtschenkoana is bekend dat deze kunnen worden aangetast door de geelziekbacterie. De afgelopen jaren wordt vaker een aantasting van geelziek in bijzondere bolgewassen gevonden. Bestrijding via een heetstookbehandeling is vaak niet mogelijk. Dit heeft een aantal vragen opgeroepen: 1. hoe gemakkelijk kunnen hyacinten vanuit een besmette partij bijzondere bolgewassen worden besmet? 2. wat is de invloed van het spoelen van bollen op de besmetting en instandhouding van geelziek in bijzondere bolgewassen? 3. verdraagt Hyacinthoides hispanica een verkorte heetstookbehandeling? Deze drie onderwerpen zijn in dit onderzoek bestudeerd.",
  keywords = "xanthomonas hyacinthi, hyacinthus, teelt, infecties, gewasbescherming, warmtebehandeling, behandeling na de oogst, bloembollen, chionodoxa, scilla, muscari, hyacinthoides hispanica, xanthomonas hyacinthi, hyacinthus, cultivation, infections, plant protection, heat treatment, postharvest treatment, ornamental bulbs, chionodoxa, scilla, muscari, hyacinthoides hispanica",
  author = "{van Leeuwen}, P.J. and J.P.T. Trompert",
  note = "3236015500 / PTnr. 12503",
  year = "2010",
  language = "Dutch",
  publisher = "PPO Bloembollen, Boomkwekerij en Fruit",

  }

  van Leeuwen, PJ & Trompert, JPT 2010, Geelziek in bijzondere bolgewassen. PPO Bloembollen, Boomkwekerij en Fruit, Lisse.

  Geelziek in bijzondere bolgewassen. / van Leeuwen, P.J.; Trompert, J.P.T.

  Lisse : PPO Bloembollen, Boomkwekerij en Fruit, 2010. 31 p.

  Research output: Book/ReportReportProfessional

  TY - BOOK

  T1 - Geelziek in bijzondere bolgewassen

  AU - van Leeuwen, P.J.

  AU - Trompert, J.P.T.

  N1 - 3236015500 / PTnr. 12503

  PY - 2010

  Y1 - 2010

  N2 - De geelziekbacterie (Xanthomonas hyacinthi) is al decennia lang een groot probleem in de hyacintenteelt en veroorzaakt veel financiële schade. Ook van diverse bijzondere bolgewassen zoals bijvoorbeeld Scilla mischtschenkoana is bekend dat deze kunnen worden aangetast door de geelziekbacterie. De afgelopen jaren wordt vaker een aantasting van geelziek in bijzondere bolgewassen gevonden. Bestrijding via een heetstookbehandeling is vaak niet mogelijk. Dit heeft een aantal vragen opgeroepen: 1. hoe gemakkelijk kunnen hyacinten vanuit een besmette partij bijzondere bolgewassen worden besmet? 2. wat is de invloed van het spoelen van bollen op de besmetting en instandhouding van geelziek in bijzondere bolgewassen? 3. verdraagt Hyacinthoides hispanica een verkorte heetstookbehandeling? Deze drie onderwerpen zijn in dit onderzoek bestudeerd.

  AB - De geelziekbacterie (Xanthomonas hyacinthi) is al decennia lang een groot probleem in de hyacintenteelt en veroorzaakt veel financiële schade. Ook van diverse bijzondere bolgewassen zoals bijvoorbeeld Scilla mischtschenkoana is bekend dat deze kunnen worden aangetast door de geelziekbacterie. De afgelopen jaren wordt vaker een aantasting van geelziek in bijzondere bolgewassen gevonden. Bestrijding via een heetstookbehandeling is vaak niet mogelijk. Dit heeft een aantal vragen opgeroepen: 1. hoe gemakkelijk kunnen hyacinten vanuit een besmette partij bijzondere bolgewassen worden besmet? 2. wat is de invloed van het spoelen van bollen op de besmetting en instandhouding van geelziek in bijzondere bolgewassen? 3. verdraagt Hyacinthoides hispanica een verkorte heetstookbehandeling? Deze drie onderwerpen zijn in dit onderzoek bestudeerd.

  KW - xanthomonas hyacinthi

  KW - hyacinthus

  KW - teelt

  KW - infecties

  KW - gewasbescherming

  KW - warmtebehandeling

  KW - behandeling na de oogst

  KW - bloembollen

  KW - chionodoxa

  KW - scilla

  KW - muscari

  KW - hyacinthoides hispanica

  KW - xanthomonas hyacinthi

  KW - hyacinthus

  KW - cultivation

  KW - infections

  KW - plant protection

  KW - heat treatment

  KW - postharvest treatment

  KW - ornamental bulbs

  KW - chionodoxa

  KW - scilla

  KW - muscari

  KW - hyacinthoides hispanica

  M3 - Report

  BT - Geelziek in bijzondere bolgewassen

  PB - PPO Bloembollen, Boomkwekerij en Fruit

  CY - Lisse

  ER -

  van Leeuwen PJ, Trompert JPT. Geelziek in bijzondere bolgewassen. Lisse: PPO Bloembollen, Boomkwekerij en Fruit, 2010. 31 p.