Gebruik van hoogisolerende schermen in een komkommerteelt

J. Janse, P.A. van Weel, H.F. de Zwart

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

In 2014 a greenhouse experiment was executed with a high-wire cucumber crop to measure the impact of a multiple layer system of energy screens. The screen systems that have been tested were: • 2 layers of aluminized cloth with a 5 cm cavity operated by a single sliding system closed all night. • 1 layer of high transparency, non-porous PVDF film on a second sliding system, closed all night and when heating was required, usually below an outside radiation level of 150-200 W/m2. • 1 layer of perforated transparent PE film, mounted alongside the double screen, closing as soon as the double screen opened and opening above an outside radiation level of 100-150 W/m2 to reduce the PAR light losses. The result was a 44% reduction in heating energy in the period of January to May compared to a glasshouse with a single energy screen. Production and product quality were comparable. The intense use of screens influenced the greenhouse climate. Plant temperature remained high because the radiation losses were limited. Since the opening and closing of the screens were very gradual, no shocks in plant temperature or vapour deficit occurred. This greatly reduces the risk of condensation on the leaves leading to botrytis or to a sudden drop in transpiration leading to plant cell damages. This test shows the positive effects of a highly insulated greenhouse and the chances to regain sensible and latent heat comprised in the ventilation losses of transpiration.
Original languageDutch
Place of PublicationBleiswijk
PublisherWageningen UR Glastuinbouw
Number of pages36
Publication statusPublished - 2015

Publication series

NameRapport GTB
PublisherWageningen UR Glastuinbouw
No.1361

Keywords

  • greenhouse horticulture
  • cucumbers
  • energy saving
  • thermal screens
  • blinds
  • air conditioning

Cite this

Janse, J., van Weel, P. A., & de Zwart, H. F. (2015). Gebruik van hoogisolerende schermen in een komkommerteelt. (Rapport GTB; No. 1361). Bleiswijk: Wageningen UR Glastuinbouw.
Janse, J. ; van Weel, P.A. ; de Zwart, H.F. / Gebruik van hoogisolerende schermen in een komkommerteelt. Bleiswijk : Wageningen UR Glastuinbouw, 2015. 36 p. (Rapport GTB; 1361).
@book{88a8b47852b34f0c91b66133bd835e02,
title = "Gebruik van hoogisolerende schermen in een komkommerteelt",
abstract = "In navolging van een theoretische studie van TNO en WUR naar mogelijkheden om de isolatiewaarde van kasschermen te verbeteren heeft een kasproef plaatsgevonden met 4 schermen. Bij een hogedraadteelt van komkommer bleek deze schermconfiguratie de theoretische verwachtingen ruimschoots te halen. Ten opzichte van een standaard kas met een enkel energiescherm was 44{\%} minder energie nodig om de kas van januari tot mei te verwarmen. De productie en productkwaliteit waren vergelijkbaar met een goed praktijkbedrijf. Het klimaat in de kas veranderde wel sterk door het intensieve schermen. Een belangrijk effect was het toenemen van de planttemperatuur door verminderde afkoeling naar een koude hemel. Ook traden de plotselinge dalingen in temperatuur en vochtdeficit die normaal optreden wanneer een scherm in de avond wordt gesloten of in de ochtend wordt geopend niet meer op. Daarmee is een belangrijke stap gezet in het verminderen van problemen met schimmels als gevolg van het tijdelijk nat slaan van het gewas of door het tijdelijk wegvallen van de verdamping terwijl de worteldruk aanwezig blijft. Hoewel de bestudeerde oplossingen commercieel nog niet verkrijgbaar zijn is wel de weg geopend naar een andere wijze van telen met beduidend minder energieverliezen en de mogelijkheid om de verdampingswarmte die normaal door de ramen wordt afgevoerd terug te gaan winnen.",
keywords = "glastuinbouw, komkommers, energiebesparing, thermische schermen, schermen, klimaatregeling, greenhouse horticulture, cucumbers, energy saving, thermal screens, blinds, air conditioning",
author = "J. Janse and {van Weel}, P.A. and {de Zwart}, H.F.",
year = "2015",
language = "Dutch",
series = "Rapport GTB",
publisher = "Wageningen UR Glastuinbouw",
number = "1361",

}

Janse, J, van Weel, PA & de Zwart, HF 2015, Gebruik van hoogisolerende schermen in een komkommerteelt. Rapport GTB, no. 1361, Wageningen UR Glastuinbouw, Bleiswijk.

Gebruik van hoogisolerende schermen in een komkommerteelt. / Janse, J.; van Weel, P.A.; de Zwart, H.F.

Bleiswijk : Wageningen UR Glastuinbouw, 2015. 36 p. (Rapport GTB; No. 1361).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Gebruik van hoogisolerende schermen in een komkommerteelt

AU - Janse, J.

AU - van Weel, P.A.

AU - de Zwart, H.F.

PY - 2015

Y1 - 2015

N2 - In navolging van een theoretische studie van TNO en WUR naar mogelijkheden om de isolatiewaarde van kasschermen te verbeteren heeft een kasproef plaatsgevonden met 4 schermen. Bij een hogedraadteelt van komkommer bleek deze schermconfiguratie de theoretische verwachtingen ruimschoots te halen. Ten opzichte van een standaard kas met een enkel energiescherm was 44% minder energie nodig om de kas van januari tot mei te verwarmen. De productie en productkwaliteit waren vergelijkbaar met een goed praktijkbedrijf. Het klimaat in de kas veranderde wel sterk door het intensieve schermen. Een belangrijk effect was het toenemen van de planttemperatuur door verminderde afkoeling naar een koude hemel. Ook traden de plotselinge dalingen in temperatuur en vochtdeficit die normaal optreden wanneer een scherm in de avond wordt gesloten of in de ochtend wordt geopend niet meer op. Daarmee is een belangrijke stap gezet in het verminderen van problemen met schimmels als gevolg van het tijdelijk nat slaan van het gewas of door het tijdelijk wegvallen van de verdamping terwijl de worteldruk aanwezig blijft. Hoewel de bestudeerde oplossingen commercieel nog niet verkrijgbaar zijn is wel de weg geopend naar een andere wijze van telen met beduidend minder energieverliezen en de mogelijkheid om de verdampingswarmte die normaal door de ramen wordt afgevoerd terug te gaan winnen.

AB - In navolging van een theoretische studie van TNO en WUR naar mogelijkheden om de isolatiewaarde van kasschermen te verbeteren heeft een kasproef plaatsgevonden met 4 schermen. Bij een hogedraadteelt van komkommer bleek deze schermconfiguratie de theoretische verwachtingen ruimschoots te halen. Ten opzichte van een standaard kas met een enkel energiescherm was 44% minder energie nodig om de kas van januari tot mei te verwarmen. De productie en productkwaliteit waren vergelijkbaar met een goed praktijkbedrijf. Het klimaat in de kas veranderde wel sterk door het intensieve schermen. Een belangrijk effect was het toenemen van de planttemperatuur door verminderde afkoeling naar een koude hemel. Ook traden de plotselinge dalingen in temperatuur en vochtdeficit die normaal optreden wanneer een scherm in de avond wordt gesloten of in de ochtend wordt geopend niet meer op. Daarmee is een belangrijke stap gezet in het verminderen van problemen met schimmels als gevolg van het tijdelijk nat slaan van het gewas of door het tijdelijk wegvallen van de verdamping terwijl de worteldruk aanwezig blijft. Hoewel de bestudeerde oplossingen commercieel nog niet verkrijgbaar zijn is wel de weg geopend naar een andere wijze van telen met beduidend minder energieverliezen en de mogelijkheid om de verdampingswarmte die normaal door de ramen wordt afgevoerd terug te gaan winnen.

KW - glastuinbouw

KW - komkommers

KW - energiebesparing

KW - thermische schermen

KW - schermen

KW - klimaatregeling

KW - greenhouse horticulture

KW - cucumbers

KW - energy saving

KW - thermal screens

KW - blinds

KW - air conditioning

M3 - Report

T3 - Rapport GTB

BT - Gebruik van hoogisolerende schermen in een komkommerteelt

PB - Wageningen UR Glastuinbouw

CY - Bleiswijk

ER -

Janse J, van Weel PA, de Zwart HF. Gebruik van hoogisolerende schermen in een komkommerteelt. Bleiswijk: Wageningen UR Glastuinbouw, 2015. 36 p. (Rapport GTB; 1361).