Geïntegreerde vruchtwisselingssystemen op de noordoostelijke zand- en dalgronden

K.H. Wijnholds

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

Abstract

Doel van dit onderzoek was het ontwikkelen van geïntegreerde teeltsystemen voor de akkerbouw op de noordoostelijke zand- en dalgronden, waarbij met een zo gering mogelijke inzet van bestrijdings- en productiemiddelen een optimaal bedrijfsrendement wordt verkregen. Na twaalf jaar onderzoek op twee locaties lijkt alleen binnen de meest intensieve aardappelteelt van 1:2 grondontsmetting noodzakelijk, maar de ontsmettingsfrequentie kan zonder negatieve gevolgen naar 1:4 of 1:5. Verruiming van de aardappelteelt en frequentie van grondontsmetting laat de aantallen aardappelcysteaaltjes verminderen en de meeste andere aaltjes toenemen. De bekende opbrengstverlagende bodemschimmels als Verticillium dahliae, Colletotrichum coccodes en Rhizoctonia solani waren in belangrijke mate aanwezig. Hoe nauwer de rotatie, hoe meer Verticillium dahliae en hoe lager de aardappelopbrengst. Waarschijnlijk speelt hier interactie met nematoden een rol. Zonder bestrijding van met name vrijlevende nematoden als Pratylenchus spp. is de schade van Verticillium dahliae groter. Colletotrichum coccodes komt als verklaring voor de opbrengstverschillen tussen de rotaties op beide proefvelden naar voren. Waarschijnlijk werkt Colletotrichum coccodes vooral in combinatie met andere pathogenen, die de veroudering bevorderen. Bij de suikerbieten was de suikeropbrengst lager voor de hoogste frequenties aan suikerbieten. De opbrengstderving werd veroorzaakt door een verlaging van het plantgetal door aantasting van Aphanomyces, ondanks een bescherming van het suikerbietenzaad met hymexazool in de pil. Ook R. solani kan in een warm voorjaar het plantgetal reduceren.
Original languageDutch
JournalKennisakker.nl
Volume2004
Issue number15 juli
Publication statusPublished - 2004

Keywords

  • rotations
  • arable farming
  • sandy soils
  • potatoes
  • sugarbeet
  • soilborne pathogens
  • plant diseases
  • plant pests

Cite this

@article{304cbc2c2a784301a8c376335dd6cb99,
title = "Ge{\"i}ntegreerde vruchtwisselingssystemen op de noordoostelijke zand- en dalgronden",
abstract = "Doel van dit onderzoek was het ontwikkelen van ge{\"i}ntegreerde teeltsystemen voor de akkerbouw op de noordoostelijke zand- en dalgronden, waarbij met een zo gering mogelijke inzet van bestrijdings- en productiemiddelen een optimaal bedrijfsrendement wordt verkregen. Na twaalf jaar onderzoek op twee locaties lijkt alleen binnen de meest intensieve aardappelteelt van 1:2 grondontsmetting noodzakelijk, maar de ontsmettingsfrequentie kan zonder negatieve gevolgen naar 1:4 of 1:5. Verruiming van de aardappelteelt en frequentie van grondontsmetting laat de aantallen aardappelcysteaaltjes verminderen en de meeste andere aaltjes toenemen. De bekende opbrengstverlagende bodemschimmels als Verticillium dahliae, Colletotrichum coccodes en Rhizoctonia solani waren in belangrijke mate aanwezig. Hoe nauwer de rotatie, hoe meer Verticillium dahliae en hoe lager de aardappelopbrengst. Waarschijnlijk speelt hier interactie met nematoden een rol. Zonder bestrijding van met name vrijlevende nematoden als Pratylenchus spp. is de schade van Verticillium dahliae groter. Colletotrichum coccodes komt als verklaring voor de opbrengstverschillen tussen de rotaties op beide proefvelden naar voren. Waarschijnlijk werkt Colletotrichum coccodes vooral in combinatie met andere pathogenen, die de veroudering bevorderen. Bij de suikerbieten was de suikeropbrengst lager voor de hoogste frequenties aan suikerbieten. De opbrengstderving werd veroorzaakt door een verlaging van het plantgetal door aantasting van Aphanomyces, ondanks een bescherming van het suikerbietenzaad met hymexazool in de pil. Ook R. solani kan in een warm voorjaar het plantgetal reduceren.",
keywords = "rotaties, akkerbouw, zandgronden, aardappelen, suikerbieten, bodempathogenen, plantenziekten, plantenplagen, rotations, arable farming, sandy soils, potatoes, sugarbeet, soilborne pathogens, plant diseases, plant pests",
author = "K.H. Wijnholds",
year = "2004",
language = "Dutch",
volume = "2004",
journal = "Kennisakker.nl",
number = "15 juli",

}

Geïntegreerde vruchtwisselingssystemen op de noordoostelijke zand- en dalgronden. / Wijnholds, K.H.

In: Kennisakker.nl, Vol. 2004, No. 15 juli, 2004.

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

TY - JOUR

T1 - Geïntegreerde vruchtwisselingssystemen op de noordoostelijke zand- en dalgronden

AU - Wijnholds, K.H.

PY - 2004

Y1 - 2004

N2 - Doel van dit onderzoek was het ontwikkelen van geïntegreerde teeltsystemen voor de akkerbouw op de noordoostelijke zand- en dalgronden, waarbij met een zo gering mogelijke inzet van bestrijdings- en productiemiddelen een optimaal bedrijfsrendement wordt verkregen. Na twaalf jaar onderzoek op twee locaties lijkt alleen binnen de meest intensieve aardappelteelt van 1:2 grondontsmetting noodzakelijk, maar de ontsmettingsfrequentie kan zonder negatieve gevolgen naar 1:4 of 1:5. Verruiming van de aardappelteelt en frequentie van grondontsmetting laat de aantallen aardappelcysteaaltjes verminderen en de meeste andere aaltjes toenemen. De bekende opbrengstverlagende bodemschimmels als Verticillium dahliae, Colletotrichum coccodes en Rhizoctonia solani waren in belangrijke mate aanwezig. Hoe nauwer de rotatie, hoe meer Verticillium dahliae en hoe lager de aardappelopbrengst. Waarschijnlijk speelt hier interactie met nematoden een rol. Zonder bestrijding van met name vrijlevende nematoden als Pratylenchus spp. is de schade van Verticillium dahliae groter. Colletotrichum coccodes komt als verklaring voor de opbrengstverschillen tussen de rotaties op beide proefvelden naar voren. Waarschijnlijk werkt Colletotrichum coccodes vooral in combinatie met andere pathogenen, die de veroudering bevorderen. Bij de suikerbieten was de suikeropbrengst lager voor de hoogste frequenties aan suikerbieten. De opbrengstderving werd veroorzaakt door een verlaging van het plantgetal door aantasting van Aphanomyces, ondanks een bescherming van het suikerbietenzaad met hymexazool in de pil. Ook R. solani kan in een warm voorjaar het plantgetal reduceren.

AB - Doel van dit onderzoek was het ontwikkelen van geïntegreerde teeltsystemen voor de akkerbouw op de noordoostelijke zand- en dalgronden, waarbij met een zo gering mogelijke inzet van bestrijdings- en productiemiddelen een optimaal bedrijfsrendement wordt verkregen. Na twaalf jaar onderzoek op twee locaties lijkt alleen binnen de meest intensieve aardappelteelt van 1:2 grondontsmetting noodzakelijk, maar de ontsmettingsfrequentie kan zonder negatieve gevolgen naar 1:4 of 1:5. Verruiming van de aardappelteelt en frequentie van grondontsmetting laat de aantallen aardappelcysteaaltjes verminderen en de meeste andere aaltjes toenemen. De bekende opbrengstverlagende bodemschimmels als Verticillium dahliae, Colletotrichum coccodes en Rhizoctonia solani waren in belangrijke mate aanwezig. Hoe nauwer de rotatie, hoe meer Verticillium dahliae en hoe lager de aardappelopbrengst. Waarschijnlijk speelt hier interactie met nematoden een rol. Zonder bestrijding van met name vrijlevende nematoden als Pratylenchus spp. is de schade van Verticillium dahliae groter. Colletotrichum coccodes komt als verklaring voor de opbrengstverschillen tussen de rotaties op beide proefvelden naar voren. Waarschijnlijk werkt Colletotrichum coccodes vooral in combinatie met andere pathogenen, die de veroudering bevorderen. Bij de suikerbieten was de suikeropbrengst lager voor de hoogste frequenties aan suikerbieten. De opbrengstderving werd veroorzaakt door een verlaging van het plantgetal door aantasting van Aphanomyces, ondanks een bescherming van het suikerbietenzaad met hymexazool in de pil. Ook R. solani kan in een warm voorjaar het plantgetal reduceren.

KW - rotaties

KW - akkerbouw

KW - zandgronden

KW - aardappelen

KW - suikerbieten

KW - bodempathogenen

KW - plantenziekten

KW - plantenplagen

KW - rotations

KW - arable farming

KW - sandy soils

KW - potatoes

KW - sugarbeet

KW - soilborne pathogens

KW - plant diseases

KW - plant pests

M3 - Article

VL - 2004

JO - Kennisakker.nl

JF - Kennisakker.nl

IS - 15 juli

ER -