Geïntegreerde bestrijding van Echinothrips americanus in de sierteelt

J. Pijnakker, P.M.J. Ramakers, A. Leman, J.J. Stelma

  Research output: Book/ReportReportProfessional

  Abstract

  Echinothrips americanus is geen nieuwe plaag voor de Nederlandse glastuinbouw. Ze komt al sinds 1993 voor. De laatste jaren neemt het probleem in de sierteelt echter toe, vaak als gevolg van de groeiende toepassing van geïntegreerde bestrijding. Met name in roos, gerbera, bouvardia en potplanten wordt schade door Echinothrips gemeld. Bij die laatste wordt al gauw de sierwaarde van de plant verminderd. De roofmijten die worden ingezet tegen andere tripsen (californische trips, tabakstrips), zijn tegen deze trips niet effectief. Voor de bestrijding van Echinothrips gebruikt men momenteel chemische middelen, vooral abamectine (Vertimec) en spinosad (Conserve). Deze middelen zijn zeer effectief, maar staan de verdere ontwikkeling van geïntegreerde plaagbestrijding in de weg. Om deze reden is er een onderzoek gestart naar nieuwe bestrijdingsmethoden die compatibel zijn met natuurlijke vijanden.
  Original languageDutch
  Place of PublicationBleiswijk
  PublisherWageningen UR Glastuinbouw
  Number of pages39
  Publication statusPublished - 2010

  Publication series

  NameRapporten GTB
  PublisherWageningen UR Glastuinbouw
  No.1055

  Keywords

  • ornamental horticulture
  • protected cultivation
  • thripidae
  • insect pests
  • integrated pest management
  • integrated control
  • netherlands
  • greenhouse horticulture

  Cite this

  Pijnakker, J., Ramakers, P. M. J., Leman, A., & Stelma, J. J. (2010). Geïntegreerde bestrijding van Echinothrips americanus in de sierteelt. (Rapporten GTB; No. 1055). Bleiswijk: Wageningen UR Glastuinbouw.
  Pijnakker, J. ; Ramakers, P.M.J. ; Leman, A. ; Stelma, J.J. / Geïntegreerde bestrijding van Echinothrips americanus in de sierteelt. Bleiswijk : Wageningen UR Glastuinbouw, 2010. 39 p. (Rapporten GTB; 1055).
  @book{f971d3f9557445e79c002d86c2e9e6c4,
  title = "Ge{\"i}ntegreerde bestrijding van Echinothrips americanus in de sierteelt",
  abstract = "Echinothrips americanus is geen nieuwe plaag voor de Nederlandse glastuinbouw. Ze komt al sinds 1993 voor. De laatste jaren neemt het probleem in de sierteelt echter toe, vaak als gevolg van de groeiende toepassing van ge{\"i}ntegreerde bestrijding. Met name in roos, gerbera, bouvardia en potplanten wordt schade door Echinothrips gemeld. Bij die laatste wordt al gauw de sierwaarde van de plant verminderd. De roofmijten die worden ingezet tegen andere tripsen (californische trips, tabakstrips), zijn tegen deze trips niet effectief. Voor de bestrijding van Echinothrips gebruikt men momenteel chemische middelen, vooral abamectine (Vertimec) en spinosad (Conserve). Deze middelen zijn zeer effectief, maar staan de verdere ontwikkeling van ge{\"i}ntegreerde plaagbestrijding in de weg. Om deze reden is er een onderzoek gestart naar nieuwe bestrijdingsmethoden die compatibel zijn met natuurlijke vijanden.",
  keywords = "sierteelt, teelt onder bescherming, thripidae, insectenplagen, ge{\"i}ntegreerde plagenbestrijding, ge{\"i}ntegreerde bestrijding, nederland, glastuinbouw, ornamental horticulture, protected cultivation, thripidae, insect pests, integrated pest management, integrated control, netherlands, greenhouse horticulture",
  author = "J. Pijnakker and P.M.J. Ramakers and A. Leman and J.J. Stelma",
  note = "5 jaar embargo",
  year = "2010",
  language = "Dutch",
  series = "Rapporten GTB",
  publisher = "Wageningen UR Glastuinbouw",
  number = "1055",

  }

  Pijnakker, J, Ramakers, PMJ, Leman, A & Stelma, JJ 2010, Geïntegreerde bestrijding van Echinothrips americanus in de sierteelt. Rapporten GTB, no. 1055, Wageningen UR Glastuinbouw, Bleiswijk.

  Geïntegreerde bestrijding van Echinothrips americanus in de sierteelt. / Pijnakker, J.; Ramakers, P.M.J.; Leman, A.; Stelma, J.J.

  Bleiswijk : Wageningen UR Glastuinbouw, 2010. 39 p. (Rapporten GTB; No. 1055).

  Research output: Book/ReportReportProfessional

  TY - BOOK

  T1 - Geïntegreerde bestrijding van Echinothrips americanus in de sierteelt

  AU - Pijnakker, J.

  AU - Ramakers, P.M.J.

  AU - Leman, A.

  AU - Stelma, J.J.

  N1 - 5 jaar embargo

  PY - 2010

  Y1 - 2010

  N2 - Echinothrips americanus is geen nieuwe plaag voor de Nederlandse glastuinbouw. Ze komt al sinds 1993 voor. De laatste jaren neemt het probleem in de sierteelt echter toe, vaak als gevolg van de groeiende toepassing van geïntegreerde bestrijding. Met name in roos, gerbera, bouvardia en potplanten wordt schade door Echinothrips gemeld. Bij die laatste wordt al gauw de sierwaarde van de plant verminderd. De roofmijten die worden ingezet tegen andere tripsen (californische trips, tabakstrips), zijn tegen deze trips niet effectief. Voor de bestrijding van Echinothrips gebruikt men momenteel chemische middelen, vooral abamectine (Vertimec) en spinosad (Conserve). Deze middelen zijn zeer effectief, maar staan de verdere ontwikkeling van geïntegreerde plaagbestrijding in de weg. Om deze reden is er een onderzoek gestart naar nieuwe bestrijdingsmethoden die compatibel zijn met natuurlijke vijanden.

  AB - Echinothrips americanus is geen nieuwe plaag voor de Nederlandse glastuinbouw. Ze komt al sinds 1993 voor. De laatste jaren neemt het probleem in de sierteelt echter toe, vaak als gevolg van de groeiende toepassing van geïntegreerde bestrijding. Met name in roos, gerbera, bouvardia en potplanten wordt schade door Echinothrips gemeld. Bij die laatste wordt al gauw de sierwaarde van de plant verminderd. De roofmijten die worden ingezet tegen andere tripsen (californische trips, tabakstrips), zijn tegen deze trips niet effectief. Voor de bestrijding van Echinothrips gebruikt men momenteel chemische middelen, vooral abamectine (Vertimec) en spinosad (Conserve). Deze middelen zijn zeer effectief, maar staan de verdere ontwikkeling van geïntegreerde plaagbestrijding in de weg. Om deze reden is er een onderzoek gestart naar nieuwe bestrijdingsmethoden die compatibel zijn met natuurlijke vijanden.

  KW - sierteelt

  KW - teelt onder bescherming

  KW - thripidae

  KW - insectenplagen

  KW - geïntegreerde plagenbestrijding

  KW - geïntegreerde bestrijding

  KW - nederland

  KW - glastuinbouw

  KW - ornamental horticulture

  KW - protected cultivation

  KW - thripidae

  KW - insect pests

  KW - integrated pest management

  KW - integrated control

  KW - netherlands

  KW - greenhouse horticulture

  M3 - Report

  T3 - Rapporten GTB

  BT - Geïntegreerde bestrijding van Echinothrips americanus in de sierteelt

  PB - Wageningen UR Glastuinbouw

  CY - Bleiswijk

  ER -

  Pijnakker J, Ramakers PMJ, Leman A, Stelma JJ. Geïntegreerde bestrijding van Echinothrips americanus in de sierteelt. Bleiswijk: Wageningen UR Glastuinbouw, 2010. 39 p. (Rapporten GTB; 1055).