Geïnduceerde resistentie tegen Botrytis in tulp en lelie

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

De bollenteelt in Nederland is een belangrijke sector voor de export van bloemen en bloembollen. De teelt gaat noodzakelijkerwijs gepaard met een hoog gebruik aan bestrijdingsmiddelen en zowel de sector als de overheid zien het als hun taak voor de toekomst te streven naar een beperking. Om alternatieven voor de toekomst te ontwikkelen, heeft PT onderzoek uitgezet naar de toepassing van “geïnduceerde resistentie”. Geïnduceerde resistentie is het fenomeen dat een chemische behandeling van buitenaf bij planten een resistentie tegen pathogenen opwekt. Het chemische middel op zichzelf is daarbij niet schadelijk voor plant of milieu. Het is de opgeroepen afweer binnenin de plant zelf die pathogenen buitensluit. Voor dit onderzoek is gebruik gemaakt van tulp en lelie in combinatie met de ziekteverwekker vuur (resp. Botrytis tulipae en B. elliptica). In het onderzoek zijn een groot aantal chemische stoffen getest waarvan in te literatuur is gevonden dat ze een remmende werking op ziekteontwikkeling hebben. Hier wordt dus getest of die stoffen ook hier bij lelie en tulp tegen vuur dit effect hebben. Wat werd gevonden was, dat geen van de geteste stoffen een zichtbaar effect heeft op de terugdringing of voorkoming van vuur in tulp en lelie. Op basis van deze uitkomsten willen de auteurs dan ook geen voorstel naar de telers doen om over te gaan tot deze alternatieve bestrijdingsmethode.
Original languageDutch
Place of PublicationWageningen
PublisherPlant Research International Wageningen UR
Number of pages28
Publication statusPublished - 2004

Keywords

  • plant pathogens
  • pesticides
  • plant disease control
  • ornamental bulbs
  • plant protection
  • agricultural research
  • netherlands

Cite this

Prins, T., van Heusden, A. W., van Tuyl, J. M., & Krens, F. A. (2004). Geïnduceerde resistentie tegen Botrytis in tulp en lelie. Wageningen: Plant Research International Wageningen UR.
Prins, T. ; van Heusden, A.W. ; van Tuyl, J.M. ; Krens, F.A. / Geïnduceerde resistentie tegen Botrytis in tulp en lelie. Wageningen : Plant Research International Wageningen UR, 2004. 28 p.
@book{74c7b4aa0b4e4749a6dc535541ecadc1,
title = "Ge{\"i}nduceerde resistentie tegen Botrytis in tulp en lelie",
abstract = "De bollenteelt in Nederland is een belangrijke sector voor de export van bloemen en bloembollen. De teelt gaat noodzakelijkerwijs gepaard met een hoog gebruik aan bestrijdingsmiddelen en zowel de sector als de overheid zien het als hun taak voor de toekomst te streven naar een beperking. Om alternatieven voor de toekomst te ontwikkelen, heeft PT onderzoek uitgezet naar de toepassing van “ge{\"i}nduceerde resistentie”. Ge{\"i}nduceerde resistentie is het fenomeen dat een chemische behandeling van buitenaf bij planten een resistentie tegen pathogenen opwekt. Het chemische middel op zichzelf is daarbij niet schadelijk voor plant of milieu. Het is de opgeroepen afweer binnenin de plant zelf die pathogenen buitensluit. Voor dit onderzoek is gebruik gemaakt van tulp en lelie in combinatie met de ziekteverwekker vuur (resp. Botrytis tulipae en B. elliptica). In het onderzoek zijn een groot aantal chemische stoffen getest waarvan in te literatuur is gevonden dat ze een remmende werking op ziekteontwikkeling hebben. Hier wordt dus getest of die stoffen ook hier bij lelie en tulp tegen vuur dit effect hebben. Wat werd gevonden was, dat geen van de geteste stoffen een zichtbaar effect heeft op de terugdringing of voorkoming van vuur in tulp en lelie. Op basis van deze uitkomsten willen de auteurs dan ook geen voorstel naar de telers doen om over te gaan tot deze alternatieve bestrijdingsmethode.",
keywords = "plantenziekteverwekkers, pesticiden, plantenziektebestrijding, bloembollen, gewasbescherming, landbouwkundig onderzoek, nederland, plant pathogens, pesticides, plant disease control, ornamental bulbs, plant protection, agricultural research, netherlands",
author = "T. Prins and {van Heusden}, A.W. and {van Tuyl}, J.M. and F.A. Krens",
note = "PRI projectnummer: 6600037/07600003700. - PT projectnummer: 10769",
year = "2004",
language = "Dutch",
publisher = "Plant Research International Wageningen UR",

}

Prins, T, van Heusden, AW, van Tuyl, JM & Krens, FA 2004, Geïnduceerde resistentie tegen Botrytis in tulp en lelie. Plant Research International Wageningen UR, Wageningen.

Geïnduceerde resistentie tegen Botrytis in tulp en lelie. / Prins, T.; van Heusden, A.W.; van Tuyl, J.M.; Krens, F.A.

Wageningen : Plant Research International Wageningen UR, 2004. 28 p.

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Geïnduceerde resistentie tegen Botrytis in tulp en lelie

AU - Prins, T.

AU - van Heusden, A.W.

AU - van Tuyl, J.M.

AU - Krens, F.A.

N1 - PRI projectnummer: 6600037/07600003700. - PT projectnummer: 10769

PY - 2004

Y1 - 2004

N2 - De bollenteelt in Nederland is een belangrijke sector voor de export van bloemen en bloembollen. De teelt gaat noodzakelijkerwijs gepaard met een hoog gebruik aan bestrijdingsmiddelen en zowel de sector als de overheid zien het als hun taak voor de toekomst te streven naar een beperking. Om alternatieven voor de toekomst te ontwikkelen, heeft PT onderzoek uitgezet naar de toepassing van “geïnduceerde resistentie”. Geïnduceerde resistentie is het fenomeen dat een chemische behandeling van buitenaf bij planten een resistentie tegen pathogenen opwekt. Het chemische middel op zichzelf is daarbij niet schadelijk voor plant of milieu. Het is de opgeroepen afweer binnenin de plant zelf die pathogenen buitensluit. Voor dit onderzoek is gebruik gemaakt van tulp en lelie in combinatie met de ziekteverwekker vuur (resp. Botrytis tulipae en B. elliptica). In het onderzoek zijn een groot aantal chemische stoffen getest waarvan in te literatuur is gevonden dat ze een remmende werking op ziekteontwikkeling hebben. Hier wordt dus getest of die stoffen ook hier bij lelie en tulp tegen vuur dit effect hebben. Wat werd gevonden was, dat geen van de geteste stoffen een zichtbaar effect heeft op de terugdringing of voorkoming van vuur in tulp en lelie. Op basis van deze uitkomsten willen de auteurs dan ook geen voorstel naar de telers doen om over te gaan tot deze alternatieve bestrijdingsmethode.

AB - De bollenteelt in Nederland is een belangrijke sector voor de export van bloemen en bloembollen. De teelt gaat noodzakelijkerwijs gepaard met een hoog gebruik aan bestrijdingsmiddelen en zowel de sector als de overheid zien het als hun taak voor de toekomst te streven naar een beperking. Om alternatieven voor de toekomst te ontwikkelen, heeft PT onderzoek uitgezet naar de toepassing van “geïnduceerde resistentie”. Geïnduceerde resistentie is het fenomeen dat een chemische behandeling van buitenaf bij planten een resistentie tegen pathogenen opwekt. Het chemische middel op zichzelf is daarbij niet schadelijk voor plant of milieu. Het is de opgeroepen afweer binnenin de plant zelf die pathogenen buitensluit. Voor dit onderzoek is gebruik gemaakt van tulp en lelie in combinatie met de ziekteverwekker vuur (resp. Botrytis tulipae en B. elliptica). In het onderzoek zijn een groot aantal chemische stoffen getest waarvan in te literatuur is gevonden dat ze een remmende werking op ziekteontwikkeling hebben. Hier wordt dus getest of die stoffen ook hier bij lelie en tulp tegen vuur dit effect hebben. Wat werd gevonden was, dat geen van de geteste stoffen een zichtbaar effect heeft op de terugdringing of voorkoming van vuur in tulp en lelie. Op basis van deze uitkomsten willen de auteurs dan ook geen voorstel naar de telers doen om over te gaan tot deze alternatieve bestrijdingsmethode.

KW - plantenziekteverwekkers

KW - pesticiden

KW - plantenziektebestrijding

KW - bloembollen

KW - gewasbescherming

KW - landbouwkundig onderzoek

KW - nederland

KW - plant pathogens

KW - pesticides

KW - plant disease control

KW - ornamental bulbs

KW - plant protection

KW - agricultural research

KW - netherlands

M3 - Report

BT - Geïnduceerde resistentie tegen Botrytis in tulp en lelie

PB - Plant Research International Wageningen UR

CY - Wageningen

ER -

Prins T, van Heusden AW, van Tuyl JM, Krens FA. Geïnduceerde resistentie tegen Botrytis in tulp en lelie. Wageningen: Plant Research International Wageningen UR, 2004. 28 p.