Gasvormige emissies uit het melkveebedrijf van de familie Spruit. II. Praktijkmetingen na het toedienen van mest

J. Mosquera, J.M.G. Hol, P. Hofschreuder

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Dit rapport is deel II van het project dat door Agrotechnology and Food Innovations werd uitgevoerd om de gasvormige emissies van het melkveehouderijbedrijf van de familie Spruit te meten. Hier worden de ammoniakemissies na het toedienen van mest gepresenteerd. De mesttoediening is afwijkend van de huidige toegestane bemestingsmethode. De regelgeving biedt geen ruimte voor bovengronds breedwerpig toedienen van mest in welke vorm dan ook. Op dit bedrijf wordt de mest altijd bovengronds breedwerpig toegediend. Echter de omstandigheden waarbij de mest wordt uitgereden worden specifiek gekozen (weersomstandigheden zoals weinig wind en vochtige omstandigheden), en de nabehandeling van de mest direct na de mesttoediening wordt ook specifiek gekozen (inregenen met slootwater of afdekken met bagger). In dit deelonderzoek is binnen de beperkingen van het aantal metingen bepaald wat de ammoniakemissie is bij verschillende toevallige varianten van deze bemestingstrategie.
Original languageDutch
Place of PublicationWageningen
PublisherAgrotechnology & Food Innovations
Number of pages43
ISBN (Print)9067549827
Publication statusPublished - 2005

Publication series

NameRapport / Wageningen UR, Agrotechnology & Food Innovations
PublisherAgrotechnology & Food Innovations
No.565

Keywords

 • air pollution
 • emission
 • greenhouse gases
 • ammonia
 • odour emission
 • animal housing
 • manures
 • measurement
 • dairy farms
 • dairy cattle
 • grasslands

Cite this

Mosquera, J., Hol, J. M. G., & Hofschreuder, P. (2005). Gasvormige emissies uit het melkveebedrijf van de familie Spruit. II. Praktijkmetingen na het toedienen van mest. (Rapport / Wageningen UR, Agrotechnology & Food Innovations; No. 565). Wageningen: Agrotechnology & Food Innovations.
Mosquera, J. ; Hol, J.M.G. ; Hofschreuder, P. / Gasvormige emissies uit het melkveebedrijf van de familie Spruit. II. Praktijkmetingen na het toedienen van mest. Wageningen : Agrotechnology & Food Innovations, 2005. 43 p. (Rapport / Wageningen UR, Agrotechnology & Food Innovations; 565).
@book{d25a45a8ec61433c90f1c776f02294d6,
title = "Gasvormige emissies uit het melkveebedrijf van de familie Spruit. II. Praktijkmetingen na het toedienen van mest",
abstract = "Dit rapport is deel II van het project dat door Agrotechnology and Food Innovations werd uitgevoerd om de gasvormige emissies van het melkveehouderijbedrijf van de familie Spruit te meten. Hier worden de ammoniakemissies na het toedienen van mest gepresenteerd. De mesttoediening is afwijkend van de huidige toegestane bemestingsmethode. De regelgeving biedt geen ruimte voor bovengronds breedwerpig toedienen van mest in welke vorm dan ook. Op dit bedrijf wordt de mest altijd bovengronds breedwerpig toegediend. Echter de omstandigheden waarbij de mest wordt uitgereden worden specifiek gekozen (weersomstandigheden zoals weinig wind en vochtige omstandigheden), en de nabehandeling van de mest direct na de mesttoediening wordt ook specifiek gekozen (inregenen met slootwater of afdekken met bagger). In dit deelonderzoek is binnen de beperkingen van het aantal metingen bepaald wat de ammoniakemissie is bij verschillende toevallige varianten van deze bemestingstrategie.",
keywords = "luchtverontreiniging, emissie, broeikasgassen, ammoniak, stankemissie, huisvesting, dieren, mest, meting, melkveebedrijven, melkvee, graslanden, air pollution, emission, greenhouse gases, ammonia, odour emission, animal housing, manures, measurement, dairy farms, dairy cattle, grasslands",
author = "J. Mosquera and J.M.G. Hol and P. Hofschreuder",
year = "2005",
language = "Dutch",
isbn = "9067549827",
series = "Rapport / Wageningen UR, Agrotechnology & Food Innovations",
publisher = "Agrotechnology & Food Innovations",
number = "565",

}

Mosquera, J, Hol, JMG & Hofschreuder, P 2005, Gasvormige emissies uit het melkveebedrijf van de familie Spruit. II. Praktijkmetingen na het toedienen van mest. Rapport / Wageningen UR, Agrotechnology & Food Innovations, no. 565, Agrotechnology & Food Innovations, Wageningen.

Gasvormige emissies uit het melkveebedrijf van de familie Spruit. II. Praktijkmetingen na het toedienen van mest. / Mosquera, J.; Hol, J.M.G.; Hofschreuder, P.

Wageningen : Agrotechnology & Food Innovations, 2005. 43 p. (Rapport / Wageningen UR, Agrotechnology & Food Innovations; No. 565).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Gasvormige emissies uit het melkveebedrijf van de familie Spruit. II. Praktijkmetingen na het toedienen van mest

AU - Mosquera, J.

AU - Hol, J.M.G.

AU - Hofschreuder, P.

PY - 2005

Y1 - 2005

N2 - Dit rapport is deel II van het project dat door Agrotechnology and Food Innovations werd uitgevoerd om de gasvormige emissies van het melkveehouderijbedrijf van de familie Spruit te meten. Hier worden de ammoniakemissies na het toedienen van mest gepresenteerd. De mesttoediening is afwijkend van de huidige toegestane bemestingsmethode. De regelgeving biedt geen ruimte voor bovengronds breedwerpig toedienen van mest in welke vorm dan ook. Op dit bedrijf wordt de mest altijd bovengronds breedwerpig toegediend. Echter de omstandigheden waarbij de mest wordt uitgereden worden specifiek gekozen (weersomstandigheden zoals weinig wind en vochtige omstandigheden), en de nabehandeling van de mest direct na de mesttoediening wordt ook specifiek gekozen (inregenen met slootwater of afdekken met bagger). In dit deelonderzoek is binnen de beperkingen van het aantal metingen bepaald wat de ammoniakemissie is bij verschillende toevallige varianten van deze bemestingstrategie.

AB - Dit rapport is deel II van het project dat door Agrotechnology and Food Innovations werd uitgevoerd om de gasvormige emissies van het melkveehouderijbedrijf van de familie Spruit te meten. Hier worden de ammoniakemissies na het toedienen van mest gepresenteerd. De mesttoediening is afwijkend van de huidige toegestane bemestingsmethode. De regelgeving biedt geen ruimte voor bovengronds breedwerpig toedienen van mest in welke vorm dan ook. Op dit bedrijf wordt de mest altijd bovengronds breedwerpig toegediend. Echter de omstandigheden waarbij de mest wordt uitgereden worden specifiek gekozen (weersomstandigheden zoals weinig wind en vochtige omstandigheden), en de nabehandeling van de mest direct na de mesttoediening wordt ook specifiek gekozen (inregenen met slootwater of afdekken met bagger). In dit deelonderzoek is binnen de beperkingen van het aantal metingen bepaald wat de ammoniakemissie is bij verschillende toevallige varianten van deze bemestingstrategie.

KW - luchtverontreiniging

KW - emissie

KW - broeikasgassen

KW - ammoniak

KW - stankemissie

KW - huisvesting, dieren

KW - mest

KW - meting

KW - melkveebedrijven

KW - melkvee

KW - graslanden

KW - air pollution

KW - emission

KW - greenhouse gases

KW - ammonia

KW - odour emission

KW - animal housing

KW - manures

KW - measurement

KW - dairy farms

KW - dairy cattle

KW - grasslands

M3 - Report

SN - 9067549827

T3 - Rapport / Wageningen UR, Agrotechnology & Food Innovations

BT - Gasvormige emissies uit het melkveebedrijf van de familie Spruit. II. Praktijkmetingen na het toedienen van mest

PB - Agrotechnology & Food Innovations

CY - Wageningen

ER -

Mosquera J, Hol JMG, Hofschreuder P. Gasvormige emissies uit het melkveebedrijf van de familie Spruit. II. Praktijkmetingen na het toedienen van mest. Wageningen: Agrotechnology & Food Innovations, 2005. 43 p. (Rapport / Wageningen UR, Agrotechnology & Food Innovations; 565).